Evergrey – The Atlantic

Mijn gitaarlerares adviseerde mij om de band Evergrey te gaan luisteren en dan vooral op de gitaarsolo’s te letten, want dat zou mij kunnen helpen in de ontwikkeling van mijn eigen spel. Laat het nu net toeval zijn dat de heren op 25 januari het nieuwe album The Atlantic uitbrengen. Alsof het zo had moeten zijn…

Na wat verder onderzoek naar de band blijkt het een vrij grote naam in het progressieve en melodische metalgenre te zijn. Begonnen in 1995 en met tien albums en een compilatie-cd hebben de Zweden al een bak ervaring. Daarnaast las ik in een interview van AFM met zanger Tom Englund dat te midden van het opnemen van de vocalen er een inbraak is geweest in de studio en er verschillende materialen zijn gestolen. Dit hinderde het proces om het album af te krijgen en frustreerde de band en de zanger enorm. Deze frustraties en woede bleken een positief effect op het eindresultaat te hebben, daar dit terug te horen is in de zang. Dit verhaal wakkert uiteraard mijn nieuwsgierigheid nog verder aan.

Het kostte mij even wat tijd om mijn geestestoestand open te stellen voor de muziek (ik had net het nieuwe album van Lemuria gerecenseerd), maar na de eerste luisterbeurt van het album was die zielsgesteldheid omgeschakeld. De opener, A Silent Arc, geeft gelijk een mentale ‘klap met de hamer’ en introduceert een stevige openingsriff. Dan net voorbij de eerste minuut trekt Tom zijn strot open en komt er een mooie, zuivere zang uit de speakers blazen. Dat klinkt misschien wat tegenstrijdig, maar de beste man gooit er toch flink wat hoge noten uit (nog net geen falset). Het is kort na dit stuk waar de gitaarpartijen melodischer en meeslepender worden. Het is heerlijk wegdromen op de melodie van de lead gitaar. En inderdaad, de solo’s zijn subliem van klank! Die hebben een heerlijk classic rock gehalte.

Het classic rock gehalte komt nog een paar keer terug op dit album, in tracks als All I Have (wat een prachtige ballad is) en Departure (ietwat progressief, maar nog steeds een herkenbare klank in zowel de compositie en de melodie). Maar de sfeer wat op het album het meeste domineert, is toch een tikkeltje meer duister en op momenten haast melancholisch. De progressieve invloeden zijn duidelijk aanwezig en in sommige nummers lijkt er zelfs een stukje melodische death metal verwerkt te zijn.

Duidelijk is wel dat wij hier inderdaad met doorgewinterde vakmannen te maken hebben. Tom levert de zang met veel emotie en gaat van ingetogen en minimaal naar massieve uithalen en weet ook nog eens indrukwekkende gitaarpartijen neer te zetten. Over de gitaar gesproken: de solo’s zijn subliem, warm en intens en vertellen een verhaal an sich. Basgitarist Johan wisselt zijn baspartijen keurig af op de maat van de drums en tussen de instrumenten in. Drummer Jonas presenteert zijn vaardigheden vooral in de polyritmische stukken, maar weet ook op de ‘recht toe, recht aan’ stukken te imponeren. Dit doet hij door een stevig en stabiel ritme neer te zetten, waar de snaardrum en kickdrum de fundering zijn en de overige instrumenten in het nummer dragen. De toetsen zijn subtiel geplaatst en bepalen vaak de atmosfeer van een nummer.

Persoonlijke hoogtepuntjes op het album zijn de opener, de ballad All I Have, A Secret Atlantis (vanwege het hoge melodeathgehalte), Currents (met een pleuris harde riff halverwege het nummer), Departure (nog zo’n mooie ballad) en de afsluiter, This Ocean. Verder ben ik ‘verliefd’ geworden op de klank en presentatie van de gitaarsolo’s. Mijn gitaarlerares heeft gelijk gekregen en het is dan ook inderdaad een nieuwe bron voor inspiratie geworden.

Het album The Atlantic is een intense reis over woeste zeeën en stille wateren, maar een reis die de luisteraar zonder zeebenen met gemak (en plezier) zal overleven. Voor een klein uur word je meegezogen in het verhaal vol emotie, woede en frustratie en de geweldige atmosfeer. Deze redacteur is overtuigd en gaat zich verdiepen in de discografie van de heren.

Zware tip: Op 8 en 9 maart staat Evergrey samen met Kamelot op het podium in Nijmegen en Amsterdam. Zie ik jullie daar?

Score:

86/100

Label:

AFM Records, 2019

Tracklisting:

 1. A Silent Arc
 2. Weightless
 3. All I Have
 4. A Secret Atlantis
 5. The Tidal
 6. End of Silence
 7. Currents
 8. Departure
 9. The Beacon
 10. This Ocean

Line-up:

 • Tom Englund – Zang, Gitaar
 • Henrik Danhage – Gitaar
 • Rikard Zander – Keyboard
 • Johan Niemann – Basgitaar
 • Jonas Ekdahl – Drums

Links: