Ayreon – Electric Castle Live And Other Tales

Laat ik eens beginnen met een bekentenis. Wat betref Ayreon ben ik een zogenaamde ‘late adopter’. Op het Pure Air-album van Anneke van Giersbergen hoorde ik heus al de schoonheid van het Ayreon-nummer Valley of the Queens maar, net als Herman The Planet Smasher uit het werk van Devin Townsend, ben ik nu eenmaal geen groot fan van musicals. Pas met de release van Ayreon Universe, Best of Ayreon Live in 2018 ging ik volledig voor de bijl. De songs, de zang, de muzikaliteit, het spelplezier en zelfs een beetje humor braken het laatste beetje verzet. Toen ik vrijdag 13 september 2019 het eerste van de vier Ayreon-optredens in dat weekend bijwoonde, was het dan ook voor het eerst dat ik dat ik het project van Arjen Lucassen live zag. En het moet me van het hart: anders dan veel andere aanwezigen had ik de nodige moeite om de muziek die avond helemaal tot me door te laten dringen. Terugkijkend waren de enormiteit van de productie, inclusief de ‘ full on-performance’ van Star Trek-acteur John de Lancie, misschien wat veel om in te nemen. Maar wat gebeurt er als we het allemaal rustig in de huiskamer nog eens tot ons kunnen laten komen? Dan is er ineens een fraaie registratie die niet (of toch zeker niet veel) onderdoet voor het eerder genoemde, licht fantastische Ayreon Universe.

Duidelijk zal zijn dat het eerste deel van deze release wordt ingevuld door een integrale live-uitvoering van Into the Electric Castle, het album dat de naam Ayreon in 1998 ook in de mainstream albumlijsten deed verschijnen. Het verhaal van mensen uit verschillende tijden die op een queeste (jazeker!) worden gestuurd om de essentie van het leven te vinden wordt door verteller De Lancie stevig in de verf gezet. Minstens zo belangrijk zijn echter de vocalisten die de rol van de protagonisten zelf invullen. Lucassen en zijn rechterhand Joost van den Broek brachten voor het desbetreffende weekend een groot deel van de originele cast samen. Waar dat niet lukte werden meer dan waardige ‘vervangers’ gevonden in Simone Simons (Epica) en John Jaycee Cuijpers (Praying Mantis).

Het is dan ook geen verrassing dat de vocalisten op zeer hoog niveau presteren. Waar op de vrijdag Fish duidelijk moeite had met zijn performance, lijkt hij op deze release wat van zijn vorm hervonden te hebben. Zo is zijn timing in het gesproken stuk in Isis and Osiris erg mooi. Dat de jaren niet ongemerkt aan zijn stem voorbij gaan horen we echter ook. Geen slijtage vertoont de stem van Damian Wilson zoals hij laat horen in zijn gloedvol gezongen partijen in Across The Rainbow Bridge. Die andere publieksfavoriet Anneke van Giersbergen straalt op The Garden Of Emotions maar vooral op het breekbare Valley Of The Queens (met fraaie dwarsfluitpartij van Thijs van Leer (Focus)). Het applaus na laatstgenoemd, zeker niet eenvoudig te zingen nummer spreekt boekdelen.

Arjen Lucassen zelf staat niet graag op een podium, maar heeft als ‘the Hippie’ een grote rol in het verhaal. Hij moest er dan ook stevig aan geloven dat weekend in Tilburg. Als je hem zo bezig hoort en ziet, vraag je je, zoals wel vaker bij mensen met dergelijke angsten, af waar dat ongemak toch vandaan komt. De man lijkt het allemaal heel natuurlijk te doen. Zo houdt hij zich met zijn herkenbare Engelse (Bowie-)accent toch maar mooi staande tussen de vocale kracht van ‘the Roman’ (Edwin Balogh) en ‘the Knight’ (Wilson).

Muzikaal is er evenmin een speld tussen te krijgen (niet dat ik daarnaar op zoek ben overigens). Joost van den Broek en Ed Warby zijn inmiddels gekende Ayreon-krachten. Van hen weten we al lang dat ze veel in huis hebben. Het is met name Van den Broek die als een ware toetsenwizzard menig hoofdrol pakt in lange instrumentale progpassages. Fraai zijn echter ook de gitaarpartijen van Marcel Singor (Kayak). Vaak smaakvol en bluesy, maar als het moet met de attack van een gerenommeerde hardrockgitarist zet hij zijn leads neer. Luister maar eens naar de blueslicks die Lucassen ondersteunen in het door hem gezongen deel in Amazing Flight.

Het geluid is, zoals we inmiddels van de tandem Lucassen/Van den Broek zijn komen te verwachten, uitstekend. Zo delft ook in de drukke proggy stukken met toetsen, gitaren, bas én dwarsfluit (Amazing Flight) geen der instrumenten het onderspit. De hiervoor genoemde titels behoren zeker tot de hoogtepunten, maar een bijzonder moment volgt wanneer Robby Valentine zich (aan het begin van cd 2) achter de vleugel zet voor een vingervlugge improvisatie, die – in ieder geval op de avond zelf – grote indruk maakte. De daaropvolgende uitvoering van The Mirror Maze laat horen hoeveel aandacht er aan de details in de muziek is besteed. Die aandacht (en ook de Beatlesque zang) doen de gedachten onwillekeurig uitgaan naar The Analogues, die Nederlandse The Beatles-tributeband die onvermoeibaar op zoek blijft naar de origineel gebruikte instrumenten om precies het juiste geluid te creëren.

In Evil Devolution mag Future Man de vraag beantwoorden of leven wel echt leven is zonder gevoel. Het is de ultieme ‘cosmic question’ waarop het antwoord, zoals we allemaal weten, 42 zou moeten zijn. Ayreon zelf komt echter tot de conclusie dat leven zonder wijsheid en passie geen stand zal houden. U ziet, de grote onderwerpen worden niet geschuwd. Grote songs echter ook niet want The Two Gates is een ander hoogtepunt, met zijn fraai stampende toetsenpartijen (ja dat kan) en het kenmerkende Ayreon-koorgeluid. Het laatste lijkt welhaast een vanzelfsprekendheid, maar is het natuurlijk niet. Daar zal de sterke stem van Marcela Bovio ook wel voor iets tussen zitten.

Met het opnieuw Beatlesque pakkende Another Time, Another Space en een door de aanwezigen uitgeroepen ‘Remember forever!’ komt de Electric Castle-set vervolgens tot een einde en wordt het tijd voor de Other Tales. In zijn recensie van het optreden van vrijdag 13 september 2019 stelde collega Marco dat deze na het machtige eerste deel toch een beetje voelden als een voorgerecht na een copieuze maaltijd. Inzake de concertervaring, waar gebruikelijk wordt toegewerkt naar een climax, kon hij het niet treffender omschrijven. Echter, ook dit deel van de show laat zich in de relatieve rust van huis, auto, et cetera op een andere manier beluisteren. Nu denk ik eerder aan een aantal dessertrondes waarin de kok van die copieuze maaltijd nog even Heston Blumenthal-gewijs de andere (soms wat excentrieke) kant van zijn repertoire laat zien.

Shores Of India (van The Gentle Storm) blijft nog redelijk dichtbij het eerder gebrachte. Wanneer de magistrale oosterse melodie invalt krijgen we toch klein beetje kippenvel, hetwelk nog wordt versterkt door het bij vlagen heftiger metaldrumwerk van Warby. Afwijkender is het elektronische geluid van Ashes (van Ambeon) waarboven het smaakvolle gitaarwerk nog even een glansrol pakt. Out In The Real World (van Stream of Passion) is dan weer folky en vrolijk en wordt vooral staande gehouden door de zang van Bovio. In Twisted Coil (van Guilt Machine) wordt maar weer eens een ander groot thema aangepakt: ‘Ben ik schuldig door te leven?’. Uiteraard is de stemklank van Damian Wilson aanmerkelijk anders dan die van Jasper Steverlinck die het origineel inzong, maar Wilson zet het nummer in het eerste deel redelijk naar zijn hand om naar het einde toe echt zijn kracht te laten horen. Het brengt het publiek ertoe zijn naam te scanderen.

Kayleigh (van Marillion) is met recht de vreemde eend. Het is het enige niet door Lucassen geschreven nummer in de set en de gedachte erachter is niet helemaal duidelijk. Is het een eerbetoon? Een herkenbaar moment tussen de ‘deep cuts’? Een mooie kans voor de gitarist om nog maar eens een gevoelige solo neer te leggen? Feit is dat we een niet meer dan degelijke uitvoering horen. Duidelijk wordt dat Fish niet meer de inhoud heeft die hij veertig jaar geleden had (maar hé, wie wel?). Hij valt terug op praatzang en wordt in de moeilijker stukken handig ondersteund door sterke achtergrondzang, bijvoorbeeld in het bekende ‘or it will prove that I was wrong!’.

Waar het luchtige Pink Beatles in a Purple Zeppelin van het Arjen Anthony Lucassen-album het meest ‘quirky’ van de desserts is, daar is het afsluitende Songs Of The Ocean vermoedelijk het meest bekend. De song van het Star One-project heeft in het refrein (je weet wel: ‘We shape life, we travel space’) misschien wel de sterkste vocale partij die Arjen ooit geschreven heeft. Het wordt dan ook hard meegezongen en voor één keer stoort dat niet. Met het staande slot komt ook de release tot een einde. We hebben dan meer dan twee uur en twintig minuten hoogstaande muziek (en zang) achter de rug.

Met Ayreon heeft Arjen Lucassen zijn eigen plek in de muziekwereld gecreëerd. Electric Castle Live And Other Tales is een mooie toevoeging aan dat eigen universum. De release komt in diverse formaten oplopend tot aan een super deluxe houten boxset. Voor de precieze mogelijkheden, kijk je het best even op de website van Arjen zelf.

Label:

Music Theories Recordings, 2020

Tracklisting:

 1. Welcome to the New Dimension
 2. Isis and Osiris
 3. Amazing Flight
 4. Time Beyond Time
 5. The Decision Tree
 6. Tunnel of Light
 7. Across the Rainbow Bridge
 8. The Garden of Emotions
 9. Valley of the Queens
 10. The Castle Hall
 11. Tower Of Hope
 12. Cosmic Fusion
 13. Robby Valentine
 14. The Mirror Maze
 15. Evil Devolution
 16. The Two Gates
 17. Forever The Stars
 18. Another Time, Another Space
 19. Shores of India
 20. Ashes
 21. Out in the Real World
 22. Twisted Coil
 23. Kayleigh
 24. Pink Beatles in a Purple Zeppelin
 25. Songs of the Ocean

Line-up:

 • Arjen Lucassen – Vocalen, gitaar
 • Fish – Vocalen
 • Anneke van Giersbergen – Vocalen
 • Damian Wilson – Vocalen
 • Edward Reekers – Vocalen
 • Edwin Balogh – Vocalen
 • George Oosthoek – Vocalen
 • Simone Simons – Vocalen
 • Mark Jansen – Vocalen
 • John Jaycee Cuijpers – Vocalen
 • Marcela Bovio – Vocalen
 • Dianne van Giersbergen – Vocalen
 • Jan Willem Ketelaars – Vocalen
 • John de Lancie – Verteller
 • Thijs van Leer – Dwarsfluit
 • Ed Warby – Drums
 • Johan van Stratum – Basgitaar
 • Joost van den Broek – Keyboards
 • Marcel Singor – Gitaar
 • Ferry Duijsens – Gitaar
 • Bob Wijtsma – Gitaar
 • Ben Mathot – Viool
 • Robby Valentine – Vleugel

Links: