Diggeth – Gringos Galacticos

Een jaar of twee geleden zag ik dat de band Diggeth zou komen spelen in mijn thuishaven. Omdat dit gelijk de associatie met de Pokémon Diglett opriep, had ik maar een kaartje gehaald. Vraag me niet waarom, maar het gebeurde. Tot mijn verbazing bleek Diggeth nog leuke muziek te maken ook. In de herinnering was het een prima optreden. Ze komen uut de Achterhoek in Nederland, deze drie gringo’s die samen Diggeth vormen.

Gringos Galacticos is het derde album. Stoner/doomrock van de oude stempel. Motörhead is een invloed, boerenrock, Rage Against the Machine, maar er zijn ook wat psychedelische invloeden hier en daar. Een leuke band voor op Zwarte Cross. Gringos Galacticos is een soort conceptalbum rondom het thema ‘de ruimte’, een persoonlijke interesse van Diggeth‘s keelartiest Harald te Grotenhuis.

De raket stijgt op met Spaceship Earth. Een harmonieus refrein hier, een solootje daar. Worship the Sun zet het machinale ruimteschip voort met mechanische drums in simpele patronen. Een knaller van een nummer dat doet denken aan Kyuss. Er zijn referenties genoeg. Het eveneens keihard rockende Three Gringos laat de vocale kwaliteiten horen van Harald, die behoorlijk ruig uit de hoek komt. In the Wake of Giants is voor de mensen met een sentimenteel country hart. Het is afwisselend, maar ook wat over-the-top. Straight Shooter gaat recht op zijn doel af en schiet de boel aan flarden met speedrock. Een wat aparte zanglijn hier, maar je schreeuwt vrolijk ‘Straight Shooter’ mee. Het titelnummer doet ook weer de country kraan open. Geinig en hard tegelijk.

Een uitstekend album met herkenbare muziek van deze mannen. Ondanks die herkenbaarheid is het toch afwisselend en blijft het leuk. Diggeth laat kwalitatief hoogstaande rock horen, met overduidelijke country invloeden. De productie is net als de muziek recht-toe-recht-aan. Verzin net als ik een leuke associatie bij Diggeth, zodat je ook een reden hebt om deze band te checken. Het is de moeite waard. Keep on Digging!

Score:

80/100

Label:

Pt78 Records

Tracklisting:

 1. Spaceship Earth
 2. Worship the Sun
 3. Let the Ancient One Sleep
 4. Three Gringos
 5. Keep on Diggin
 6. In the Wake of Giants
 7. Voodoo Mother
 8. Straight-Shooter
 9. Unshackled
 10. Gringos Galacticos

Line-up:

 • Harald te Grotenhuis – Vocalen, gitaar
 • Alco Emaus – Basgitaar
 • Casper Bongers – Drums

Links: