Schavot – Kronieken Uit De Nevel

Asgrauw, Sagenland, Meslamtaea, wat zegt jullie dat? Mij in ieder geval heel veel. Allen zijn dit bands waarin multi-instrumentalist en alleskunner Floris Velthuis één of meer plaatsjes inneemt. Recentelijk kregen we nog het uitstekende Meslamtaea album, Weemoedsklanken, in onze handen. En in diezelfde handen ligt nu het vervolg op het uitmuntende Galgenbrok-album uit 2021. Eén ieder die dit album niet heeft of nog niet heeft beluisterd zou eigenlijk stante pede moeten onthoofd worden of tenminste het schavot moeten opgesleurd worden.

Ook nu weer baseert Floris zijn vertellingen op oeroude Nederlandse verhalen, sages en legendes en bouwt hij zijn muziek op de tweede golf van black metal. Denk dan aan bands als Ancient, Setherial, Mactätus, Obtained Enslavement of het oudere werk van Dimmu Borgir. Laat ik al wel stellen dat dit Schavot dit op geheel eigen wijze doet en niet kan en mag aanzien worden als een zoveelste kopieerpoes. En laat daar net ook één van de sterktes van deze band liggen naast de uitmuntende technische uitvoering van het geheel natuurlijk.

Onmens neemt je direct bij de keel. Komt het door de vrouwenzang die in de hoogte alle lucht wegzuigt? Of zijn het de melodielijnen? Of zijn het de messcherpe screams? Voor mij is het het geheel. En aan hoge snelheid wordt er doorgehamerd. Ook Geestenrijk is immers een nummer dat er vlotjes doorgaat. Het zijn niet al te moeilijke riffs maar kom, de kracht ligt hem in uitvoering en in de combinatie. Deze plaat doet je al na twee nummers terugdenken aan de goede oude tijd, aan de oudere albums van Setherial en vrienden bijvoorbeeld en dat is natuurlijk ook gewoon de opzet.

In Hijs De Zeilen en Niet Alleen De Avond Valt hoor je een beetje Meslamtaea terugkomen terwijl in de openingsmaten van Zwart Water een band als Obtained Enslavement heel snel in je opkomt. Denk aan het magistrale Witchcraft of Soulblight album. Het is de toevoeging van die beangstigende keyboardlijnen die het hem hier doen. Een nummer als Kerberos is zo hondsbrutaal. Het lijkt wel alsof de collectie tanden uit de drie bekken van deze Hellehond je tegelijk in je hals bijten en het bloed naar alle kanten laat spuiten.

Muzikaal technisch steekt alles weer uitmuntend in elkaar. In vergelijking met het vorige album heb ik de indruk dat de snelheid van uitvoering toch wat hoger ligt. Het is ook een plaat die meer agressie uitstraalt mede door een heel arsenaal aan ijskoude riffs. Gelukkig, ook de spelende, wandelende baslijnen zijn nog altijd van de partij. Het toont nogmaals aan dat geen enkel instrument in de handen van de heer Velthuis verkeerd kan terechtkomen.

Laat ik afsluiten met te stellen dat ook dit album van Schavot, Kronieken Uit De Nevel, niet mag ontbreken in je blackmetalcollectie. Toch wel? Dan sleep ik je in hoogst eigen persoon de brandstapel op. Een schouwspel dat naar alle waarschijnlijkheid met alle plezier zal bijgewoond worden door de heer Velthuis. Vermoedelijk sleurt hij de heer Bruyneel ook mee, dan kan deze brave man er nog een kunstwerkje van maken ook.

Zelf horen hoe Kronieken Uit de Nevel klinkt? Zware Metalen geeft gesigneerde cd’s weg!

Score:

90/100

Label:

Void Wanderer Productions, 2022

Tracklisting:

  1. Onmens
  2. Geestenrijk
  3. Heksenwaan
  4. Hijs De Zeilen
  5. Zwart Water
  6. Kerberos
  7. Niet Alleen De Avond Valt
  8. De Laatste Dans Gedanst

Line-up:

  • Floris Velthuis – Zang, alle instrumenten

Links: