Wrang – Domstad Swart Metael

Uit de diepste gewelven van Utrecht heeft een nieuwe blackmetalband het levenslicht gezien. Wrang – bevolkt door (al dan niet ex- en live-) leden van andere vrolijke orkestjes als Grafjammer, Iron Harvest, Verwoed en Weltschmerz – wordt gevormd door de heren Galgenvot (zang, gitaar), Eitr (bas) en Valr (drums) en maakte op uw anonieme scribent een meer dan behoorlijke indruk tijdens een concert in Baroeg. Nu is er dus de debuutplaat. Domstad Swart Metael maakt direct duidelijk waarmee we hier van doen hebben. Black metal. Uit Utrecht. Uitgegeven door een Canadees label, gemixt door W. Damiaen, bekend van onder meer Laster en Verval en liveoptredens met… Wrang. Zo zijn alle Utrechts/Tilburgse dwarsverbanden weer gelegd en kunnen we ons focussen op de muziek.

En dat is maar goed ook, want Domstad Swart Metael is een bijzonder fijne plaat, die in geen enkele zwartgeblakerde muziekcollectie mag ontbreken. Het Wrang-trio musiceert op hoog niveau en balanceert tussen zuivere black metal en post-black metal, maar schroomt ook niet om uitstapjes te maken naar thrash of zelfs meer traditionele heavy metal. Galgenvot zingt, brult, gorgelt en screamt zich door alle genres heen en W. Damiaen heeft het album precies de juiste mix gegeven waardoor het open en toegankelijk klinkt, maar wel die lekkere undergroundvibe heeft gehouden.

Jammer is wel dat het hoogtepunt van Domstad Swart Metael direct bij de opening ligt: in het titelnummer toont Wrang nèt iets meer experimenteerdrang dan bij de overige vijf nummers, maar het is slechts een kanttekening bij een heerlijk album. Snelle passages (Tot Dwalen Verdomd) worden net zo gemakkelijk afgewisseld met langzame stukken (Propaganda der Afvalligen), waarin Galgenvot kermend de helaas niet te achterhalen teksten uit zijn diepste ziel naar boven haalt, voordat het tempo omhoog gaat en we er met een gitaarsolo als climax uitgaan. Laat het maar aan Wrang over om nummers met een kop en een staart te maken.

Afsluiter Heerser van Niemandsland is ook al zo’n nummer waar hoorbaar goed over is nagedacht. Grootmeester Hoest kijkt goedkeurend toe hoe de band hier als een waanzinnige tekeergaat, Galgenvot tussen het bloed opgeven nog wat gorgelt en er een magistrale finale wordt ingezet. Wrang heeft niets anders dan een uitstekend debuutalbum afgeleverd. De volgende stap is helder: nog iets meer een eigen smoel vinden door door te gaan op het werk dat is afgeleverd in het titelnummer, zonder daarbij het echte blackmetalgevoel te verliezen. Maar Nederland heeft er weer een absolute top blackmetalband bij. Dat is duidelijk.

Score:

85/100

Label:

Tour de Garde, 2019

Tracklisting:

  1. Domstad Swart Metael
  2. Tot Dwalen Verdomd
  3. Propaganda der Afvalligen
  4. Stomend naar de Nietigheid
  5. Heersen van Niemandsland

Line-up:

  • Galgenvot – Vocalen, gitaar
  • Cathamas – Bas
  • Valr – Drums

Links: