Arkhangelsk – Advent

Uit de bloedhete, donkere krochten van Griekenland, waar het toch al uitpuilt van blackmetalbands, heeft het de Duistere Heer behaagt een nieuwe nageboorte naar het oppervlak te spuwen. Arkhangelsk is de naam, Advent het debuutalbum en het Nederlandse Doc-Records de platenmaatschappij.

Begin vorig jaar voorspelden we al dat u nog veel zou gaan horen van dit gezelschap, na een optreden in Willemeen in Arnhem. En het heeft even geduurd, maar hier zijn ze dan: de heren Leonidas Mindrinos (zang/gitaar), Vasilis Kranos (gitaar), Angelos Kritsotakis (bas) en Giorgos Filippou (drums). En wat horen doen we! Advent is een dijk van een eerste boreling. Na een introotje barst de hel los met The Waste Land en wordt direct duidelijk wat deze band in huis heeft en wat het optreden vorig jaar zo goed maakte: deze mannen kunnen eenvoudigweg muziek maken. Het klopt wat ze doen. Aan alle kanten. Arkhangelsk is agressief als het moet, melodieus als het kan en heeft het vermogen nummers te maken die af zijn. Ongelooflijk dat deze mannen nog maar sinds 2015 actief zijn: Advent past als je favoriete trui en dat is bijzonder knap.

Minpuntjes. Zijn die er niet? Tuurlijk wel. De grunt van Mindrinos is wellicht een tikkeltje te eentonig en staat wel erg vooraan in de mix waardoor de instrumenten (met name de drums) minder goed te horen zijn. Tegen het eind van het album kan dat enigszins storen. En verder klinkt het hier en daar wat slordig of onlogisch, alsof de een niet weet wat de ander gaat doen. Maar het zijn slechts spijkers op laag water. Voor een debuutplaat maakt dat helemaal niets uit en het is niet dat ervaring verderop in de loopbaan van de band niet kan veranderen.

Het is dan beter om je te concentreren op wat Arkhangelsk wél goed doet. En dat is variatie vinden. Bijvoorbeeld door subtiel hihats in te zetten in The Waste Land, een indrukwekkende riff te gebruiken in Frozen Eternity of gewoon als een moordcommando het tempo hoog te houden in Triumphant (een beest van een nummer). Of in Beyond Existence, waar ook nog eens een warme gitaarsolo in zit. Of verdomd hallucinerend zijn in het ruim elf minuten durende A Lucid Dream. Maar bovenal weten de Grieken op de juiste momenten eventjes gas terug te nemen om daarna met een mokerslag weer terug te komen én je in de houtgreep te nemen. Als een stel hyenas die hun prooi opjagen.

De Griekse blackmetalscene heeft er een heel fraai exemplaar bijgekregen. Helaas verschijnt dit album nèt te laat om nog hoog in jaarlijsten te eindigen, maar van dit Arkhangelsk gaan we nog heel wat horen. We zeiden het eerder, we zeggen het nu.

Score:

85/100

Label:

Doc-Records, 2019

Tracklisting:

 1. Advent
 2. The Waste Land
 3. Shadows over Cosmos
 4. Frozen Eternity
 5. Triumphant
 6. Absolution
 7. Beyond Existance
 8. A Lucid Dream

Line-up:

 • Leonidas Mindrinos – Zang/gitaar)
 • Vasilis Kranos – Gitaar
 • Angelos Kritsotakis – Bas
 • Giorgos Filippou – Drums

Links: