Pestilent Hex – The Ashen Abbhorence

Dit Finse Pestilent Hex bestaat uit twee heren die al wel weten hoe je doom en death metal moet maken. Ze hebben een verleden in bands als Desolate Shrine, Convocation, Tyranny of Profetus. Aan hun muzikale kunsten voegen ze nu het volgende erfstuk toe, namelijk strak geproduceerde, stevige black metal met hier en daar een drupje piano of soms zelfs een hele geut synths. De vergelijking met Obtained Enslavement, Kvist of Abigor wordt door de promoboer naar voren geschoven. Je kan stellen dat er toch iets van waar is. Debemur Morti Productions, een label dat ons recentelijk nog vergastte met de nieuwe plaat van White Ward, ziet toch iets in dit duo. En terecht.


Kvist? Obtained Enslavement? Wat een vergelijkingen. Ik stelde me zelfs de vraag of dit niet wat te hoog gegrepen bleek. Nochtans moet ik deze wel onderschrijven, zeker als je naar het openingsnummer luistert van de debuutplaat: The Ashen Abhorrence. Het titelnummer omhelst net als op het magistrale Soulblight album van Obtained Enslavement die magnifieke synth- maar vooral piano-partijen. Het tweede hoofdstuk (het zijn er zes geworden), Nature Of The Spirit, rolt middels de drum en de kletterende bas in combinatie met die ondersteunende synth’s vlot naar binnen. Erg goed! Het geheel, de compositie, de uitvoering doet me ook wat terugdenken aan bands als Limbonic Art en Covenant. Ook het volgende, derde hoofdstuk heeft dezelfde fundamenten uitgegraven als deze twee bands.

De rust keert ietwat terug met het interludium Mists Of Oneiros. Het geeft je een weinig tijd om even op adem te komen. Nochtans zijn de dreigende tonen niet mis te interpreteren. Afsluiten doen de Finnen met twee bijzonder aangename hoofdstukken, waarin de heren alles nog eens fijntjes vermengen. Snerpende vocalen, ijzige gitaarpartijen, retestrakke drumdynamieken, wat soleerwerk en ook het niet te versmaden piano- en synth-spel.

Erg sterke nieuwkomer. In Ashen Abhorrence van het Finse Pestilent Hex mag gerust toegevoegd worden aan de platen van je persoonlijke jaarlijst. Hoogstaande, goed geproduceerde black metal met een knipoog naar de gloriedagen. Zelfs de productie is een verwijzing naar deze hoogdagen. Heerlijk!

Score:

85/100

Label:

Debemur Morti Productions, 2022

Tracklisting:

  1. Chapter I: “The Ashen Abhorrence”
  2. Chapter II: “Nature Of The Spirit”
  3. Chapter III: “Mephistophelen Liaison”
  4. Chapter IV: “Interlude: Mists Of Oneiros”
  5. Chapter V: “Old Hag”
  6. Chapter VI: “Banishment”

Line-up:

  • L. Oathe – Alle instrumenten
  • M. Malignant – Zang

Links: