Zware Verzamelingen: Het verhaal achter de maskers van Slipknot

Inmiddels zijn we weer gestart met onze reeks genaamd Zware Verzamelingen. Daarin gaan we op zoek naar verzamelaars die een flinke collectie hebben, specifiek gericht op één band. Met deze rubriek zijn we twee jaar geleden gestart, gingen we een jaar later internationaal en keren we dit jaar terug na twaalf maanden radiostilte. In deze ronde spreken we met een Amerikaanse verzamelaar van Slipknot met bijzondere verzamelitems van de negenkoppige formatie uit Iowa.

Met wie hebben we deze keer te maken?

Ik ben Leonardo Diaz, woon in Los Angeles, Californië maar ben geboren in Caracas, Venezuela. Toen ik 15 jaar oud was ben ik naar Amerika verhuisd en ben inmiddels 34 jaar oud. Via een neef kwam ik op mijn twaalfde in aanraking met metal, hij draaide thuis altijd bands zoals Metallica, Pantera en Slayer. Toen hij Limp Bizkit draaide, werd mijn interesse geprikkeld voor nu metal. Mijn huidige favoriete bands zijn onder andere Korn, Soulfly, Ill Nino, Coal Chamber, Sevendust en System Of A Down, maar mijn allergrootste favoriet is Slipknot.

Normaal spreek ik in deze reeks vooral met verzamelaars die veel muziekdragers hebben. Deze ronde doen we het eens totaal anders. Jij bent namelijk een fanatiek verzamelaar van de Slipknot-maskers. Hoe is dat begonnen?

Dat klopt inderdaad. Ik ben maskers gaan verzamelen toen ik via Facebook een groep tegenkwam genaamd ‘Slipknot Masks and Jumpsuits’. In die groep zitten veel verzamelaars en artiesten die de maskers maken en/of verzamelen. Op dat moment besloot ik dat het een perfecte hobby voor mij zou zijn. Alle maskers uit mijn collectie zijn replica’s maar mijn doel is wel om ook maskers in mijn verzameling te krijgen die echt gedragen zijn door de bandleden. In totaal heb ik nu 43 maskers, wat gesigneerde items, jumpsuits, wat kleine verzamelitems en alle albums (ook) uiteraard.

En hoe kwam je eigenlijk in aanraking met de muziek van Slipknot?

Een vriend bracht ooit een magazine mee waarin metalbands stonden en mijn oog viel meteen op een artikel van Slipknot destijds. Dat was net ná de release van Iowa (2001) en het feit dat negen gemaskerde muzikanten in één band zaten was natuurlijk attractief. Niet alleen het plaatje in dat magazine was fraai, de muziek bleek dat voor mij ook zeker te zijn! Ik ging namelijk vrijwel meteen richting een platenzaak hier in de buurt en stuitte op Iowa, kocht het album en draaide dat keer na keer.

Persoonlijk denk ik dat Iowa een veel grotere invloed heeft gehad op het karakter en de status van Slipknot dan het gelijknamige album, hoewel daarmee de ‘hype’ natuurlijk wel ontstaan is destijds. Hoe zie jij dat?

Daar ben ik het volledig mee eens hoor. Iowa was echt een bruut meesterwerk en in mijn opinie ook één van de beste metalalbums allertijden. Het is dan ook absoluut mijn favoriete album van Slipknot. Het geluid is fantastisch en in de muziek hoor je het ruige, rauwe geluid wat fantastisch uitpakt in combinatie met het imago. Mijn favoriete nummer van die plaat is trouwens People=Shit. Die song heeft zo’n geweldige opbouw en het neemt je echt mee op sleeptouw. De teksten zijn ook geweldig: soms zijn mensen nep of veroordelend en deze tekst definieert hoe je daarmee kunt omgaan.

Nog even terug naar je maskerverzameling. Ik had hier totaal geen weet van, maar er zijn dus groepen op Facebook die deze hobby delen. Op YouTube kwam ik zelfs al iemand tegen die zowat alle maskers van Slipknot heeft en ook leden zoals Jay Weinberg en Sid Wilson verhalen laat vertellen over en achter hun eigen maskers in zijn museum?

Inderdaad. Zoals ik al eerder vertelde, zijn er meerdere groepen op Facebook die deze passie en hobby met elkaar delen. Dat gaat van ruilen tot verkopen en van gemaakte maskers tot replica’s en originelen. Ja, jij bedoelt AJ Good. Ik heb heel veel respect voor hem en House Of Masks. Hij is absoluut de grootste als het aankomt op het verzamelen van maskers. Zijn verzameling is de grootste op deze aardkloot en daar ben ik natuurlijk wel jaloers op. Ik heb zijn museum nooit bezocht overigens en ik ben ook nooit bij Pale Fest geweest, maar dat lijkt me in de toekomst geweldig! Dat festival wordt in Ohio georganiseerd door House Of Masks waarbij ze veel maskers tentoonstellen, liefhebbers verzamelen en elkaar ontmoeten terwijl ze hun passie kunnen delen.

Maar hoe weet je of zo’n masker bijvoorbeeld gedragen is door een bandlid als dat aangeboden wordt? Dan kan iedereen beweren, toch?

Ik zie nooit gedragen maskers voorbijkomen in de Slipknot-maskergroepen, maar er is ook een site (Backstage auctions) waar ze soms een ‘loterij’ organiseren waar ze wel gedragen maskers, jumpsuits of andere memorabilia veilen.

Welk masker (bandlid) is jouw favoriet? En wat is je favoriete bandlid als het aankomt op instrumentbeheersing of karakter bijvoorbeeld?

Als ik alleen voor het masker zou gaan dan kies ik voor Corey Taylor. De verschillende versies en dus eigenlijk het evolueren van dat masker vind ik het mooist van alle maskers. Als ik in muzikaal opzicht zou kiezen, dan is mijn favoriet Sid Wilson. Hij heeft zoveel energie en is op het podium op verschillende plekken tegelijk, zo lijkt het. Ook zijn interactie met het publiek en zijn DJ-kunsten zijn super!

Ik zie in jouw verzameling trouwens dat kindermasker met die opvallende kleuren. Die herken ik helemaal niet?

Ah, dat is Greg ‘Cuddles’ Welts. Die zat slechts voor een korte periode in de band, ten tijde van Mate. Feed. Kill. Repeat. (1997/1998). Greg was de originele nummer 3 van de band. Dit masker is voor mij speciaal omdat het door Cuddles zelf geverfd, gesigneerd en gedragen is. Een mooi verzamelitem in mijn collectie.

Nu je een handtekening aanhaalt: ik zie meerdere items in je verzameling die gesigneerd zijn. De jumpsuits en het drumvel bijvoorbeeld. Kun je daar iets over vertellen?

Ik heb twee jumpsuits uit de tijd van de ‘selftitled’ en één All Out Life jumpsuit. Het masker van Clown is gesigneerd en daarnaast heb ik ook nog wat drumvellen die gesigneerd zijn met de handtekening van Jay Weinberg en Clown, een trommelstok die gebruikt is door Clown tijdens de All Hope Is Gone tour in 2008. Het drumvel dat gesigneerd is door Jay kocht ik rechtstreeks via zijn site, aangezien hij soms flitsverkopen doet en zijn spullen dan voorziet van een handtekening.

Mijn favoriete optreden is die van Knotfest in Iowa, het festival dat de band zelf jaarlijks organiseert. De energie tijdens dat concert is nog steeds ongeëvenaard wat mij betreft. De gesigneerde poster wist ik in 2019 te bemachtigen toen Slipknot via zijn site een gelimiteerd aantal oplages verkocht.

Gaaf hoor! En staan er nog dingen op je Slipknot bucketlist?

Het lijkt me bijzonder om ooit eens een bandlid te ontmoeten en wat te vragen naar zijn persoonlijke ervaringen op het podium.

Dan wil ik graag afsluiten met wat tegenstellingen. Maak de keuze maar!

De rode of witte jumpsuits?

Wit omdat die voor mij gelijk staan aan het legendarische optreden van Dynamo 2000 dat later nog verscheen op CD. Daar zijn ook nog gave videobeelden van natuurlijk! Daarnaast ziet die kleur jumpsuit er gewoon vet uit.

Jim Root of Mick Thompson?

Dan kies ik voor Jim Root. Puur voor zijn podiumpresentatie en ik houd van zijn solo’s.

Sid Wilson of Craig Jones?

Dan toch Craig Jones! Hoewel hij haast niet opvalt vanwege zijn rustige karakter, is de input van al zijn verschillende samples van groot belang. Een geweldige toevoeging bij Slipknot.

Een bandlid ontmoeten om er een dag mee te spenderen of je favoriete, meest gezochte masker gratis krijgen?

Een bandlid ontmoeten lijkt me mooier dan mijn favoriete masker voor niets krijgen.

Slipknot uit het jaar 2000 of het jaar 2023?

Slipknot uit het jaar 2000. Hoewel de muziek tegenwoordig nog steeds goed is, vind ik Slipknot in alle facetten beter rond het jaar 2000.

Harstikke bedankt voor je deelname!

 

 

Lees hier de andere aflevering uit deze rubriek:

Zware Verzamelingen: Duitse degelijkheid met Rammstein

Zware Verzamelingen: Een ‘trip down memory lane’ met Opeth