Doc’s BlackFest III: zwartste feestje van de winter

Doc Holliday Metal Productions heeft het weer mooi voor elkaar: het programma van de derde editie van Doc’s BlackFest puilt weer uit van de nodige bands die het niet zo hebben op georganiseerde religie, gezelligheid, vrolijkheid en het leven in het algemeen. Zware Metalen blikt vooruit op de bands die 15 februari Willemeen in Arnhem onveilig maken.

Het duistere bal wordt zaterdag geopend door het nog bijna maagdelijke Bakasura. De band had 7 december pas het eerste optreden, maar de mix van black, death en doom klinkt veelbelovend. Dikke kans dat er na 15 februari meer likes op de Facebookpagina van de band zijn dan de 94. De black/vikingmetal van Fenris gaat al een heel stuk langer mee. Sinds 1997 hebben de mannen drie albums uitgebracht, al zit er een gapend gat van elf jaar tussen plaatje twee en het meest recente …en Dodenakkers tot den Horizon, waarop we een ontbolsterde en beukharde band hoorden.

Van In Manus Tuas is weer net zoveel bekend als de verblijfplaats van Geert Wilders. De blackmetalband komt uit Gorinchem, dat was het wel. De Facebookpagina scrollt terug tot maart 2017, verder moeten we ons maar laten verrassen. Dat hoeft niet bij Nattas: de Zweedse zwartgeblakerde thrashers hebben ene Wead, The Adaptive Satanist in de gelederen. De gitarist is beter bekend als Mike Wead en is actief in King Diamond en Mercyful Fate. Drummer The Steel hanteert onder zijn eigen naar Ronnie Bergerstål de trommels bij deathmetalmonster Demonical. Het laatste album dateert van 2007, maar de Venom-achtige metal gaat op het podium nooit vervelen.

Morvigor dropte met Tyrant in 2017 een onverwacht pareltje maar zal zaterdag met een wat onbestemd gevoel op het podium staan: zanger Jesse Peetom hangt na het optreden op Doc’s BlackFest zijn microfoon aan de wilgen. Het zal nog een hele uitdaging worden een opvolger te zoeken voor een band die inspiratie haalt uit zowel Mayhem en Morbid Angel als Pink Floyd en Joy Division. Arkhangelsk uit Griekenland bracht eind vorig jaar met Advent een eigen pareltje uit: Zware Metalen sprak er uitgebreid over met bandleider/gitarist/zanger Leonidas Mindridos. De band speelde al eerder op Doc’s BlackFest en Zware Metalen was toen diep onder de indruk.

Meer black metal dan de naam Doodswens gaat het niet worden. Er gaan twee dames schuil achter deze Eindhovense band: zanger/gitarist Fraukje van Burg en drummer Inge van der Zon. Doodswens wil de rauwheid van de black metal uit de jaren ’90 terugbrengen maar heeft alleen nog maar een demo uitgebracht. En dat was er een die met veel plezier is beluisterd door Zware Metalen. Het tot op het bot ervaren Sammath is een vertrouwde naam in de Nederlandse blackmetalscene. De band is actief sinds 1994 en heeft zes albums op de naam staan. De laatste, Across the Rhine is Only Death, is vooral gortige, vieze, vunzige en heerlijk compromisloze black metal. Heerlijk!

Pictura Poesis pakt de zaken nèt iets anders aan dan de meeste bands in Willemeen. Het Eindhovense gezelschap is headliner in zaal 2 en kan voor de meer melodieuze death metal putten uit twee albums en een EP. Debuutalbumt Miseriae Mundi was volgens Zware Metalen ‘een dijk van een plaat’. De roem van de absolute afsluiter Asagraum stijgt snel. Tweede album Dawn of Infinite Fire is aan een harscherpe analyse onderworpen door Zware Metalen en plakte er maar liefst 90 punten op. De verwachtingen die de band schept, werden waargemaakt op de Eindhoven Metal Meeting.

Vorig jaar strompelde Zware Metalen vol fysieke ongemakken door de tweede editie van Doc’s BlackFest.

Links: