Geistaz’ika – Midnatsb​ø​n Ved Dj​æ​velens Port

Wie speelt er graag alleen? Niemand? Ik denk het wel. Heel wat mensen, heel wat muzikanten kunnen perfect helemaal alleen hun plan trekken. Zo ook Geistaz, die we ook kunnen voor zijn drumwerk in Grigorien. De Deense black metal op deze tweede plaat Midnatsbøn ved Djævelens Port die als opvolger geldt voor Trolddomsejd i skovens dybe kedel is een verwijzing naar eigen Deense blackmetalachtergronden maar meer nog een verwijzing naar Noorse cultbands Perished, Hades, Isvind, Helheim en Ulver. Dan mag je al terugblikken naar de vroege jaren ’90.

Deze tweede plaat werd in elkaar gestoken door Geistaz zelf. Voor de mastering klopte hij op de deur van het Finse Trollhouse Audio. De heer Sorvali deed open en regelde plotsklaps het finaliserende knoppenwerk. Het Portugese Signal Rex label, gekend voor zijn interesse in de wereldwijde blackmetalondergrond, tekende prompt de band ook voor deze tweede release.

Rustig en contemplatief, zo kan je gerust de eerste klanken op deze tweede plaat noemen. Mareredet Hyrdetim is een intro die gebruik maakt van akoestische gitaren, pianotoetsen en daartussen gemanoeuvreerd boosaardige cleane, bij momenten koorachtige vocalen. Het is echter maar het begin. Het begin van een plaat die onmiddellijk indruk maakt. Een helse melodie aan hoge snelheid, de koorachtige vocalen, allen plaveien ze de weg voor de erg afwisselende smerige vocalen die dan weer putje diep zijn dan weer vlijmscherp. Het meer dan dertien minuten durende Bestænkt Af Syndens Vievand doet me ook wat aan het oudere werk van Obtained Enslavement of hedendaags werk van Pestilent Hex denken. Verschillende lagen worden je aangeboden die wonderwel met elkaar verweven zijn en als een breiwerk of een patchwork deken over je heen wordt gedrapeerd op een ijskoude winteravond.

Het vlechtwerk zet zich echter de gehele plaat verder. Een monsterlijke riff opent Med Korstegn Og Grådkvalt Fad. Laat je verleiden om met de leadlijn op stap te gaan, wandel met de baspartijen mee of kies een route uit die de vocalen je aangeven. Maak wel afdoende tijd vrij want dit Geistaz’ika is maar van één markt thuis, namelijk deze van de lang uitgesponnen thema’s en erg lange nummers. Het afsluitende Fortabt Moribund klokt zelfs af boven de twintig minuten en is in zijn totaliteit het meest magistrale nummer van deze wonderbaarlijke plaat.

Laat de heer Geistaz maar gewoon alleen spelen, alleen breien, vlechten of ik weet niet wat. Wie weet met wat voor meesterlijke blackmetalplaten hij dan nog af komt. Dit Midnatsb​ø​n Ved Dj​æ​velens Port van het Deense Geistaz’ika vind ik persoonlijk een ongelooflijke aanrader.

Score:

90/100

Label:

Signal Rex, 2023

Tracklisting:

  1. Mareredet Hyrdetim
  2. Bestænkt Af Syndens Vievand
  3. Med Korstegn Og Grådkvalt Fad
  4. Asken Fra Hendes
  5. Fortabt Moribund

Line-up:

  • Geistaz – Zang, alle instrumenten

Links: