Willemeen duikt de underground in

Blackmetalliefhebbers reizen zaterdag 9 juli af naar Willemeen in Arnhem voor een fraai undergroundpackage. Uit de ijselijke wouden van Siberïe komen Grima en Ultar. Vanuit Taiwan komt 暴君 落雨賦 黑翼之神 overgevlogen. Vertaald naar begrijpelijker schrift: Bloody Tyrant

In Krasnoyarsk wonen meer dan een miljoen mensen, het is de derde stad van de Russische regio Siberïe en het is inderdaad zowel een industriestad als een verbanningsoord. De winters zijn er koud (gemiddeld -15 graden, laagst gemeten temperatuur -56 graden), de zomers aangenaam (+18 graden, hoogst gemeten temperatuur +36 graden). Er wonen Russen, Oekraïners, Wolga-Taren, Russische Duitsers, Wit-Russen, Tadzjieken, Oezbeken en… twee heren die samen de atmosferische blackmetalband Grima vormen. Morbius speelt gitaar en bas, zijn tweelingbroer Vilhelm gitaar, bas en keyboards én hij fungeert als zanger. De natuur en het heidendom zijn van grote invloed op de muziek van Grima en het spreekt voor zich dat liefhebbers van Summoning de oren moeten spitsen.

Schrijver H.P. Lovecraft en dan vooral zijn Cthulu Mythos, vormen de belangrijkste inspiratiebron voor het vijftal van Ultar, dat post-blackmetal speelt. Het vijftal heeft nog maar twee albums op de naam staan, waarvan de laatste, Pantheon MMXIX, op lovende woorden van Zware Metalen kon rekenen. Overigens waren vrijwel alle bandleden eerder al actief onder de naam Deafknife en was ook toen al Lovecraft een inspiratiebron. Er is trouwens een hele flink overlap met de hoofdact van vanavond: de heren Morbius en Vilhelm vormen samen. Twee leden voegen zich bij die band als livemuzikant.

Bloody Tyrant heeft al vijf albums vol Oriëntaalde folkmetal gecombineerd met death- en blackinvloeden vol gespeeld en richt zich wat thematiek betreft vooral op het Zon-maanmeer in het midden van Taiwan. Het gebied rondom dit grootste meer van het eiland (748 meter boven zeeniveau, 27 meter diep, 7,93 m2 in omvang) wordt bewoond door de Thao: een groep Taiwanese aboriginals. De Thao beschouwen het kleine eilandje Lalu, gelegen in het midden van het meer, als het thuis voor de geesten van hun voorouders. Het oostelijke deel van het meer stelt een zon voor; het westelijke deel een maan. Volgens de lokale legende trokken de Thao enkele eeuwen geleden vanuit het zuidelijker gelegen Chiayi richting de omgeving van het Zon-maanmeer. Jagers van de Thao zouden een wit hert hebben gevolgd, dat hen naar het meer zou hebben geleid. Daar zou het hert vervolgens het water in gelopen zijn en zijn veranderd in een fee, die de ouderen binnen de stam in hun dromen zou hebben overtuigd van de voordelen van het zich vestigen bij het meer. Het meer heeft trouwens lange tijd Candidiusmeer geheten, naar de Nederlandse missionaris van de Hervormde Kerk, Georgius Candidius.

Er zijn nog kaarten voor het concert van Grima, Ultar en Bloody Tyrant. Maar je vrienden van Zware Metalen geven ze ook weg

Links: