Grigorien – Magtens Evangelium

Het Portugese Signal Rexlabel brengt al sinds 2007 ultrabrutale en putsmerige blackmetalwerkjes uit. Deze debuutplaat, Magtens Evangelium, van het Deense Grigorien, is daar één van. In 2007 kwam Grigorien al wel met zijn eerste demo, maar het duurde dus een hele poos eer de drie heren afdoende geschikt materiaal hadden geschreven voor dat eerste album. Misschien speelt het ook wel een rol dat de bandleden actief zijn in ander ondergronds geweld zoals daar bijvoorbeeld zijn: Ligfaerd en Witchcult.

De drie heren van Grigorien voorzien ons van een soort van extreem theaterstuk. Volgens de meegeleverde informatie maken mensen maar ook engelen wat ruzie met elkaar over wie nu eigenlijk de baas is op de planeet, tot een zekere Veridian, een priesteres, er zo maar even genoeg van krijgt en eigenhandig beslist de boel naar haar hand te zetten. Op zich een bijzonder intrigerende insteek.

Op muzikaal vlak krijgen we maar liefst elf nummers te verwerken die bovenvernoemde thematiek moet ondersteunen. Maar eigenlijk klinkt de hele boel niet eens als een theaterstuk. Wat ook niet verwonderlijk is natuurlijk. De Denen trappen direct het gaspedaal volledig in en razen aan bovenmenselijke snelheden door de straten. Hier en daar kijken ze dan wel weer uit en remmen ze gevoelig af, maar dat doen ze dan met eerder ritualistische en filmische geluidsfragmenten die hun thematiek nog wat meer inkleuren. Maar voor je het weet zijn ze weer vertrokken aan Mardukiaanse snelheden. De vocalen zijn bijzonder beklijvend en dit door wat overdreven gebruik van galm maar kom, het past perfect. Voor je het goed en wel beseft zit je ook al wel aan nummer vier van de plaat, Østens Hviide Slange.

En de heren gaan gewoon door op de ingeslagen weg. Niets ontziend wordt er brutaal gemusiceerd. Geen tijd voor toeters, bellen, tierlantijntjes, vlaggen of wimpels, gewoon recht door tot aan het spreekwoordelijk gaatje. Nummers als Et Taarn Til De Høyeste Himle of Tiggere I Gyldne Pialter zijn zo teringbrutaal dat alle gif dat je in je tuin gesproeit hebt tegen het onkruid, spontaan terug de fles inkruipt. De productie is zo droog als de poes van de overbuurvrouw of als een baal hooi in het putje van de Afrikaanse zomer. Lekker toch!

Stevige schuifriffjes blackmetal van het onreinste soort. Voor fans van oude Marduk, Dark Funeral en vrienden, kan ik dit Portugese oorlogsschip hartelijk aanbevelen. En het theaterstuk? Is me volledig ontgaan.

Score:

70/100

Label:

Signal Rex, 2022

Tracklisting:

 1. D 9 Chor
 2. Skammens Æt
 3. Boedgang Og Blodig Hoste
 4. Østens Hviide Slange
 5. Et Taarn Til De Høyeste Himle
 6. Tiggere I Gyldne Pialter
 7. Strafferens Psalmer
 8. Af Kviksølv Og Galdes Chor
 9. De Blindes Garde
 10. Syndens Slegtsbog
 11. Den Kaossymmetriske Liturgie

Line-up:

 • Spedalsk – Zang
 • Benedictus – Gitaar, bas
 • Geistaz – Drum

Links: