Winterfylleth – The Hallowing of Heirdom

Het Engelse Winterfylleth kan bij mij met haar atmosferisch uitgesponnen black en teksten die verwijzen naar de Engelse geschiedenis wel op positieve geluiden rekenen. Een nieuw album is dan ook zeker iets waar ik benieuwd naar ben. De naam in de lijst was voor mij genoeg om te roepen dat ik het album wel van een recensie wilde voorzien. Wat ik alleen gemist had was het feit dat de band het plan had opgevat om een geheel akoestisch album uit te brengen.

En daar zit je dan, een album te beluisteren vol met weemoedige Engelse folk. Het moet gezegd dat alle grote zichzelf respecterende ‘natuurblackies’ een akoestisch album maken, kijk hiervoor maar naar onder meer Wolves In The Throne Room en Drudkh. Dus dan kan je niet achterblijven. Natuurlijk een mooie zet voor de mensen die van dit soort melancholiek houden, echter heeft de tijd mij al geleerd dat ik nagenoeg nooit teruggrijp naar dit soort albums. Productietechnisch zit het mooi in elkaar en aan alles hoor je dat er veel tijd en liefde in is gestoken. De subtiele strijkers bijvoorbeeld, en de mooie samenzang in het openingsnummer, geven je gelijk een mentaal beeld van Engelse herfstlandschappen en kastelen. Het grote nadeel is echter dat dit bij mij enorm op mijn slaapspieren werkt, die zijn na twee nummers zodanig geactiveerd dat ik de rest ergens onbewust meemaak.

Dat is ook direct mijn grootste probleem met dit soort albums, het is allemaal goed uitgevoerd en mooi gebracht maar het pakt mij gewoon niet. Misschien werkt het beter als je in een kasteel woont en dit zachtjes de hele dag op de achtergrond laat spelen, maar bij mij in de huiskamer is het geen succes. Vanwege het niet metalen karakter van deze plaat geef ik hier geen cijfer aan en moet ieder voor zich deze maar op waarde schatten.

Label: 

Candlelight Records, 2018

Tracklisting:

 1. The Shepherd
 2. Friþgeard
 3. Æcerbot
 4. Hælgemónaþ
 5. Elder Mother
 6. Embers
 7. A Gleeman’s Volt
 8. Latch to a Grave
 9. The Nymph
 10. On-Cýðig
 11. Resting Tarn
 12. The Hallowing of Heirdom

Line-up:

 • Simon Lucas – Drums, percussie
 • Chris Naughton – Zang, gitaar
 • Nick Wallwork – Gitaar
 • Dan Capp – Gitaar, bas
 • Mark Deeks – Keyboards

Links: