Atra Vetosus – Apricity

Tweede album voor het Australische Atra Vetosus, een melodische black metalband uit Australië die de laatste tijd erg actief is. De band vol Tasmaanse duivels bestaat sinds 2011 en wordt gesteund door Immortal Frost Productions.


Atra Vetosus weet op geslaagde wijze Scandinavische black metal uit de tweede helft van de jaren negentig te combineren met een moderne muzikaliteit die verder reikt dan de besneeuwde bergtoppen uit Zweden en Noorwegen. Naast Noctes- en Darkwoods My Betrothed-melancholie en venijn krijg je ook een pak basgitaarviriliteit te horen die een nature black metal-geöriënteerde flow laat horen. Wind regen, sneeuw, oceanen… met nu en dan een oprit richting kosmische verklankingen. Heel strak of overgeproduceerd is het niet, maar dat zou ook niet passen in deze jaren negentig meloblack. Ook de instrumentale en unplugged gitaarpartijen dragen bij tot dit organische geheel. Iets wat liefhebbers van Fen en consorten ook wel zal zinnen.


Naast dit prima album verscheen ook een tweede album dat ik zeker niet wil vergeten te vermelden. Live at the Royal Oak, met daarop drie live nummers. Een tweede schijfje met de livebeelden is er als DVD netjes mee ingestopt. Het kan maar een extra motivatie zijn om deze band in huis te halen, iets wat zeker een must is voor liefhebbers van Scandinavische meloblack met een nature/pagan gevoel, die niet bezoedeld is door overijverige geluidsingenieurs of gladde metalhoofden.

Luistertip: Where The Lost Spirits Roam.

Score:

82/100

Label:

Immortal Frost Productions, 2018

Tracklisting:

 1. Oceans of Light, Rainfall of Stars
 2. Ever Falling Snow
 3. Violet
 4. Where the Lost Spirits Roam
 5. Fading Life, Winter Winds
 6. Amber
 7. Of Ancient Prophecies
 8. Pravitatem Cordis Hominis

Line-up:

 • Josh “Slikver” Young – Gitaren
 • Josh “Thorodan” Gee – Keel
 • Matthew Lopez – Bas
 • Josef Bound – Drums
 • Damon Parker – Gitaren

Links: