Ultar – Pantheon MMXIX

Van deze Russische band had ik nog nooit gehoord, niet geheel verrassend gezien de jonge leeftijd van drie jaar. Het label kende ik wel al. Temple of Torturous bracht al zaken als Spectral Lore en Fyrnask uit, geen klein bier. Pantheon MMXIX is de tweede plaat van Ultar, een album dat ook in instrumentale versie verschenen is. Veel leden van deze band spelen ook bij Second To Sun, een band die bekend staat om zijn reguliere albums ook in een instrumentale versie uit te brengen.

Ultar heeft een heel heel heel fijn album afgeleverd met dit Pantheon MMXIX. Waarom? Omwille van verschillende redenen. De nummers zitten zeer sterk in elkaar, wederom met een post-blackaanpak en gelaagdheid die genreoverstijgend sterk is (net zoals bij het recent gereviewde Vukari inderdaad). Daarnaast is de heliumscream van frontman Gleb zeer vergelijkbaar met het keelgeluid dat terug te vinden is op oude Cradle of Filth- en Hecate Enthroned-albums. De combinatie van de enorm doorleefde en pakkende screams en de sterke s(t)rongstructuren bezorgt je regelmatig kippenvel, zeker wanneer de snerpende lead sololijn na sololijn de ether instuurt en het gezelschap krijgt van sacrale synths. Het vloekt soms wat met de tekstuele inhoud (H.P. Lovecraft en de Cthulhu Mythos), dat wel, maar op zich is Russisch mij toch vreemd en drijf ik gewillig mee op de totaliteit van Ultar.


Opnieuw een epische “post”-blackuitgave met een groot aandeel shoegaze of tremelotristesse of hoe je het ook wil benoemen. Het werkt. Zelfs het trage, instrumentale – Shining aandoende – nummer Au seuil kan me helemaal krijgen. De meesten zullen vooral de opener Father Dagon de voorkeur geven. Mijn keuze gaat echter naar de afsluiter Swarm. Heerlijke intro, spannende opbouw, rijkelijk gevuld met basgitaar, een Enslaved-riff in de overgang en smullen bij de scream iets na een minuut. Toppertje dit.

Score:

84/100

Label:

Temple of Torturous, 2019

Tracklisting:

 1. Father Dagon
 2. Shub-Niggurath
 3. Yog-Sothoth
 4. Worms
 5. Au seuil
 6. Beyond the Wall of Sleep
 7. Swarm

Line-up:

 • Pavel – Bas
 • Denis – Gitaar, Keyboards
 • Maxim – Gitaar, keyboard
 • Gleb – Keel
 • Vlad – Drums

Links: