Astral Winter – Perdition II

Kijk, soms doe je al eens iets wat je nog nooit gedaan hebt. Wat? Niet alles is voor dit geschreven forum, hoor. Eén ding echter wel. Een plaat beluisteren die louter bestaat uit akoestische nummers opgesmukt met natuurgeluiden, klassieke instrumenten en synth- en pianopartijen. Is deze nieuwe Perdition II van Astral Winter de moeite? Het antwoord volgt later.

Logischerwijze is Perdition II de opvolger van Perdition, ook een akoestische plaat, ook uitgekomen via het Belgische Immortal Frost Productions, intussen al wel zeven jaar geleden. Dit jaar kregen we van dit label al erg sterke releases te horen, meer in detail deze van Frostmoon Eclipse, Ars Veneficium en Cryfemal.

Ik trap een open deur in: eenvoudig vind ik dit album toch niet, ook niet na meerdere luisterbeurten. Het is een geheel van diep droeve gevoelens die weergegeven worden door een eenvoudige combinatie van vertellende akoestische partijen, dansende pianothema’s en ondersteunende synthlijnen. Nu en dan is er een discreet aanwezige verhalende stem. Veelal krijg je natuurelementen te horen die vernuftig tussen bovenstaande elementen zijn gemixt. Dit geheel levert een intrieste inkijk in het hoofd van meesterbrein Young. Deze heer kennen we intussen ook van de melodische blackmetalband Atra Vetosus. Favoriete nummer op dit album is de openingstrack, Corridors Of Time. De reden is simpel, de melodie die wordt verteld, wordt in mijn hoofd automatisch omgezet naar een melodische blackmetalknaller met ultrasnelle blastbeats en screamvocalen.

Deze Perdition II is een plaat geworden die ik toch niet alle dagen opzet. Het is een plaat die je zoekt in je collectie als de tijd er rijp voor is. Als je zo een moment hebt van contemplatie, een moment van droefenis. Een moment waarop je je even helemaal wil afsluiten van wat men de buitenwereld pleegt te noemen. In die specifieke contexten is deze plaat de moeite waard. Ben je echter niet al te vaak in zo’n gemoedstoestand zou ik op zoek gaan naar andere platen die je muzikale honger kunnen stillen. Misschien één van bovenstaande andere releases van dit label dan eens checken.

Score:

70/100

Label:

Immortal Frost Productions, 2020

Tracklisting:

  1. Corridors Of Time
  2. Light Of The Cosmos
  3. Ethereal Light
  4. Fading From The Skies
  5. Dreams Of The Stars
  6. Crystal Tears
  7. The Celestial Age
  8. At The Gates Of Creation
  9. Withering Illusion

Line-up:

  • Josh Young – Alle instrumenten

Links: