Wat de Ilias is voor de Grieken, is De Poëtische Edda (Sæmundar Edda, The Poetic Edda) voor de noordse volken. Het bevat een verzameling liederen uit het Middeleeuwse IJsland, bestaande uit zestien godenliederen en 24 heldenliederen en wordt beschouwd als niets anders dan een literaire schatkamer uit de Noordse mythologie. Een album met de titel The Poetic Edda zal dus vast wel garant staan voor een album vol met epische, over heldenmoed verhalende Viking metal?
Of is de titel van de EP een verwijzing naar het feit dat dat alle liederen van De Poëtische Edda in alliteratie, ook wel beginrijm of letterrijm genoemd, geschreven zijn? Zouden de teksten op deze EP wellicht ook in beginrijm geschreven zijn? Met alliteratie kun je immers de aandacht vestigen op de manier waarop je iets onder woorden brengt en een tekst – in dat geval een lied – dat allitereert is vaak pakkend en makkelijk te onthouden.
The Poetic Edda komt voor uit een samenwerking tussen de bands Disembodied Tyrant en Synestia. Maar dan ook echt samenwerking: deze bleef niet beperkt tot slechts het uitwisselen van wat ideetjes, maar de vier nummers op de EP werden gezamenlijk geschreven en uitgevoerd. Voor wie beide bands niet kent: Disembodied Tyrant is het soloproject van zanger, gitarist en producer Blake Mullens, waarmee hij tot nu toe twee EP’s heeft uitgebracht: Eclipse, Pt.1 (2021) en The Divine Stigmata (2022). Synestia is een tweekoppige band, waarvan het ene bandlid (Sam Melchior) in de Verenigde Staten woonachtig is en de ander (Ville Hokkanen, ook in Altar of Despair) in Finland woont. Ze hebben enkele singles, een EP (Ashes, 2021) en een volledig album (Maleficium, 2022) uitgebracht.
Het drietal heeft de nummers zo opgebouwd dat ze vol met afwisseling staan en elke vorm van eentonigheid vermeden wordt. Zo start I, The Devourer met strijkers, waarvan het tempo langzaam opgevoerd wordt, waarna gebruikelijke elementen als verpletterende breakdowns, ratelende deathcoredrums, neoklassieke riffs en verbeten vocalen het in een gepeperd tempo overnemen. De strijkers keren echter nog een paar keer terug: onder andere halverwege in combinatie met een tokkelende, akoestische gitaar. En elke keer klapt de band er na zo’n rustig moment weer in een haast bezwerende cadans volledig bovenop, terwijl er anderzijds voortdurend gezocht wordt naar korte ontsnappingen uit de ontstellende wreedheid. Het maakt dat er voortdurend wat te beleven valt. In de straffe technische deathcore heeft het drietal onder andere melodieuze keyboardlijnen, etherische achtergrondvocalen (bijvoorbeeld The Poetic Edda, waarop Ben Duerr van Shadows Of Intent nog een potje komt meebrullen), meeslepende strijkers (wederom The Poetic Edda) en saillante details (de regen aan het begin van Winter) natuurlijk en vanzelfsprekend ingebouwd. De nadruk ligt daarbij niet zozeer op het aanbrengen van brute zwaarte, maar op het natuurlijk inbouwen van majestueuze symfonieën en neoklassieke elementen. Hiermee vermijdt het drietal de valkuil dat de aangebrachte orkestratie als een gimmick wordt ervaren. Sterker nog: de aangebrachte orkestraties op deze EP zijn ronduit prachtig.
Nu is het beluisteren van dit The Poetic Edda sowieso aan te raden als symfonische deathcore of eerder in deze recensie genoemde bands jou aanspreken. Wat Disembodied Tyrant en Synestia hier neerzetten is zeer, zeer smakelijk. Met slechts vier nummers smaakt dit naar meer, veel meer zelfs. Voorlopig zullen we het moeten doen met dit digitale kleinood van iets meer dan twintig minuten. Gelukkig bevat de EP meer dan genoeg inhoud en diepgang om je voorlopig in vast te bijten. Wat een ronduit geweldige EP!
Label:
Eigen beheer, 2024
Tracklisting:
- Death Empress
- I, The Devourer
- The Poetic Edda
- Winter
Line-up:
- Blake Mullens – Zang, gitaar, orkestratie
- Sam Melchior – Gitaar, orkestratie
- Ville Hokkanen – Zang
Links: