Minifestival met het echte Batushka en Malevolent Creation in Metropool

Metropool in Enschede opent zondag 8 maart de deuren voor een heus minifestival. Schizophrenia, Konkhra, Angelus Apatrida en Evil Invaders warmen het publiek graag op, voordat de hel losbreekt met Malevolent Creation en Batushka: het echte Batushka

Schizophrenia is absoluut de jongste band die de tweede zondag van maart het podium betreedt. De dodelijke thrashers uit Antwerpen, hebben nèt een EP uitgebracht: Voices viel in de smaak op de burelen van Zware Metalen. En we mogen nog meer verwachten, want de mannen omschrijven hun band met drie steekwoorden: hongerig, agressief en snel.

De wortels van Konkhra gaan ver terug. Naar 1988 om precies te zijn, toen de band werd opgericht onder de naam Vicious Circle. Inmiddels zijn we twee handenvol studioalbums, een liveplaat, wat EP’s en een compilatie verder die bol staan van heerlijke, degelijke death metal (de band kiest zelf liever voor de term ‘extreme metal’), al zit er een gat van tien jaar tussen laatste plaat Alpha and the Omega en voorganger Nothing is Sacred. Wat thematiek betreft gooien de Denen het duidelijk op het negatieve. Even was er zelf sprake van dat het vorige album Religion Is A Whore zou gaan heten, maar die titel heeft het niet gered.

Het Spaanse Angelus Apatrida is wellicht niet zo bekend in onze contreien, maar de thrashers brengen hun platen gewoon uit bij gerespecteerde Century Media. Zes albums zijn er sinds 2000 verschenen en die zijn misschien niet allemaal even origineel, lekker zijn ze wel. Cabaret de la Guillotine haalde gewoon een voldoende bij Zware Metalen, voorganger Hidden Evolution deed het nog veel beter en ook de plaat daar weer voor, The Call uit 2012, draaide gewoon zijn rondjes.

Dan de snelheidsduivels van Evil Invaders. Die zijn niet weg te slaan van Zware Metalen. Vorig jaar werd liveplaat Surge of Insanity: Live in Antwerp 2018 als een musthave betiteld. Summer Breeze werd vorig jaar kapot gespeeld en werd er indruk gemaakt in Groningen en Haarlem. Het laatste album, Feed Me Violence, was een topper, zoals debuutplaat Pulses of Pleasure ook al zo lekker was. Een band met een grootse toekomst dus.

Malevolent Creation heeft alles al bewezen. De Amerikaanse deathmetalband heeft nog maar één origineel bandlid en als gitarist Phil Fasciana iedere oud-collega een hand moet schudden, mag hij er wel een dag voor uittrekken. Voor het bandgeluid maakt het niet uit: wie er ook in de studio staat, er wordt gewoon efficiënte beukmuziek gemaakt. Zoals op het voorlaatste Dead Man’s Path.

Wie het verhaal van Batushka niet kent, heeft de laatste jaren onder een steen geleefd. Eind 2015 sloeg debuut Litourgiya in als een bom en was volstrekt onduidelijk wie er achter de band schuilging. Drie jaar later lag alles op tafel toen er opeens twee Batushka‘s ontstonden. In Metropool wordt de ‘echte’ Batushka verwacht, die van Krzysztof ‘Derph’ Drabikowski, die gewoon weer een kwaliteitsplaat leverde in de vorm van Panikhida. De liverituelen van Batushka waren altijd een hypnotiserende gebeurtenis en dat zal zondag niet anders zijn.

Er zijn nog kaartjes te koop voor Metropool’s minifestival! Uiteraard geven je vrienden van Zware Metalen ze ook weg.

Links: