Over The Voids… – Hadal

The Fall is de man achter dit Over The Voids… . Iedereen kent hem van zijn werk bij Medico Peste, Owls Woods Graves en als live bassist bij het machtige, eveneens Poolse, Mgła. Met Over The Voids… legt The Fall zijn eigen kind te slapen.

De debuutplaat, Over The Voids…, soms moet je het echt niet moeilijker maken, was en is nog altijd, een pareltje. Een nummer als Prophet Of The Winter heeft alles in zich om het een klassiek melodisch blackmetalnummer te noemen. Met Corridors Inside A Glacier, de single die van de nieuwe plaat Hadal al werd vrijgegeven, lijkt de band dezelfde straat in te wandelen. Voor wat vocale ondersteuning kan The Fall op dit album wel rekenen op de hulp van A. (Armagedda) en dat is ook niet verkeerd.

Hoor ik hier Morrissey aan het begin van de plaat? Wat een fluwelen opener is deze akoestische The Pillar. Eén die zonder verpinken rolt in het eerste blackmetalpareltje op deze plaat. Ik krijg al van in het begin het gevoel dat ik, op het einde van dit tweede album, een heel dure halsketting met parels gemaakt zal hebben.

One Commandment is een in het lang en in het breed uitgesmeerd, erg tempogevoelig nummer geworden met bij moment een wat punky vibe. Gelukkig is de zweverige doch sturende, scherpe melodische leadlijn die Over The Voids… typeert ook hier weer van de partij. Erg sterke vocalen, clean wordt opgemengd met een voorzichtige scream. En de wandelende bas, wanneer komt die? Awel, in het nummer In The Great War Of Nothing neemt hij de zekere dissonantie die de gitaren afleveren heerlijk bij de hand en dit op een vettig, slepend drumtempo. Hoor ook hoe het hoofdthema wordt uitgewerkt, jongens toch. Vervolgens wordt het hele idee van hierboven nog eens dunnetjes overgedaan op Witchfuck of Stone Vault Astronomers. Dit laatste nummer heeft in zich een subtiele verwijzing, in het gitaarthema, naar Prophet Of The Winter waarover ik al eerder sprak.

Je kan er prat op gaan, The Fall heeft een patent op meesterlijke melodieën, zo ook in het begin van Prodigal King. Luister ook hoe de bas net even wat andere bochtjes neemt dan de gitaar. Heerlijk ook hoe dit nummer ergens driekwart gewoon stilvalt en door koorachtige zang een andere dimensie lijkt te krijgen. En dan moet het koningsnummer nog komen, Corridors Inside A Glacier. Erg sterke frasering hier van The Fall, we mogen echter ook de aparte fills in de strofe niet vergeten. Met Thin Ice wordt de plaat even ingetogen afgesloten als deze begon.

Meer dan sterke opvolger van het debuut! Pluspunten zijn dat The Fall zijn eigen geluid niet verloochent maar daar voorzichtig een aantal elementen aan toevoegt. Neem nu de interactie met de cleane vocalen. Dit is een plaat voor de jaarlijst! Een ketting vol donkere, ijskoude parels.

Score:

90/100

Label:

Nordvis Produktion, 2020

Tracklisting:

  1. The Pillar
  2. One Commandment
  3. In The Great War Of Nothing
  4. Witchfuck
  5. Stone Vault Astronomers
  6. Prodigal King
  7. A Tribe With No Mythology
  8. Corridors Inside A Glacier
  9. Thin Ice

Line-up:

  • The Fall – Zang, alle instrumenten

Links: