Dead Head – Swine Plague

Het Nederlandse thrash-kwartet Dead Head gaat al mee sinds 1989 en breng met Swine Plague zijn zevende plaat op de markt. Alle zes de voorgaande releases staan hier in de kast. Voorgaande werkjes kon ik dus immer waarderen en ik zal de eerste zijn die toegeeft bevooroordeeld aan deze recensie te beginnen.

De uitspraak dat de vier heren beter met goed werk op de proppen kunnen komen, is te rechtvaardigen, want de vorige (Depression Tank) is alweer acht jaar oud. Welnu, dat is gelukt. Swine Plague klinkt krachtiger, agressiever en opgefokter dan Dead Head ooit heeft geklonken. Ik doel daarmee niet alleen op de productionele kant van het verhaal, want ook de composities zitten goed in elkaar. Swine Plague is duidelijk niet in een paar avonden geschreven. Hier is aan geschaafd, bijgeschaafd en nog eens geschaafd. Net zolang totdat er een hyperactief geheel is ontstaan.

Twaalf nummers staan er op Swine Plague. Op voorhand lijkt dat een hele zit, zeker omdat er niet op een minuutje meer wordt gekeken. En dat het dan toch lukt om geen seconde te vervelen, mag een prestatie genoemd worden. Keer op keer vuurt Dead Head de ene na de andere riff op je af, waarbij Van Dijk zijn best doet om er bovenuit te komen en er een licht melodieuze zanglijn overheen te kieperen. En ja, natuurlijk zijn de solo’s stuk voor stuk zwaar geïnspireerd door Slayer. Is dat erg? Nee! Niet zolang Robbie en Ronnie om het hards strijden wie de meest(e) atonale noten achter elkaar kan spelen. Hulde!! Het geheel wordt vakkundig dichtgetimmerd door Spijker, waardoor ik me afvroeg hoeveel drumstokken hij heeft versleten tijdens het inspelen van Swine Plague.

Dead Head klinkt helemaal niet alsof de dertig benaderd wordt. Eerder heb je als luisteraar het gevoel dat hier een stel jonge honden aan het werk zijn die nog moeten bewijzen dat ze thrash kunnen maken. Waar voorgaande releases (en thrash-platen in het algemeen) nog weleens vullertjes bevatten, staan die er op Swine Plague niet op. Ben je afgeknapt op het Kreator en Slayer van midden jaren negentig en wil je het liefst thrash die snel, opgefokt en agressief klinkt, dan kun je dit schijfje blind aanschaffen. Al was het alleen maar om de hoes.

Score:

91/100

Label:

Hammerheart Records

Tracklisting:

 1. Helhuizen
 2. Dühr
 3. Palfium
 4. Fortress Of Greed
 5. The Awakening
 6. 13 Close
 7. The Day Of The Devil
 8. Spanish Horse
 9. The Reformation
 10. The Gates Beyond
 11. Eternity Destroyed
 12. The Battle Of Europe

Line-up:

 • Tom van Diijk. – Vocalen, basgitaar
 • Ronnie Vanderwey – Gitaar
 • Robbie Woning. – Gitaar
 • Hans Spijker – Drums

Links: