Exclusieve blackmetalavond in Willemeen

Arnhem maakt zich op voor een bijzonder duister avondje. 18 oktober komen vijf bands de Rijnstad onveilig maken. In Willemeen staan Winterfylleth, Endstille, Spectral Wound, Afsky en Wrang op het podium. 

Uit het Engelse Manchester komt Winterfylleth. Sinds de oprichting in 2007 heeft de band zes studioalbums uitgebracht en zijn de mannen een populaire act geworden in zowel de Engelse underground metal scene als de bredere internationale metal arena. Winterfylleth wordt dankzij de thematiek van de muziek omschreven als ‘English Heritage Black Metal’: viking metal, maar dan van het eiland. De naam is zelfs oud-Engels voor oktober. Op het laatste album, The Hallowing of Heirdom, was akoestisch en dat kon niet iedereen op de Zware Metalen-burelen waarderen…

Waar de mannen van Winterfylleth voor de schoonheid gaan, is daar bij de Duitsers van Endstille totaal geen sprake van. Deze formatie speelt de lelijkste, agressieve black metal met de vuursnelheid van een MG42 en de kracht van zware scheepsartillerie. Op het laatste album, Kapitulation 2013, scoorde de band met diens Duitse stootkracht een ruime voldoende.

Spectral Wound ontstond in 2014 in het Canadese Montreal en combineert de ruwe woede van traditionele black metal met de melodische gevoeligheid van het Fins en Québécois black metal. Tegen de korrel van zowel atmosferische als militaristische strengen van ideologische black metal, snijdt Spectral Wound een ruimte voorbij de fetisj van de natuur of de kinderlijke romantiek van macht. Zonder God, zonder Satan, zonder Odin, zonder natie, zonder het individu, zonder transcendentie, zonder essentie, zonder leven. Spectral Wound kanaliseert de gruwelen van het vlees en het geweld van de geest, vervormd onder het gewicht van de geschiedenis, klaar op de rand van een wervelende leegte.

Walging of afkeer. Dat betekent Afsky in het Deens. De stijl van dit soloproject van Ole Luk (zanger/gitarist van Solbrud) is rauw en melancholisch. Hoewel Afsky nooit bedoeld was als live-project, heeft de band er al verschillende shows in voornamelijk Denemarken en Duitsland opzitten. Voor Luk is zijn kindje ‘een heel persoonlijk project. Ik schrijf deze nummers meer als therapie dan dit ik er indruk mee wil maken op een publiek. Dit project geeft me de vrijheid om te doen wat ik wil’.

Wrang tenslotte, is geen band met een ingenieus concept of pretentieuze inhoud; Wrang draait om het spelen van rauwe muziek en het verzorgen van sonische vuiligheid. De band is één van de vele vertegenwoordigers van de Utrechtse blackmetalscene en scoorde met debuutplaat Domstad Swaert Metael hoge ogen: ‘Grootmeester Hoest kijkt goedkeurend toe hoe de band hier als een waanzinnige tekeergaat, Galgenvot tussen het bloed opgeven nog wat gorgelt en er een magistrale finale wordt ingezet.’

Kaartjes voor Willemeen’s duistere avond kosten 16 euro.

Links: