Sabaton – The War To End All Wars

Op 4 maart 2022 is het tiende album van de Zweedse heavy metal band Sabaton uitgebracht onder de titel The War To End All Wars. Dit album bevat net zoals zijn voorganger verhalen uit de Eerste Wereldoorlog. Zoals de mannen zelf zeggen hebben ze met The Great War slechts een fractie van alle verhalen van die periode kunnen behandelen. Met het tweede hoofdstuk duikt de band dieper in de gruwelwereld van de Eerste Wereldoorlog.

Het album opent met het nummer Sarajevo. Dit gaat over de moord op Franz Ferdinand, de aartshertog van Oostenrijk-Este en de aanleiding voor de Eerste Wereldoorlog. In het nummer wordt door een verteller uitgelegd hoe de oorlog is begonnen. Op de achtergrond zijn grimmige instrumentalen te horen die opbouwen naar het moment van de moord. Nadat er twee schoten klinken wordt de oorlogsverklaring afgelegd en is voor de eerste keer het refrein te horen. Dit is ook de eerste keer dat de vocalen van zanger Joakim Brodén te horen zijn op het album.

Na het refrein wordt verder uitgelegd hoe de situatie aan het begin van de Eerste Wereldoorlog verder escaleert. “Chaos en schokgolven verspreiden zich vanuit de Balkan over de hele wereld. Allianties worden op de proef gesteld, bedreigingen uitgewisseld en legers worden op scherp gezet”. Voordat voor de laatste keer het refrein ingezet wordt klinkt er snel gitaarwerk. Het nummer bouwt zichzelf verder op. En wanneer het drumwerk van Hannes erbij komt, gaat het heel aardig de richting in van thrash metal. De chaos van de situatie is duidelijk hoorbaar in de muziek. Wanneer het nummer weer wat in tempo afneemt volgt er een korte rustige gitaar solo, waarna het nummer weer opbouwt om voor de laatste keer het refrein in te gaan. Het nummer wordt afgesloten met de tekst “War begins…”.

Met een scheurende gitaar wordt vervolgens  Stormtroopers ingestart. En nee, dit gaat zeker niet over Star Wars. De Stormtroopers (of Sturmtruppen in het Duits) zijn een kleine eenheid van gespecialiseerde en goed uitgeruste Duitse soldaten. Met snel gitaarwerk komt de Sabaton-machine goed op stoom. Halverwege het nummer neemt het wat af in tempo. Er klinkt een koor die mij doet denken aan Balls To The Wall van Accept.

Na Stormtroopers krijgen we de kans om weer even op adem te komen met Dreadnought. Dit nummer draait om een slagschip dat in het begin van de twintigste eeuw gebouwd werd. Het begint mysterieus met het geluid van de golven op zee. Met een duidelijk drumritme dreunt het nummer verder. Qua stijl is Dreadnought niet direct te vergelijken met enig ander nummer uit Sabaton‘s discografie. Terwijl we op de achtergrond de golven van de zee nog horen klapt The Unkillable Soldier er meteen goed in. Met een bombastisch intro wordt de soldaat voorgesteld. Hier gaat het om Adrian Carton de Wiart. Een soldaat die in meerdere oorlogen en conflicten gevochten heeft en ondanks zijn verwondingen niet te stoppen was. In het hele nummer zit het tempo er goed in, maar in het laatste refrein doet de band er nog een extra schepje boven op. Net een stukje harder, en net een stukje bombastischer.

Het volgende nummer op de plaat getiteld Soldier Of Heaven, gaat over White Friday en de soldaten die in de sneeuw hoog in het Alpengebergte vochten. Tot op de dag van vandaag liggen er nog steeds lichamen van de soldaten bedolven onder het witte spul op de bergtoppen. Op dit nummer horen we ook een wat andere stijl dan die we normaal van de band gewend zijn. Ondanks dat het wat anders klinkt dan de traditionele stijl is het kenmerkende geluid van Sabaton nog steeds te horen. Wie er van overtuigd is dat Sabaton geen echte metal is, raad ik het aan om het nummer Hellfighters eens goed te beluisteren. De Harlem Hellfighters was een Afro-Amerikaanse infanterie-eenheid die ondanks hun toewijding aan hun land werden afgestoten door hun landgenoten. Wanneer de eerste noten van het nummer hoorbaar zijn, is het al meteen duidelijk: dit is geen rustige ballad. Zodra de vocalen van Joakim te horen zijn is de chaos compleet. Met stevige drums gaat dit heel aardig de richting in van thrash metal. Na Hellfighters gaan we naar The Race To The Sea. Om te voorkomen dat het laatste gedeelte van België wordt veroverd door Duitsland, wordt in oktober 1914 de keuze gemaakt om het land volledig onder water te zetten.

Lady Of The Dark bewijst dat de Sabaton-formule nog steeds goed werkt. Een goed meezingbaar refrein zorgt voor wat afwisseling en dynamiek op de plaat. Het nummer gaat over Milunka Savić. Een vrouw uit Servië die de plek van haar broer had in genomen om te vechten in het leger. Met The Valley Of Death gaan we langzaam maar zeker richting het einde van het de plaat. Qua stijl doet het mij sterk denken aan het album The Last Stand dat in augustus 2016 uit kwam. Nadat de band jaren geleden in een interview in een iets te enthousiaste bui beloofd had ooit een nummer te maken over Bulgarije, was het nu tijd om deze belofte na te komen. Deze track gaat over de slag bij Doiran waar de Bulgaarse troepen het op moesten nemen tegen een grote binnenvallende Britse troepenmacht.

Dat Sabaton geëxperimenteerd heeft met nieuwe stijlen wordt weer duidelijk gemaakt op het nummer Christmas Truce, over de verbroedering tussen de vijandelijke legers in de frontlinies tijdens de wapenstilstand met Kerst. In het rustige, emotionele nummer wordt er gereflecteerd op de afgelopen maanden van oorlog. In het refrein is het gevoel van verbroedering duidelijk te merken. Helaas kon deze vrede niet lang duren. Dat blijkt wanneer op het einde van het nummer het tempo omhoogschiet en de strijd weer losbarst. Het laatste nummer van het album genaamd Versailles (vernoemd naar het Verdrag van Versailles) staat volledig in het teken van het einde van de Eerste Wereldoorlog. De verteller van het eerste nummer Sarajevo komt weer terug. En vertelt over de historische gebeurtenis van het ondertekenen van het vredesverdrag. Wanneer het refrein wordt ingezet is het gevoel van opluchting duidelijk te merken. Dit is hetzelfde refrein als dat ook gebruikt werd in het eerste nummer. Maar deze keer majeur in plaats van in mineur. En in plaats van dat vertelt wordt dat er oorlog ontstaat, wordt er nu gezongen over hoe de spanningen afnemen en de vrede zich ontvouwd. Na een rustige solo neemt het nummer toch weer een wending. Via een korte opbouw is toch weer de mineur versie van het refrein te horen. Met de vragen “Zal deze oorlog echt een einde maken aan alle oorlogen? Kan een oorlog echt alle oorlogen beëindigen? Zal deze oorlog een nieuwe oorlog brengen?” eindigt het album met een fade-out.

Met The War To End All Wars heeft Sabaton een hele goede opvolger van The Great War te pakken. Het voelt een stuk duisterder en cinematischer aan dan ieder ander album dat ze ooit geproduceerd hebben. Door de verteller in de nummers Sarajevo en Versailles, krijg je het verhaal erachter heel goed mee. Ook door stukken uit het eerste nummer terug te laten komen in het laatste nummer wordt het album op een krachtige manier afgesloten. Het zou jammer zijn als individuele nummers verdwijnen in een shuffle playlist. Dit album is een totaal ervaring die je van voor tot achter moet beluisteren. Om te zeggen dat Sabaton zichzelf opnieuw heeft uitgevonden durf ik niet te zeggen. Maar er zijn zeker nieuwe invloeden te horen die de fans ongetwijfeld enthousiast zullen maken. Ik ben heel benieuwd naar hoe de nummers van dit album live zullen klinken tijdens The Tour To End All Tours.

Score:

95/100

Label:

Nuclear Blast, 2022

Tracklisting:

  1. Sarajevo
  2. Stormtroopers
  3. Dreadnought
  4. The Unkillable Soldier
  5. Soldier Of Heaven
  6. Hellfighters
  7. Race To The Sea
  8. Lady Of The Dark
  9. The Valley Of Death
  10. Christmas Truce
  11. Versailles

Line-up:

  • Joakim Brodén – Zang
  • Pär Sundström – Bass
  • Chris Rörland – Gitaar
  • Hannes Van Dahl – Drums
  • Tommy Johansson – Gitaar

Links: