Teitan – Vákuum

Teitan was een project dat ruim tien jaar geleden ontstond en al snel weer verdween. Echter, in 2019 was daar een full-lenght met de naam Weight of the Void. Dit album kwam ik vrij recent tegen op YouTube en het bevat een aantal zeer sterk nummers in het experimentele blackmetalgebeuren. Het album is inmiddels van het platform verdwenen. Half september 2021 komt er een EP uit met de naam Vákuum, wat Hongaars is voor, jawel, vacuüm. De vijf nummers overbruggen net de twintig minuten en de eerste nummers klinken als een verlengde van wat Dodheimsgard en het Noorse Code doen, in combinatie met de zware tonen die we bij de IJslandse scene vaak aantreffen. Misþyrming, Svartidauði, u kent uw klassiekers mag ik hopen.

En eerlijk is eerlijk, het is wat mij betreft niet echt geweldig. De nummers hangen van losse stukken aan elkaar en natuurlijk kan ik een barbaar zijn en de magie en schoonheid ervan missen, maar dat is dan maar zo. Echter, het slotstuk van deze EP, bestaande uit de twee afsluitende nummers, is een heel ander verhaal! Er komt meer nadruk op drone-stukken te liggen, de sfeer is ineens pikzwart en het tempo gaat aanvankelijk omlaag. Sterker, we gaan richting de triphop die het brede publiek wel zal kennen als bijvoorbeeld Massive Attack. Daar waar Metempsychosis nog eindigt in een Deathspell Omega tribute, daar is Description of the Passing van alle metal verstoken. Dit nummer heeft een aardige vergelijking met Walking Towards the end of the World van Wongraven vs Paronsoda, een nummer dat op de Moonfog 2000 verzamelaar te vinden is.

Teitan lijkt een typisch project te zijn, daar waar iemand alles wat niet bij een andere band hoort kwijt kan. Heel kort door de bocht is dit een soort van prullenbakje geworden, waar diverse stijlen bij elkaar komen en er eigenlijk voor iedereen wel een goed nummer bij zit. Hou je van chaosblack, dan zit je goed, hou je van black n’ drone dan zit je goed en als het je niet ver genoeg kan gaan met invloeden van buiten de metal, dan zit je goed. De EP is binnenkort voor vrij letterlijk een paar euro op tape te koop bij Zwaertgevegt en anders op cd bij Void Wanderer Productions of Onsim Productions. Doe dat vooral.

Label:

Zwaertgevegt (tape), Void Wanderer Productions en Onsim Productions (cd), 2021

Tracklisting:

  1. The Grinding Teeth of the Wheel of Time
  2. Become the Lunar Sky
  3. Je vois la fin
  4. Metempsychosis
  5. Description of the Passing

Line-up:

  • Marquis – Alles

Links: