Grafhond – In Harmonie Met De Dood

Krap 24 minuten heerlijke grafherrie van Grafhond, een relatief nieuwe speler in Nederlandstalig blackmetalland. Het zijn de heren Nachtvorst en Graaf Graf die elkaar gevonden hebben en hun gezamenlijke passie voor de jaren ’90 black metal weer naar voren halen. Ze blijken wat genoeg te hebben van de huidige wat modernere stromen binnen ons geliefde subgenre en grijpen dus graag terug naar bands uit de tweede golf van de black metal. Noem ze gerust op. Void Wanderer Productions brengt deze EP, In Harmonie Met De Dood, uit op het digitale platform. Interessanter is echter de gelimiteerde vinyl versie. Je weet het, ben je een echte adept dan ga je voor fysiek.

Met een door merg en been snijdende vocale partij en een hamerend drumthema opent De Zuivering. Heerlijke schuifriffjes black metal in zijn puurste vorm met inderdaad een verwijzing naar bovenstaande tijdskaders. Strak drumspel, korte breaks en vervolgens weer het tempo aanzwengelen, zo hoort het. Degelijke productie ook, niet te proper maar ook weer niet te stoffig. Het kan tegenwoordig al lang geen kwaad meer om thuis in je eigen manbunker aan de knoppen te gaan zitten en je te laten bijstaan wanneer je vragen of problemen hebt. Alzo ontstaat er in het geval van Grafhond een potje ultrasmerige, vuile, goed klinkende black metal.

De nummers zijn kort en krachtig en dragen heel wat razernij en pisnijdigheid in zich. Luister naar die cadans in de riffs van Verwekker. Heerlijk vocaalwerk ook. Groezelige keelklanken met een punkachtige achtergrond worden afgewisseld met wat helderdere partijen. Ook in dit nummer wat Fins aanvoelend snel melodieus riffwerk. Sterk! Stampend en trappend zo klinkt dan weer Gefluister. Terwijl ultrasmerig en rollend Verslagen wordt ingezet. Bijzonder sterke teksten ook, ik citeer even vrijelijk “de ziel bevlekt door de stront uit het leven”. Dat krijg je te horen in het afsluitende, erg penetrante Voor Galg En Rad.

Bijzonder geil, vochtig en tochtig plaatje! Aanschaf verplicht! Grafhond heeft met dit EP’tje In Harmonie Met De Dood zichzelf op de voorste linie van de Nederlandstalige black metal gezet. Sterk!

Label:

Void Wanderer Productions, 2023

Tracklisting:

  1. De Zuivering
  2. Verwekker
  3. Gefluister
  4. Gat
  5. Verslagen
  6. Voor Galg En Rad

Line-up:

  • Graaf Graf – Zang, instrumenten
  • Nachtvorst – Zang, instrumenten

Links: