Sabaton Cruise dag 1: Het schip verkennen en de eerste optredens

De Sabaton Cruise is een jaarlijks terugkerend metal evenement op een cruiseschip dat helemaal in het teken staat van de band Sabaton. Tijdens het evenement vaart de boot in 48 uur tijd vanuit Stockholm op en neer naar de Estlandse hoofdstad Tallinn. Aan boord van het schip is een heel programma met onder andere optredens van Sabaton en enkele andere bands. Onlangs sprak Zware Metalen met bassist en bovendien manager van de band Pär Sundström in een interview over de cruise. Na een paar weken van tevoren met een paar vrienden impulsief tickets gehaald te hebben stappen we op een vroege woensdagmorgen in december in het vliegtuig richting Zweden.

Na aankomst op luchthaven Stockholm-Bromma vervolgen we onze weg met het openbaar vervoer richting de haven van Stockholm waar het schip de Baltic Queen al op ons ligt te wachten. De veerbootterminal zit op dat moment al vol enthousiaste donker geklede metalheads. Vanuit het drukke restaurantje komen de eerste Sabaton-nummers al door de door fans mee genomen speakers. Zodra rond 16:00 uur blijkt dat het boarden bijna gaat beginnen, ontstaat er een lange rij in de terminal tot bijna buiten het gebouw. Ondanks de lengte van de rij schiet het goed op. Als de tickets zijn gescand en de paspoorten zijn gecontroleerd lopen we aan boord van het schip op zoek naar onze kamer. Nadat we die hebben gevonden maken we ons klaar voor de eerste avond. Ruime kamers zijn het natuurlijk niet, maar groot genoeg zodat alles erin zit wat je nodig hebt.

Als we onze spullen hebben uitgepakt gaan we richting de Sea Pub voor het eerste gedeelte van het programma van de cruise: een live aflevering van Sabaton History met Indy Neidell. Op het YouTube-kanaal van Sabaton History wordt de geschiedenis en de verhalen achter de nummers uitgelegd. Vandaag worden er twee nummers besproken waarvan er een nog niet is uitgebracht. Zodra Indy begint aan zijn verhaal merken we dat de boot is vertrokken en dat we langzaam de haven van Stockholm verlaten. Naast fans zien we ook een paar bekende gezichten in het publiek. Zo zitten ook de zanger en de bassist van de band, Joakim en Pär, aandachtig te luisteren. Later schuift Pär ook nog bij Indy aan voor een interview. Wegens de beperkte hoeveelheid plekken in de Sea Pub is er niet genoeg ruimte voor iedereen die wil komen kijken. Zo staan er in de deuropening nog een deel mensen te kijken om iets mee te krijgen van wat er binnen verteld wordt.

Na een tijdje te hebben geluisterd, besluiten we het schip te gaan verkennen. De ruim tweehonderd meter lange Baltic Queen heeft twaalf dekken en beschikt onder andere over meerdere restaurants, verschillende barren, een discotheek, een winkelcentrum, kinderspeeltuin (met ballenbak!), arcadehal en een sauna. Als we door de gangen van het schip lopen horen we door de ingebouwde speakertjes Sabaton en andere metal klinken. Ook zijn er genoeg mensen die de deuren van hun kamer open hebben staan en daar een feestje aan het maken zijn met de muziek goed aan. Aangekomen bij Starlight Palace, de plaats waar de concerten gaan plaatsvinden, zien we dat de eerste fans hun plekje vooraan tegen de hekken al geclaimd hebben. In de tussentijd is de eerste band vanavond druk bezig met soundchecken. Ik wist niet precies wat ik moest verwachten van een concertzaal (of beter gezegd: een tot een concertzaal omgetoverd theater) op een schip, maar het is wel snel duidelijk dat het een bijzondere locatie is voor een optreden van een grote band zoals Sabaton. Met slechts zeven meter tussen het podium en de eerste zitplaatsen zul je zo dan ook nooit ver van het podium staan.

Om 18:40 uur is het dan eindelijk tijd voor het eerste optreden van deze cruisetocht. De mannen van Wind Rose trappen af. Wanneer de band begint te spelen is het nog niet zo druk in de zaal. Maar dat maakt voor het optreden niet zo veel uit. De sfeer zit er goed in en bandleden hebben het zichtbaar naar hun zin. Nummers als Drunken Dwarves, Gates Of Ekrund, Fellows Of The Hammer komen voorbij. Muzikaal gezien is Wind Rose niet de meest spannende muziek (de meeste bands aan boord van deze cruise overigens niet), maar ze krijgen het publiek goed mee. Het laatste nummer op de setlist is de Wind Rose-klassieker Diggy Diggy Hole. Alsof het feest nog niet compleet was sluiten ze het nummer af met een stukje van de dance remix die ze ervan gemaakt hebben.

De tweede band van vanavond is Freedom Call, het gezelschap waarvan ik het nummer M.E.T.A.L. al sinds het optreden op Alcatraz in 2021 van uit mijn hoofd probeer te krijgen. Dat is ook het nummer wat vooraf het optreden als intro wordt gebruikt. Geopend wordt er met Union of the Strong. Later komen ook nummers als Metal Is For Everyone en Warriors voorbij. Persoonlijk vind ik de muziek van Freedom Call een beetje aanvoelen als mini-disco-metal (als dat een genre zou zijn). Maar als ik om me heen kijk zie ik mensen genoeg die er goed van kunnen genieten. Ieder zijn ding, zullen we maar zeggen.

Een metalconcert zou geen metalconcert zijn als er niet ergens een plek was om merchandise te halen. Zo is er ook op deze cruise een merchandiseshop. Naast de standaard merchandise van de verschillende bands die op de boot spelen, is er ook het een en ander te koop van de Sabaton Cruise zelf. Naast algemene shirtjes van de cruise zijn er ook shirtjes te verkrijgen van specifiek deze editie met de datum en het jaartal er op.

Rond 22:30 uur, een kwartiertje voor aanvang van Sabaton, begint vanavond voor het eerst de zaal goed vol te stromen. Echt druk is het nog steeds niet. Het is niet zo dat je letterlijk schouder aan schouder staat en nergens meer door kunt. Gezellige druk, zullen we maar zeggen. Een paar minuten voordat het optreden begint komen de bandleden van Sabaton via de rechtertrap onder luid gejuich van het publiek naar beneden om het podium te betreden.

Wie Sabaton vaker heeft zien optreden weet dat de heren redelijk voorspelbaar wat betreft het eerste nummer. Maar zodra de lampen uitgaan en de band het podium op loopt is het niet Ghost Division dat door de boxen klinkt, maar het intro van The Red Baron. Een interessante en bovendien verrassende keuze om zo de set te openen. Maar daardoor niet per se een minder goede, want zodra frontman Joakim het podium op rent, gaat het figuurlijke dak er meteen af.

Na het derde nummer Steel Commanders, wil Joakim even een moment pakken om iedereen welkom te heten. Nog voordat hij daar de kans toe krijgt staat heel de zaal al Swedish Pagans te zingen. Als de zanger uiteindelijk tóch de kans krijgt om wat te zeggen vertelt hij dat het twee avonden gaan worden met twee totaal verschillende setlisten. Zo zullen er vanavond alleen maar nummers gespeeld worden van de afgelopen tien jaar, waarbij er bij de set van morgen alleen maar nummers gespeeld worden van… ouder dan tien jaar. Dat verklaart dus ook waarom er vandaag niet met Ghost Division is begonnen. Met een grote lach op zijn gezicht verteld Joakim dat hij zich vandaag dus ook geen zorgen hoeft te maken dat Swedish Pagans moet worden gebracht.

Na het disco-nummer Soldier of Heaven en Race To The Sea, beiden van het laatste album The War To End All Wars, vertelt drummer Hannes dat hij een nieuw intro heeft bedacht heeft voor Swedish Pagans. Daar heeft het publiek natuurlijk wel oren naar. Nadat Joakim de rest van de band om toestemming heeft gevraagd om een beetje van de geplande setlist af te wijken kondigt hij het nummer aan. Hannes laat zijn nieuwe drumintro horen… welke stiekem best veel lijkt op een ander bekend nummer van Sabaton: Fields of Verdun. Als de rest van de instrumenten erbij komen is het wel duidelijk dat de mannen nooit van plan waren om Swedish Pagans te spelen.

Na Fields of Verdun gaan we voor het eerst deze avond terug naar het album The Last Stand uit 2016 met Shiroyama en de titeltrack. Na afloop van The Last Stand pakt ook zanger Joakim er een gitaar bij, wat betekent dat we nog een album verder terug de tijd in gaan. Met Resist and Bite van album Heroes dat in 2014 uitkwam. Normaal is Sabaton een band waarbij de liveoptredens veel special effects bevatten zoals pyro en vlammenwerpers. Daar is op deze cruise helaas geen ruimte voor. Nu moeten we het doen met enkel een paar gekleurde ledlampen en een scherm achter het podium. Hiermee bewijst Sabaton overigens wél dat ze ook zonder special effects een goede show neer kunnen zetten.

Een nummer wat tijdens deze cruise natuurlijk niet mag ontbreken is Bismarck, dat verhaalt over een Duits slagschip uit de Tweede Wereldoorlog. Een kleine zaal gaat misschien ten kostte van de grootte van de productie, maar geeft wel de mogelijkheid tot meer interactie met het publiek. Zo heeft de band er geen moeite mee om het publiek zo ver te krijgen om mee te zingen. Na afloop van Bismarck kondigt Sabaton aan dat we langzaam richting het einde van het eerste optreden van deze cruise gaan. De fans beginnen allemaal weer vrolijk Swedish Pagans te zingen in de hoop dat het er dan nu echt van komt. Nadat het nummer voor de zoveelste keer vanavond wordt aangekondigd laat Joakim weten dat het nu dan ook écht gespeeld gaat worden. Als we vervolgend het intro van To Hell and Back horen verschijnt er een grote grijns op het gezicht van de zanger en gaan er twee middelvingers de lucht in. Dat de set wordt afgesloten met To Hell and Back is niet geheel onverwacht: dit is de laatste jaren de standaard afsluiter van de Sabaton-setlisten geweest.

Het was een leuk eerste optreden van de Zweedse band. Gezien voornamelijk de populairdere nummers van de laatste albums gespeeld zijn, voelde dit aan als een relatief normale setlist van de band. Enkel The Unkillable Soldier was een nummer dat ik nog nooit live had gehoord. Helaas was er geen plek ingeruimd voor Hellfighters van het meest recente album The War To End All Wars.

Als laatste is het vanavond de beurt aan Battle Beast om het podium te betreden. Als de bandleden onder applaus van het aanwezige publiek het podium betreden, trappen ze de set af met de titeltrack van het laatste album Circus of Doom dat in januari 2022 uitkwam. Waar we eerder nog geen last hadden van de golven beginnen we nu goed te merken dat we op een boot zitten. De drankjes op de tafels gaan heen en weer en ook op het podium is het schommelen van de boot goed te merken. Zo grapt de zangeres Noora dat het niet is dat ze teveel gedronken heeft, maar dat de boot gewoon flink beweegt. Ondanks de golven zingt Noora alsof er niks aan de hand is en haalt met gemak de hoge noten. Met dit optreden komt er een einde aan het programma voor vanavond.

Lees deel twee van het verslag van de Sabaton Cruise.

 

Setlist:

Sabaton (14 december):

  1. The Red Baron
  2. Dreadnought
  3. Steel Commanders
  4. Soldier of Heaven
  5. Race to the Sea
  6. Fields of Verdun
  7. Shiroyama
  8. The Last Stand
  9. Resist and Bite
  10. Stormtroopers
  11. The Unkillable Soldier
  12. The Attack of the Dead Men
  13. Christmas Truce
  14. Bismarck
  15. To Hell and Back

Datum en locatie

14 december 2022, Baltic Queen, Stockholm / Tallinn

Foto's:

Niek van de Vondervoort