Teitan – In Oculus Abyss

Ik ben niet direct bekend met de muziek van dit Nederlandse Teitan. Nochtans is het een band rond alleskunner Marquis die deel uitmaakt van de Zwotte Kring waar ook bands als Meslamtaea, Schavot, Asgrauw, Sagenland en Grafhond onder vallen. Dat kan dan toch niet mislopen. Wanneer dan ook nog eens lokale ondergrondplatenboeren als Void Wanderer, Onism productions maar ook Zwaertgevegt hun schouders er onder zetten om In Oculus Abyss, de opvolger van de EP Vákuum, uit te brengen cd en tape, dan kan er niks mislopen. Als ik goed geïnformeerd ben, is deze laatste geluidsdrager al wel uitverkocht.

De black metal van de heer Marquis wordt doorspekt met allerlei rare hersenspinsels en dito kronkels. Spinsels en kronkels die je ook kan terugvinden bij experimentele blackmetalavantgardisten DHG of Ved Buens Ende. De heer Marquis noemt zijn kunstvorm psychotische black metal.

En dat klopt ook gewoon. Kijkend naar de titels van de nummers op deze nieuwste plaat deed me ook wat weg mijmeren naar ouder werk van een band als Solefald. De muziek van dit Teitan steekt echter nog gestoorder en chaotischer in elkaar dan deze van de Noren. Een verwijzing naar werk van DHG en Ved Buens Ende is in deze context dan ook niet mis te verstaan. Een goed georganiseerde geest als ik heeft het soms toch wat moeilijk met het verlies aan orde en het ontstaan van chaos maar kom, op muzikaal vlak kan ik me daar dan wat gemakkelijker overzetten.

Het is nodig want je krijgt vanaf de eerste aanslag op de gitaar, de eerst slag op de snaredrum een hele hoop chaos te horen waar een rode lijn ver zoek lijkt. Dat is echter niet zo. In Menstrual Blood And Pomegranate is het een sturend gitaarthema dat je bij de hand neemt. Het heerlijk gestoorde From Under The Floorboard wordt bijna uitsluitend gedomineerd door waanzinnig goede vocalen. Zelden gehoord! Murder Me geeft een wat dark jazzy vibe. Terwijl Drowning The Knowledge je volledig onderdompelt en doet verdrinken in een elektronische geluidswolk.

Gelukkig opent dan Insectoid iet of wat herkenbaar. Opnieuw chaos troef kan je stellen. Heerlijk hoe onder die dissonante janboel een dubbel basthema, een blastbeat of een dreunend elektronische drumbeat vervat zitten. The Die Is Cast heeft toch wel die Solefald-dynamieken. Die schreeuwerige vocalen, die walsende gitaarpartijen, het neemt je toch direct bij de keel.

Je kan dit In Oculus Abyss zeker een bijzondere plaat en Teitan een bijzondere band noemen. Bijzonder in de context van uitzonderlijk, beklijvend, beangstigend, nijpend… je kan me intussen wel volgen.

Score:

80/100

Label:

Void Wanderer Productions, 2023

Tracklisting:

  1. Menstrual Blood And Pomegranate
  2. From Under The Floorboard
  3. Murder Me
  4. Drowning The Knowledge
  5. Insectoid
  6. The Die Is Cast
  7. Public Masturbation
  8. Gang Mahal
  9. Purple Void

Line-up:

  • Marquis – Zang, alle instrumenten

Links: