Wiegedood: het fenomeen doet Amsterdam aan

België is rijk gezegend met uitstekende bands die actief zijn in de extreme metalhoek. Eén van de beste van allemaal: het uit Gent afkomstige Wiegedood, dat met grote stappen op weg is naar werelddominatie. Vrijdag 6 mei is er een stop in Q-Factory in Amsterdam.

Het is snel gegaan voor het trio muzikanten dat in 2014 besloot Wiegedood te vormen. Spelend in aan kunstenaarscollectief Church of Ra-gelieerde bands als Oathbreaker en Amenra, kwamen Levy Seynaeve (zang/gitaar), Gilles Demolder (gitaar) en Wim Sreppoc (drums) samen om een passend eerbetoon te brengen aan hun veel te vroeg overleden vriend Florent ‘Floky’ Pevée. Het werd een eerbetoon verdeeld over drie albums: De doden hebben het goed I, De doden hebben het goed II en De doden hebben het goed III. Per album ging het waarderingscijfer omhoog en die was met een laagste score van 83 punten toch al niet kinderachtig.

Na het derde deel bleef het even stil rond de band (al wordt de registratie van het Roadburnconcert uit 2018 nog uitgebracht), om begin dit jaar als een komeetinslag weer terug te komen met There’s Always Blood at the End of the Road. Een kleine stijlwisseling: het nieuwe Wiegedood zoekt het wat breder. De liefhebber hoort naast Dissection en 1349-invloeden ook Mayhem en Wolves in the Throne Room terug in het geluid van de heren: genoeg voor de liefhebber om van te watertanden.

Nog meer dan op plaat is Wiegedood live een ervaring. Sterker nog: het is een eis dat iedere liefhebber van extreme metal deze band een keer live ziet. Zware Metalen zag de band al in 2016, in dB’s in Utrecht, toen niemand wist er zou komen. Maar het optreden werd omschreven als ‘oorstrelend’. En dat voor een voorprogramma! Een paar maanden later was Wiegedood al hoofdact in Leiden en daarna steeg de roem en waardering. In Amstelveen, in Kuurne, op Roadburn in Tilburg, weer terug in Utrecht maar dan in EKKO, op Eindhoven Metal Meeting en Graspop Metal Meeting, in Haarlem en gewoon in coronatijd op Alcatraz en Soulcursher. En nog maar een maandje geleden zagen we de band op Headbangers Bash in Amersfoort. Het oordeel is telkens hetzelfde: verpletterend, intens en fenomenaal. Waar Wiegedood komt, ziet het en overwint. Volgende afspraak: 6 mei in Q-Factory.

Er zijn nog een paar kaarten voor het concert in Amsterdam, maar Zware Metalen geeft ze ook weg!

Links: