Armagedda – Svindeldjup Ättestup

Armagedda is terug onder de levenden! Als er iets cult is in blackmetalland dan zijn het ook zeker de releases van deze Zweedse band. Ergens in 2004 besloot hij de stekker eruit te trekken. Wat je dan kreeg is, zoals zo vaak, een verzameling van werkjes onder de vorm van singles, compilaties en dergelijke. Maar nu zijn de heren A. en Graav gewoon terug. En zoals ze in het verleden ook al deden, een roestige bak vol blackmetalgeweld wordt er voor je klaargezet. Hop en smullen maar.

Ze krijgen ditmaal versterking van niemand minder dan M.S. op de drumkruk. De kerel die we kennen van onder andere Medico Peste, Over The Voids en Mgła (live). Daarbij komt dat M.Z (Mgła) ook verantwoordelijk bleek voor de productie. Tel daarbij het feit dat de cover-art afgeleverd werd door niemand minder dan E. Danielsson (Watain), dan zit je normaal toch echt wel goed.

Armagedda maakte behoorlijke wat indruk in de begin jaren 2000 en dit middels releases met heerlijk gortige titels als daar zijn Ond Spiritism: Djæfvulens Skalder of het eerder verschenen Only True Believers. Ook The Final War Approaching was een niet te versmaden potje teringherrie van de bovenste plank. En nu dus, de nieuwe. Nergens niks aangekondigd, geen voorbereidende filmpjes, singles of zoiets dergelijks, gewoon knal met de nieuwe plaat komen.

En na een korte, krachtige obscure intro, knal je in een typisch Zweeds kwaliteitsvol blackmetalplaatje. Wat meteen opvalt is de rol die de bas op zich neemt. Niet altijd de zware noten accentueren maar gewoon lekker hoog in de fretten en wat wandelen over de hals. Zo heb ik het graag. En als dan ook nog eens een monsterriff passeert, weliswaar lekker slepend gespeeld, dan lik je je duimen en vingers al onmiddellijk af. De drum wordt gortdroog ingespeeld, niet te veel toeters en bellen, gewoon oerdegelijk. De scream is als vanouds booswichterig dan weer eerder duivels vertellend. Een nummer als Ond Spiritism kan je alzo een instant klassieker noemen. Op Djupens Djup hoor je ook wat zwalpende cleane lijnen voorbij walsen, absoluut gepast. Zeker wanneer direct erna een ruiger blastthema een monotone gitaarpartij de kans geeft zich te ontplooien. Met Flod Av Smuts en Evigheten I En Obrytbar Cirkel wordt opgepaste vuile wijze deze vierde full length plaat afgesloten en dit ongeveer zestien jaar na zijn voorganger. Het afsluitende nummer laat je maar liefst elf minuten meekijken in de getormenteerde geesten van dit infernale duo.

Welkom terug, meesters van de gortige smerigheid! Aanschaf verplicht!

Score:

85/100

Label:

Nordvis Production, 2020

Tracklisting:

  1. Det Sjuttonde Året
  2. Ond Spiritism
  3. Likvaka
  4. Djupens Djup
  5. Guds Kadaver (En Falsk Messias)
  6. Flod Av Smuts
  7. Evigheten I En Obrytbar Cirkel

Line-up:

  • A. – Gitaar, bas
  • Graav – Gitaar, zang

Links: