Cryfemal – Eterna Oscuridad

In 2004 brachten de Spaanse hellehonden van Cryfemal een moddervette blackmetalschijf uit met als titel With The Help Of The Devil. Dit album verscheen op het intussen ter ziele gegane Trinity Records label uit Hong Kong, dat ook nog Signs Of Darkness’s The 17th Floor en Celebrant’s Spawn Of Chaos uitbracht. Beiden zijn Belgische bands, voor de echte kenners natuurlijk. Dit om te zeggen dat die plaat van de Spanjaarden ruim zestien jaar geleden mijn eerste kennismaking met hen was. Ik verloor de band wat uit het oog, alhoewel Perpetua Fúnebre Gloria ook wel nog in mijn collectie zit. Ebola is de grondlegger van de band en heeft sinds 2015 Bornyhake Ormenos als drummer in de gelederen. Deze Zwitser is onder andere gekend van Borgne. Een link met het werk van Borgne is er, volgens mij, evenwel niet.

Capilla Ardiente, Necra Exequia en Insepultro worden op een dermate vuile, smerige wijze naar je toegespuugt dat je meteen je aandacht erbij hebt. De screams van Ebola, de eenvoudige riffs, de sturende doch simpele drums vaak aan een razende snelheid, het ontbreken van al te veel melodie, het lijkt wel of Cryfemal weinig evolutie heeft doorgemaakt en resoluut kiest voor het klassieke recept compleet met stofzuiger- productie. Je krijgt dus wat je verwacht: rauwe, old-school black metal.

El Retorno is het eerste nummer waarbij het gas wat wordt teruggenomen en alzo start het dan ook mid-tempo. Beetje in een kadans die je ook wel hoort bij een band als Taake of het betere Noorse werk bijvoorbeeld. Lang duurt dit ‘rustige’ niet want de snelheid wordt, na enkele maten, weer vlot opgevoerd. In zijn dynamiek vind ik dit toch het beste nummer. Ook Reencarnación levert zo wat hetzelfde gevoel af. Verder gebeurt er weinig nieuws op het vervolg van de plaat en lijken de tracks te veel op elkaar om het kaf van het koren te scheiden. Alleen in Crematorio hoor ik nog een botergeile melodische riedel voorbijkomen. Jammer dat deze dan wordt afgebroken door een te scherpe solo. Ook Eternidad lijkt in zijn eerste maten net wat anders, wat dan weer logisch is, als meer instrumentale, epische afsluiter.

Het is goed om horen dat Cryfemal eigenlijk weinig of niks van zijn pluimen heeft verloren. Voor fans van groezelige, akelige underground black metal. Zij die het allemaal proper en netjes willen moeten niet aankloppen bij dit infernale duo. Het jammere aan deze release is de inwisselbaarheid van de nummers. Er is te weinig variatie aanwezig. Op zich hoeft dit natuurlijk de pret niet te drukken, maar toch…

Score:

70/100

Label:

Immortal Frost Productions, 2020

Tracklisting:

 1. Capilla Ardiente
 2. Necra Exequia
 3. Insepultro
 4. El Retorno
 5. Reencarnación
 6. Lapida Condenada
 7. Culto A La Muerte
 8. Crematorio
 9. Eternidad

Line-up:

 • Ebola – Zang, gitaar, bas
 • Bornyhake Ormenos – Drums