Een nieuwe Evergrey is voor mij altijd iets speciaals. Sinds Solitude – Dominance – Tragedy, uitgebracht in 1999 en dus een kwarteeuw geleden, draag ik de band in het hart. Met Theories Of Emptiness brengen de Zweden ons hun veertiende – jazeker, veertiende – album sinds debuut The Dark Discovery in 1998 het levenslicht zag. Ook al was misschien niet elke release even sterk, het valt niet te ontkennen dat de band steeds kwaliteit en emotie levert en in het recente verleden vooral met The Atlantic en A Heartless Portrait (The Orphean Testament) bijzonder sterke albums afleverde. En godmiljaar nog eens aan toe, lieve lezers, ik weet niet hoe de band het doet, maar Evergrey blijft gewoon ijzersterk doorgaan.
Evergrey is altijd al een band van donker en licht geweest (dit had ik geschreven voor ik besefte dat dit eigenlijk gewoon de betekenis is van de bandnaam, waarlijk een facepalm-moment!) en blijft dit bij uitstek op deze plaat. Meer dubbelzinnig op dit vlak dan ooit, als je het mij vraagt, zowel muzikaal met een zeer divers geluidspalet als qua teksten. De titel katapulteert me in elk geval meteen richting het reeds genoemde Solitude – Dominance – Tragedy en de daaropvolgende periode waar thema’s als angst, depressie/droefheid en eenzaamheid toch sterker aanwezig waren dan de voorbije albums die zich meer focusten op energieke, meer hoopvolle catchy nummers met weliswaar een hartverwarmende scheut melancholie. Toch is Theories Of Emptiness geen terugkeer naar meer desolate insteken. Het concept van ‘leegheid’ wordt namelijk langs verschillende kanten belicht en doet dit zowel positief als negatief en je kan er zo je eigen positie in bepalen. Wat is er immers te verkiezen: de veiligheid van de leegte (wat na emotionele turbulentie bijvoorbeeld zeer welkom kan zijn) of je openstellen naar liefde en vertrouwen met de bijhorende risico’s? Zo sluit het sereen afsluitende A Theory Of Emptiness met een langere gesproken passage tekstueel de beleving van One Heart uit. De spreker van die afsluiter zou dan weer door de ik-figuur van The Night Within uitgenodigd kunnen worden om de leegte te laten varen, neigend naar de geest van de Nederlands-Vlaamse klassieker Breek De Stilte.
Maar het is natuurlijk de muziek zelf waarmee Evergrey steeds opnieuw binnenkomt. Falling From The Sun zet de traditie van een stampende opener vrolijk verder, catchier dan ooit. De gitaren klinken zwaar, Henrik laat horen dat hij als geen ander techniciteit met emotie verweeft, de keyboards sferen de muziek lekker omhoog en dat alles wordt perfect gecomplementeerd door Jonas’ creatieve drums. Ook al is het nummer enorm catchy, die openingsriff is zo typisch progressief Evergrey als maar kan. De hakkende gitaar, niet 100% voorspelbaar met de bekende, lichte vertraging in zijn ritme, voelt als thuiskomen. Het korte Misfortune (dat slechts drie minuten twintig klokt) volgt met kamerbrede, slepende akkoorden en gaat helemaal de anthemtoer op; ik hoor het publiek zo al luidkeels meebrullen en -zingen tijdens het refrein. Bij de eerste luisterbeurt bekroop me dan toch even het gevoel of de band niet zeer radiovriendelijk aan het worden is…
Ghost Of My Hero is de ballad van Theories Of Emptiness. Naar mijn gevoel een eenvoudiger nummer dan de ballads op voorgaande albums maar het komt even goed binnen. Strofes worden gedragen door de keyboards en een trage elektronische beat, refreinen breken open met eenvoudige akkoorden en de prachtige, intieme maar indringende zang en tekst van Tom. Na dit rustpunt komt We Are The North als een bom binnen: zwaar marcherend met die typische Evergrey-chugs, donkere keys en veel krachtiger uit de hoek komende vocalen.
Op wat toch opnieuw een ongemeen sterk album is, kan ik niet anders dan zeker nog Cold Dreams expliciet als een van de hoogtepunten te benoemen. Vocaal bijgestaan door Jonas Renkse (Katatonia) met zelfs een paar grunts en Toms dochter Salina met prachtige aanvullende achtergrondzang, is dit qua structuur afwijkend van de rest van het album met een aantal tempo- en stemmingswisselingen. Dreigend, agressief, kwaad maar ook beschouwend en droevig. De gitaarsolo is ronduit onwerelds.
Hoe dan ook: wat een wereldplaat. Wereldplatiger dan The Atlantic of A Heartless Portrait? Die knoop raakt misschien wel doorgehakt tegen dat Evergrey met zijn volgende album op de proppen komt. De lat houden de Zweden in elk geval bijzonder hoog.
Score:
90/100
Label:
Napalm Records, 2024
Tracklisting:
- Falling From The Sun
- Misfortune
- To Become Someone Else
- Say
- Ghost Of My Hero
- We Are The North
- One Heart
- The Night Within
- Cold Dreams (feat. Jonas Renkse & Salina Englund)
- Our Way Through Silence
- A Theory Of Emptiness
Line-up:
- Tom S. Englund – Zang, gitaar
- Henrik Danhage – Gitaar
- Rikard Zander – Keyboards
- Jonas Ekdahl – Drums
- Johan Niemann – Basgitaar
Links: