Schoonebeek Deathfest: old school deathmetalfeestje in Drentse landschap

In een uiterste hoek van Nederland, bijna in Duitsland, ligt het plaatsje Schoonebeek. Het herbergt het op één na grootste olieveld van het vaste land van West-Europa en… Schoonebeek Deathfest, het underground metalfestival met de betere deathmetalbands. Helaas zag de auto van de Zware Metalen-verslaggever de rit naar Drenthe niet zitten en weigerde 7 september dienst. Frido Stolte noteerde én fotografeerde tegelijkertijd. 

Terwijl de eerste uitnodiging voor Schoonebeek Deathfest 2020 alweer op diverse tijdlijnen verschijnt, wordt het eerst tijd om editie 2019 eens even goed te verwerken. Daar waar de jaknikkers (uitspraak: ja-knikkers) op het terrein van de Nederlandse Aardolie Maatschappij oorspronkelijk olie uit de grond pompten, komen nu klanken waarvoor de meeste Schoonebeekers met de ramen dicht in huis blijven. Qua weer lijkt het aanvankelijk niet top, maar echt een reden om te klagen is er niet. Het festivalseizoen is bijna ten einde en de diehard old school deathmetalfan weet de weg te vinden naar het Drentse landschap.

De omstandigheden om het festival te openen zijn voor Trial of Death niet echt ideaal te noemen. Er hangt nog een regenbui boven Schoonebeek en de festivalgangers zoeken liever beschutting. De band uit Duitsland laat zich niet uit het veld slaan en laat voornamelijk nummers horen afkomstig van EP Exorcism of the Goatman. Om nou te zeggen dat de band een verbluffende set neerzet is wat kort door de bocht, maar de heren geven een goede presentatie en laten zien dat ze op de goede deathmetalweg zijn.

Als de zon langzaam tevoorschijn komt, is het Supreme Carnage dat het al in redelijk aantal aanwezige publiek mag vermaken. Dit doet de band met volle overtuiging, maar de heren hebben dan ook wat ervaring. In 2010 gestart en drie full-lengths op naam. Dan hoor je wat hoger op de bill te staan, maar het zegt ook wel iets over de kwaliteit van de bands die spelen in Schoonebeek. Daar is namelijk niks mee. Supreme Carnage geeft een goede show en de visuals zijn een leuke aanvulling. Met name de nummers van de laatste plaat Morbid Ways to Die plaat hakken er lekker in.

Voor de deathgrind van Galvanizer is veel belangstelling. De band uit Finland is zo’n vijf jaar actief en heeft afgelopen jaar met Sanguine Vigil de eerste full-length uitgebracht. Het werk van die plaat wordt goed ontvangen en de driemansformatie zet een strakke set neer. Qua sound moeten we het zoeken in een mix van bands als Grave en Rotten Sound. Deze jongens gooien er graag tempo in en dat wordt gewaardeerd in Schoonebeek, waar we kunnen constateren dat dit een fijn bandje is. Het deert dan ook niemand dat er aan het einde van de set nog wat regen valt.

Je hebt van die bands met gecompliceerde namen. Ekpyrosis is daar een voorbeeld van. Je kijkt eerst drie keer hoe het geschreven staat en dan volgt nog een moeizame uitspraak. Deze Italianen hebben in hun relatief korte bestaan best veel titels uitgebracht. Op plaat klinkt het allemaal lekker strak, met name de EP Witness His Death blaast er goed door. Live is het toch een wat ander verhaal. Het latere werk is wel lomp, maar komt minder energiek over. Dit is meer een band voor in de krochten van een underground zaaltje en niet zozeer op een open air festival.

Dat Duitsland sterk vertegenwoordigd is op Schoonebeek Deathfest moge duidelijk zijn. De heren van Slaughterday zitten vol energie en laten hun de duistere klanken over de Drentse velden waaien. Het publiek omarmt deze band maar wat graag. Kwalitatief is het goed wat de heren vertonen, al bespeur ik meer interesse als er wat langzamer gespeeld wordt. Op die momenten vallen de riffs op de goede plek en zo weet de band het publiek voor zich te winnen. Goede songwriting is de mannen in ieder geval wel toevertrouwd. Onlangs hebben enkele bandleden samen een plaat uitgebracht onder de naam Temple of Dread. Zeker de moeite waard om eens op te zoeken. Dit concert van Slaughterday is er in ieder geval ééntje voor in de boeken.

Decaying is een band uit Finland die al een tijdje meedraait. Ook hier is het uiteraard old school deathmetal wat de klok slaat. Met vier platen in de broekzak waarvan de laatste is verschenen op FDA Records, laten de heren zien wat ze waard zijn. Oorlog en militaire zaken is wel iets wat een thema is voor Decaying. Ze weten het verhaal goed te pakken in catchy nummers waarbij de nekspieren aan het werk moeten. Een typische Schoonebeek Deathfestband, al met al. Death metal, the Finnish way.

Als Dead Head aantreed is het inmiddels donker en de harde snelle thrash is een leuke afwisseling tussen al het death metal geweld. Dead Head speelt als een stel jonge honden en houdt het tempo er lekker in. De betere nummers uit het repertoire komen voorbij en gelukkig komt het uit 2017 afkomstige Swine Plague ook aan bod: een lekker album waarvan we nu live lekker kunnen genieten. Er wordt respectvol een nummer opgedragen aan Thomas Wouters van Bodyfarm die recent is overleden. Al met al een vermakelijke set, die laat zien dat je als band je dertigjarig bestaan volledig kunt rechtvaardigen met goede muziek en een energieke live show. Van mij mogen ze nog even doorgaan.

Er zijn veel goede releases uit de begin jaren negentig en één van de betere platen uit die tijd komt van Burial uit Terneuzen. Veel mensen zijn eigenlijk pas later gaan realiseren hoe goed Relinquished Souls is. Uiteraard speelt de band volop nummers van deze roemruchte plaat. Raw Skull Recordz heeft ‘m opnieuw uitgebracht en dat is zeker reden om dan nog een keer in Schoonebeek te spelen want dat deed Burial vorig jaar ook al. Qua setlist had ik niet de indruk dat er veel anders is ten opzichte van vorig jaar, al is de cover van Death’s Leprosy van vorig jaar vervangen door Zombie Ritual. En onder de vocale leiding van platenbaas Rai, komt ook de Massacre-cover Dawn Of Eternity voorbij om een eind te maken aan een goede show.

Schoonebeek Deathfest speelt zeker op safe met een headliner als Cancer. Net als Dead Head is dit ook een band die de leeftijdsgrens van 30 jaar aantikt. Ervaring troef dus en het leuke is dat jongere bands met vijf bandleden compleet overbluft worden door een band als Cancer die met drie man aantreden. Het plaatje klopt helemaal, het geluid is fantastisch. De nummers zijn super goed en de band heeft er zin in. Het publiek heeft wel wat moeite om de band bij te houden. Niet zo raar natuurlijk als je de hele dag met twee biertjes in de hand bandjes kijkt. Maar dat mag de pret niet drukken. Het gaat van klassiekers als Burning Casket van de plaat Death Shall Rise, tot aan een nummer als Garrotte van laatste plaat Shadow Gripped. Als de naam van Epstein genoemd wordt, zetten de mannen de klanken van Hung, Drawn and Quartered in. Dit is een afsluiter die Schoonebeek verdient.

Deze editie van Schoonebeek Deathfest laat zien dat de mix tussen jonge en oude bands goed te verteren is én bewijst dat er animo is voor een old school deathmetalfeestje anno 2019. Nu liepen de heren van Altar ook nog even op het terrein voor een signeersessie. Wellicht is het een optie dat ze volgend jaar op het podium terugkomen. In ieder geval is er al weer een datum gepland en laten we ons verrassen met welke namen de organisatie op de proppen komt. Schoonebeek: bedankt voor jullie gastvrijheid en tot volgend jaar.

Links: