Laang 冷 – Hǎiyáng 海洋

Laang 冷 – Hǎiyáng 海洋. Ja, dat staat er te lezen. (Hoe) Laang is een Taiwanees, ook gekend als , de persoon achter deze mysterieus ogende blackmetalband is een Taiwanees. In dat geval is het natuurlijk toegestaan om met voor ons vreemde karakters te werken. Talheim Records uit Oostenrijk durft het wel vaker aan om obscure bands een kans te geven, en ook in dit geval hebben ze daar groot gelijk in. Laang is een eigenzinnige combinatie van gevoelens en geluiden, eentje die gehoord mag worden.

Laang betekent zoveel als ‘koud’ in het Chinees, voor wie het wil weten. De persoon achter deze band begon met het maken van wat hij terrorblackmetal noemt, naar aanleiding van een periode van coma waarin hij vastzat (na geraakt te zijn door een kogel tijdens een mislukte carjacking waar hij het slachtoffer van was). Het resultaat is overstuurde symfonische meloblack met getergde, ‘cleane’, gesnauwde vocalen op een sterfbed van hoogtempo computerblasts en lawaaierige achtergrondklanken. Niet enkel dat, er zijn ook langzamere periodes waarin gelaagde doomblack en gelamenteer vol wanhoop passeren. De opbouw van de nummers is apart en onderhoudend, de auteur slaagt er echt in om de agonische gebeurtenissen uit zijn leven te vertalen in een stroom van krachtige, tragische black metal.

Absoluut geen doorsnee blackmetalalbum, deze is namelijk vrij persoonlijk en gekenmerkt door een grote gevoelslading. Postblack zou je kunnen zeggen, maar omwille van het ontbreken van progressieve (het is eerder eigenzinnig/experimenteel/gewoon anders) elementen ga ik dat niet doen. Melodisch/symfonisch is het wel, hetgeen dit allemaal nog origineler doet klinken. Je zou bijna hopen dat nog meer mensen kogels vangen en daarna black metal gaan maken.

Score:

83/100

Label:

Talheim Records, 2019

Tracklisting:

  1.  Chāoyuè Dìyù 超越地狱 (Intro)
  2. Shēnyuān 深淵
  3. Hǎilàng 海浪
  4. Cāngliáng 蒼涼
  5. Yān 淹
  6. Jī 羇 (Instrumental Cut)
  7. Yǔn Miè 殒灭
  8. Zǐdàn Kǒng 子弹孔

Line-up:

Links: