Zware Verzamelingen: Over de veelzijdigheid en standvastigheid van Sepultura

Vorig jaar publiceerden we negen artikelen waarin we verzamelaars spraken met een collectie aan items van één specifieke band. Dit kwam tot stand na een oproep op Facebook. De serie werd goed ontvangen en daarom geven we er in 2021 graag een vervolg aan. Dit jaar gaan we alleen nog een stapje verder: een nieuwe reeks met verzamelingen, waarvan het merendeel bestaat uit verzamelaars buiten de grenzen van Nederland en België! Eerder verschenen er al collecties van onder andere Type O NegativeImmortal en Death. In de negende aflevering presenteren we met trots een verzameling van het Braziliaanse Sepultura.

Hoewel behoorlijk wat van deze serie artikelen fans uit Scandinavië bevat, wijken we deze keer af en spreken we deze keer met Engelsman Tommy Longfellow. De 38-jarige woont in Oxfordshire en begon op 12-jarige leeftijd te luisteren naar rock en metal. Het duistere karakter en geluid van de muziek maar ook de alternatieve cultuur en sfeer, waren zaken die hem onlosmakelijk hebben verbonden aan de zware metalen. Naast Sepultura is er overigens nog één band die Tommy net zo fanatiek verzameld: Rotting Christ. Pas onlangs bedacht hij zich dat beide bands ook verdacht veel raakvlakken met elkaar hebben. Zo komen beiden uit relatief arme en warme landen, zijn beiden gevormd door broers in de jaren ’80 en vandaag de dag nog steeds actief. Toch gaan we het vandaag over Sepultura hebben.

De totale vinylcollectie van Sepultura

Als we het over thrash metal hebben kunnen we niet om de naam Slayer heen. Toch is het voor jou Sepultura dat op nummer één staat?

Als we het puur over thrash metal hebben kan ook ik niet ontkennen dat Slayer inderdaad een superieure band is in het genre. Daar wil ik dan wel weer tegen in brengen dat Sepultura een veel breder bereik heeft en meer invloeden in zijn thrash metal verwerkt, van klassiek tot black metal en alles wat ertussenin zit. De band blijft verrassen en zichzelf evolueren in zijn geluid en dat is zeker bewonderenswaardig.

Wanneer leerde je de Braziliaanse band kennen?

Nadat ik enkele jaren naar grote namens zoals Metallica, Megadeath en Iron Maiden luisterde, wilde ik graag iets meer actuele en zwaardere metal horen. Ik kocht in de muziekwinkel de single Ratamahatta eigenlijk blindelings en vanaf dat moment was ik meteen verkocht. Helaas was ik nog te jong om Sepultura live te zien tijdens de Roots-tour waarmee de band toen rond trok. Iets dat ik tot op vandaag de dag nog betreur aangezien het achteraf ook de laatste shows met Max Cavalera waren. Ik blijf het zonde vinden dat zo’n grote groep fans de band sinds het voorval met Max heeft laten vallen.

Dat kan ik me zomaar voorstellen inderdaad! Je haalt net de veelzijdigheid in het geluid van Sepultura aan. Zet het eerste album Morbid Visions eens af tegen het laatste album Quaddra.

Precies, hoewel het natuurlijk onmogelijk is om beide met elkaar te vergelijken aangezien er tussen beide releases 35 jaar zit. Er zit immers nog maar één origineel lid in de band (dat is niet correct: geen van de muzikanten op Morbid Visions is nog actief binnen Sepultura -eindred.) en er is nog wel eens discussie dat Sepultura pas is ontstaan in de huidige vorm toen Andreas Kisser bij de band kwam. De extreme invloeden in de metal zijn altijd gebleven en dat is iets dat voor mij het belangrijkst is.

Verschillende versies van de eerste full-length Morbid Visions

Absoluut. Over de bezetting gesproken: het vertrek van Max Cavalera was natuurlijk een aderlating voor de band en zijn opvolger Derrick Green had grote schoenen te vullen.

Toen ik in 1996 Sepultura leerde kennen verliet Max later de band en ik heb het gezelschap helaas dus nooit in zijn originele bezetting live kunnen bewonderen. Voor mij heeft Derrick dus altijd een integraal onderdeel van de band uitgemaakt. Daarnaast vind ik het sowieso wel erg sterk hoe de band altijd als een muur achter Derrick is blijven staan, ondanks alle kritiek die hij vooral in het begin te voortduren kreeg. Albums als Against en Nation zijn voor mij dan ook erg belangrijk en waardevol.

De band heeft ook behoorlijk wat EP’s op zijn naam staan. Ik ben dan ook wel benieuwd welke jouw favoriet is?

De allereerste EP Bestial Devestation zal altijd mijn favoriet blijven. Dat komt waarschijnlijk door de sentimentele waarde maar vanwege de zeldzaamheid zijn het net zo goed mooie verzamelitems. De muziek is bovendien lekker rauw, ambitieus en extreem. Ik hoop echt dat Troops Of Doom, de nieuwe band van gitarist en bassist Jairo, naar Europa komt. Als je die band niet kent: zij hebben de muzikale draad opgepikt in de tijd dat Jairo in 1987 Sepultura verliet.

Verschillende versies van de eerste EP: Bestial Devastation

Absoluut een lekker plaatje! Er schiet mij ineens iets te binnen. Koop jij van een nieuw plaat alle verschillende versies in één keer, of gaat dat in etappes?

Grappige vraag. Bijna altijd koop ik alle verschillende versies inderdaad in één keer, hoewel enkele labels waaronder Nuclear Blast er wel steeds meer een handje van krijgen om zoveel verschillende versies vinyl in één klap aan te bieden. Ik zit in een Sepultura-fangroep op Facebook en daar komen ook nog regelmatig wat interessante dingen voorbij. Dat is sowieso een erg leuke en vriendelijke groep mensen die ook veel respect hebben voor de huidige line-up.

We begonnen dit artikel met een foto van je totale vinylcollectie. De laatste keren vroeg ik aan de verzamelaar om drie mooie items uit zijn collectie te nemen en daar iets over te vertellen. Komt maar door!

De meeste heb ik al gefotografeerd en zijn te zien in dit artikel. Daarnaast heb ik uiteraard nog wat gave items waar ik inderdaad wel trots op ben. Als eerst de Dante XXI-vinyl die gelimiteerd is tot vijfhonderd stuks en ook nog eens gesigneerd is door vocalist Derrick Green. Dat deed hij tijdens een masterclass die hij enkele jaren geleden gaf in Londen. Helaas voor hem was de animo laag maar voor de fans die er waren betekende dat ook meer qualitytime met Derrick. Dat was een geweldige ervaring. Over handtekeningen gesproken: ook de twee fanmagazines op de foto zijn gesigneerd maar dan door Igorr en Andreas. Die magazines zijn geschreven in het Portugees en heb ik laten signeren tijdens de promotietour van Nation. Ook een leuk hebbeding is de drumstok van Igorr die ik ving tijdens de Roorback-tour. En als laatst de fanclub 10th-anniversary t-shirt.

De vier gekozen, bijzonder verzamelitems van Tommy

Je woont in Oxfordshire, niet zo gek ver van Londen af. Zijn daar veel concertzalen in de buurt waar je een metalconcert kan meepakken? Ik neem aan dat je Sepultura ongetwijfeld eens dichtbij huis hebt zien optreden?

Mijn favoriete concert is inderdaad de allereerste keer dat ik Sepultura live zag. Dat was in 1998 in Astoria in Londen. Die legendarische zaal is nadien helaas gesloopt. Dat optreden was onderdeel van een tour samen met Slayer en System Of A Down. Het was tevens een van de eerste clubshows die ik meemaakte en het was in één woord geweldig! Het kaartje heb ik helaas niet meer, maar een maat van me heeft die wel bewaard. Het ticket is nog gesigneerd door twee leden van de band die we die avond tegenkwamen in de zaal.

Kaartje van het eerste Sepultura-concert in Astoria, Londen

Ik kan me ook nog een heel gaaf concert herinneren tijdens de Roorback-tour dat overigens in een vele kleinere concertzaal was. Zo zonde dat de band intussen zo’n deel van de fans was verloren, maar voor mij persoonlijk was het erg mooi om de mannen in zo’n intieme setting muziek te mogen zien maken. De metalscene hier in mijn omstreken is sowieso goed hoor. Zoals ik al aangaf woon ik vlakbij Londen en de meeste grote tours passeren hier dus niet al te ver vandaan wat het voor mij persoonlijk een stuk makkelijker maakt om die concerten mee te pikken.

Een hele andere vraag gericht op concerten: als jij zelf een tour met drie bands mag samenstellen, welke zouden dat dan zijn?

Het lijkt me natuurlijk geweldig om Rotting Christ dan te zien in combinatie met Sepultura. Dat zal geen verassing zijn aangezien ik dat al eerder te kennen gaf. Daarnaast luister ik de laatste tijd veel naar Paradise Lost en dat zou dus een mooie, derde band van die tour zijn. Ik moet ook zeggen dat ik ook wel erg uit kijk naar de komende shows van Sepultura samen met Sacred Reich en Crowbar!

Oké. Gezien je verzameling zal je al een heel eind zijn, maar er zijn altijd wel items die je nog graag zou willen toevoegen nietwaar?

Oh, jazeker! Zo ben ik nog steeds hopeloos opzoek naar de reissue van Roots op bruin vinyl uit 2011 en de Dante XXI-boxset. De prijs is tegenwoordig zo belachelijk hoog voor beiden, maar ik ben echt wel bereid om er wat voor te betalen. De boxset van Roots is erg waardevol voor mij en hetzelfde geldt voor de boxset van The Roadrunner Albums.

Verschillende Roots-versies

Inmiddels heb ik behoorlijk wat van dit soort artikelen geschreven en je hebt verzamelaars die alles gesealed laten, maar ook verzamelaars die wél alles luisteren dat zij hebben. In welke categorie val jij?

Bij nieuwe releases luister ik alleen de eerste versie die ik binnen krijg. De andere varianten die ik koop laat ik ook in het plastic. Dat is geen populaire werkwijze onder verzamelaars , datweet ik, maar dat doe ik alleen bij Sepultura. Daarnaast verzamel ik ook bootlegs en de oudere releases beluister ik wel allemaal omdat de geluidsmix van verschillende versies ook verschilt van elkaar. Elke versie heeft daarbij ook echt een uniek geluid.

Laten we afsluiten met jouw favoriete nummer van Sepultura. Bedankt voor het delen van je mooie verzameling en keep thrashing!

Mijn favoriete nummer? Oew, dat vind ik echt een lastige hoor! Als drummer zijnde is Igorr altijd een grote inspiratiebron voor mij geweest. Omdat ik een keuze moet maken ga ik voor Propaganda, afkomstig van het album Chaos A.D. Hoewel Isolation van Quaddra ook wel een erg lekker drumnummer is en hoog in mijn lijst van favorieten staat!

Lees ook de vorige afleveringen van deze rubriek: