Wiegedood – De Doden hebben het Goed III

De heren van het Belgische Wiegedood hebben het tempo van albums uitbrengen er goed in zitten. Met dit derde deel is de trilogie voltooid, waarbij dit thema (het verlies van een goede vriend) afgerond is. Het artwork van het logo is ditmaal in de geboortegrond van  Levy gestoken, om zo een cover te maken. Op elk van de drie delen staan ook steeds vier nummers, waarmee de trilogie een grote samenhang kent. Klein verschil met haar voorgangers is wel dat het uitbrengen dit maal via Century Media gaat en niet meer via Consouling Sounds.

Muzikaal zijn er zeker parallellen te trekken met de voorgangers, want ook hier wordt je direct bij de strot gegrepen. Openingsnummer Prowl is echt een volle klap in het gezicht, met de snoeiharde openingsriff die je door de zeven minuten meeneemt. Het is hypnotiserend en brutaal tegelijk, zoals bijvoorbeeld Jesu Død van Burzum dat is. Hiermee wordt er dus ook dit keer hulde gebracht aan de voorbeelden van weleer, maar tegelijkertijd horen we de moderne vormgeving. Bijvoorbeeld met het sfeervolle tussenstuk in De Doden hebben Het Goed III,  zoals we net zo’n stijl terughoren bij bands die in de cascadian hoek zitten. Wiegedood weet hier een mix te vinden tussen de vorige twee albums, niet alleen volgens de eigen intentie, maar ook zeker in mijn ervaring.

De black metal van deze heren is ook dit keer weer van een heel hoog niveau en ik kijk dan ook nu al uit naar album nummer vier en het optreden op Roadburn 2018. Ik zal zorgen dat ik er bij ben, al is het maar om te zorgen dat ik het vinyl kan bemachtigen van wat nu al één van de albums van het jaar mag heten.

Score:  

89/100

Label: 

Century Media, 2018

Tracklist: 

  1. Prowl
  2. Doodskalm
  3. De Doden Hebben Het Goed III
  4. Parool

Line-up:

  • Wim Sreppoc – Drums
  • Gilles Demolde – Gitaar
  • Levy Seynaeve – Vocalen, Gitaar

Links: