Misery Index – Complete Control

Pleurisharde death metal, soms heb je daar gewoon zin in. Niet teveel poespas, niet teveel technische frummeltjes, maar gewoon goed en stevig beuken en gaan. Het uit Amerika afkomstige Misery Index voldoet al meer dan twintig jaar aan deze eisen en levert met het nieuwe album Complete Control een “riff-gedreven aanval dat de spanning van de moderne toestand vastlegt”, volgens de bio. Het album dat volledig geschreven en opgenomen is in coronatijd. Een tijd die heeft bijgedragen tot de (atmo)sfeer. Collega Willem was aardig enthousiast over het vorige album, genaamd Rituals of Power en gaf het een hoge score. Eens kijken of Complete Control datzelfde niveau haalt of misschien wel overstijgt.

Vóór Misery Index was zanger en bassist, Jason Netherton, nog de bassist en tweede zanger van een ander redelijk bekend bandje: Dying Fetus. Dan is de muziek dat wij nu gaan luisteren wel hele andere koek dan bijvoorbeeld Kill Your Mother / Rape Your Dog. Pak alleen al het omineuze begin van Administer the Dagger en de sinistere toon is gelijk gezet. Zodra de zang begint, vlak na de eerste minuut, moet ik gelijk denken aan Behemoth. Maar niet voor lang hoor. Voor nog zo’n veertig seconden wordt de spanning verder opgebouwd en gaan we los met een hoop tremolopicking op de gitaren, razendsnelle blastbeats en dubbele kickdrums en brute, boze vocalen. Vies, hard, smerig en actueel is het bij de beuknummer The Eaters and the Eaten. Alleen al bij deze twee zinnen in het eerste couplet is het raak:

“Our way of life crushed, as our lives drown in work. Is this what we’re to think, that a human life is worth?”.

Actualiteit is het thema op dit album (hetzij in een behoorlijk jasje van dood metaal gegoten) en zo ook bij de titeltrack. Iets meer recht-toe-recht-aan qua compositie en met een gitaarsolo dat klinkt als het oude In Flames, maar opnieuw slaat de tekst een homerun. Aandachtig luisteren en dan hoor je het vanzelf. Necessary Suffering raust ook flink door, met name Adam op zijn drumstel. Daar moet je een flink wat uithoudingsvermogen voor hebben lijkt mij! En een lading reserve drumstokjes… haha. Complimenten voor de goed en subtiel geplaatste gitaarsolo trouwens. Rustig aan doen zit er niet in bij deze mannen, nee hoor. Rites of Cruelty komt net zo hard voorbij blazen als de vorige track en komt redelijk krachtig over. Wat volgt met Conspiracy of None daarentegen is net weer even anders. Duister, sinister en zwaar is het begin en een uitstekend nummer om de haartjes eens flink bij te laten wapperen (mits ik die nog had). Maar dit is toch wel één van de meer headbangbare (is dat een woord?) tracks tot nu toe!

Dan volgt de tweede single en tevens één van de meest korte tracks, getiteld Infiltrators. De eerste gedachte dat dit nummer doet oproepen: “Hardcore/punk meets death metal?”. Ik ben er nog steeds niet helemaal over uit of ik dit tof vind of niet, maar goed uitgevoerd is het wel en ook de overgang naar Reciprocal Repulsion is zeer netjes in elkaar gezet (en dat is weer brute death metal). Nog even een paar minuten knallen op het hoogste tempo doen de heren met Now Defied! en man, wat een energie! Bij vlagen doet mij het denken aan de stijl van The Crown en dan van het laatste album Royal Destroyer. Lekker, hoor! En voor je er erg in hebt, is de plaat afgelopen en begint het eerste nummer alweer.

Zoals ook beschreven in de recensie van het vorige album is er bij deze heren nog maar weinig grindcore (zeg maar geen) meer te vinden. Wat dan wel? Uitermate brute, strakke en allesvernietigende death metal met een gigantische bak energie. Het universum staat te schudden op zijn grondvesten. Misery Index lijkt een macht die niet te stoppen is en produceert met Complete Control een geweldige beukplaat vol met actualiteiten, headbangers en het verlangen naar een goede moshpit. Verwachting waargemaakt en overtroffen!

Score:

88/100

Label:

Century Media Records, 2022

Tracklisting:

 1. Administer the Dagger
 2. The Eaters and the Eaten
 3. Complete Control
 4. Necessary Suffering
 5. Rites of Cruelty
 6. Conspiracy of None
 7. Infiltrators
 8. Reciprocal Repulsion
 9. Now Defied!

Line-up:

 • Jason Netherton – Zang, basgitaar
 • Mark Kloeppel – Gitaar, zang
 • Darin Morris – Gitaar
 • Adam Jarvis – Drums

Links: