Metal on Metal gaat helemaal Nederlands

In het Gelderse Ulft, op een steenworp afstand van de Duitse grens, ontstaat langzaam een traditie. 23 november staat alweer de derde editie van Metal on Metal op het programma. En dit jaar is het festival volledig Nederlands.

Wie zegt Metal on Metal zegt Thrashcan. De Achterhoekste coverband schuift alweer voor de derde keer aan op het festival en dat is volkomen logisch. Want hoe krijg je de sfeer er beter in dan met een coverband die teruggrijpt naar de hoogtijdagen van de thrash: de jaren ’80. Dus reken op krakers van Slayer, Anthrax, Pantera en waar de mannen nog meer zin in hebben.

Het stonermetal/rock-gezelschap Diggeth bouwt sinds het verschijnen van debuutplaat 21st Century Nomad aan wereldheerschappij. Het eerder dit jaar verschenen Gringos Galaticos kon op de Zware Metalen-burelen op instemming rekenen. Niet zo gek, want in een grijs verleden waren we ook al positief over de single die de band ooit uitbracht. Liefhebbers van Lynryd Skynyrd, Black Sabbath en Metallica staan zaterdag vooraan.

Toen Distillator, een provincie verderop afkomstig uit Overijssel, in 2015 debuutplaat Revolutionary Cells uitbracht, gold het thrashgezelschap als een belofte. Met opvolger Summoning the Malicious was de band klaar om de internationale podia te bestormen. Momenteel werken de mannen aan plaat nummer drie en wellicht wordt daarvan in Ulft al een tipje van de sluier opgelicht.

Het eerste werk van Dead Head stamt uit 1989 en inmiddels zijn we zes albums en een handvol EP’s en splits verder. Alle uitgaves staan vol met retestrakke thrash en laatste plaat Swine Plague uit 2017 scoorde zelfs 91 punten bij Zware Metalen. Live stellen de mannen nooit teleur. Dat lieten ze de laatste tijd zien op Schoonebeek Deathfest, Eindhoven Metal Meeting en Pitfest. Neem voor de zekerheid een extra nek mee, want degene die je nu hebt, bang je eraf.

Na al het thrashgeweld is het even iets rustiger ademhalen met de allstar melodieuze deathmetalband MaYaN. Ooit opgericht door zanger/gitarist Mark Jansen (Epica, ex-After Forever) en inmiddels uitgebreid met onder andere drummer Ariën van Weesenbeek (Epica, ex-God Dethroned), gitariste Merel Bechtold (Purest of Pain, ex-Delain), zanger George Oosthoek (Celestial Season, Shinigami, ex-Orphanage) en zangeres Marcela Bovio (ex-Stream of Passion, ex-Vuur). En ja, MaYaN heeft een indrukwekkend arsenaal zangers in de aanbieding, die indrukwekkende prestaties leveren. Zoals onlangs in Openluchttheater Hertme en eerder in De Helling in Utrecht. Laatste plaat Dhyana kreeg 92 punten van uw favoriete e-zine. Een terechte afsluiter van Metal on Metal dus.

Kaarten voor Metal on Metal zijn 19,50 euro per stuk. Maar je vrienden van Zware Metalen geven ze ook weg!

Links: