Venom Prison – Erebos

Bij de oprichting in 2014 lag de ambitie van Venom Prison aanvankelijk niet hoog, zo schrijft de band zelf in zijn persinformatie. Dat dit gezelschap het binnen enkele jaren toch voor elkaar heeft gekregen om nadrukkelijk op het vizier te verschijnen van menig liefhebber van zware metalen, zegt vervolgens wel iets. Wat ook veel zegt, is het feit dat Century Media er na het verschijnen van Primeval uit 2020 dan ook als de kippen bij was om deze band in te lijven. Zeven jaar na het begin ziet de wereld er dan ook al heel anders uit voor de Welshmen, en dat praat ik uiteraard puur over de status. Erebos is de titel van het derde plaat geworden, de eerste via de stal van Century Media dus. Primeval dat vorig jaar nog verscheen op Prostethic Records bestond uit bijna alleen maar opgefrist materiaal van eerder verschenen EP’s. Nu dus nieuw werk. Voor Erebos is niemand minder dan Scott Atkins in de arm genomen als producer en het wederom geweldige artwork komt van Eliran Kantor, de man die ook albumhoezen heeft ontworpen voor onder andere Archspire, Testament, Fleshgod Apocalypse en My Dying Bride.

Na een passend intro zorgt Judges Of The Underworld voor een ware krachteruptie die iedere luisteraar meteen omverblaast. De single bevat een hoge urgentie, een flinke dosis venijn en alle muzikanten schitteren door een uitstekende instrumentbeheersing. Uiteraard pakt zangeres Larissa Stupar meteen een prominente rol met oersterke grunts, growls en krijsende vocalen, maar de ritmesectie en de drummer mogen we in deze zeer afwisselende knaller ook zeker niet uitvlakken. Venom Prison legt de lat tegelijkertijd erg hoog maar streeft geen onhaalbaar doel na, zo blijkt na meerdere luisterbeurten. De melodieuze gitaarleads zijn voer voor de liefhebbers van melodieuze (Scandinavische) death metal terwijl de nodige afwisseling en breaks ook karakteristiek zijn voor de metal- en deathcore. Met de originaliteit en vernuftigheid van de composities laat de band wederom horen dat hij in staat is om bovengemiddeld te presteren. Comfort Of Discipline is in alle opzichten een soortgelijk nummer waarbij de afwisseling tussen robuuste metalcore en melodeath á la Arch Enemy erg sterk uitpakt.

Tijdens het fraai uitgebalanceerde Pain Of Oizys klinkt de band evenwichtiger dan ooit tevoren. Het nummer dient als rustpunt maar past perfect in de ambiance die het album ademt. Die lijn lijkt doorgetrokken te worden in de melodieuze start van Golden Apples Of The Hesperides, maar die song mondt al snel uit in een snoeiharde mengelmoes van deathcore met thrashende elementen, breaks en vlammend soleerwerk. Als vijf minuten aan speeltijd niets voorstelt, zegt dat vaak genoeg, niet waar? Aansluitend laat Castigated In Steel And Concrete weer een ander gezicht zien van Venom Prison. Het uitstekend presterend gitaristenduo tovert door middel van dromerige gitaarriedels een mysterieus karakter over het nummer. Harder doorpakken gebeurt vervolgens met Gordon Sisters dat een pak statischer klinkt en voor ondergetekende, mede door de Carcass-geïnspireerde gitaarriffs, één van de betere nummers van Erebos is. De overtuigingskracht van de zangeres sluit perfect aan bij de bombastische krachtmeting in zijn geheel. De track bevat alles dat als uithangbord van deze derde langspeler en Venom Prison anno 2022 mag dienen. Bonuspunten voor de ultra-smerige breakdown tegen het eind. Zo horen we onze metal graag! Volledig in de lijn van verwachting, is Technologies Of Death een waardige afsluiter van dit fraaie werkstuk waarin de eigenzinnigheid en karaktervolle metal laten horen dat Venom Prison een grote naam in wording is.

Erebos is het meest veelzijdige en toegankelijke album van Venom Prison tot nu toe. De band bouwt langzaam zijn eigen identiteit uit maar neemt zijn belangrijkste pijlers mee als fundament. De moderne productie laat de kennis en kunde van deze band beter tot zijn recht komen dan op het eerder verschenen werk, daar het voorheen vooral loodzwaar en gitzwart klonk. Zwakke broeders zijn niet te noteren en het album bestaat louter uit nummers waarin veel te ontdekken is. Hoewel mijn enthousiasme wat gematigder was tijdens de eerste luisterbeurten, blijkt Erebos vooral een groeiplaat te zijn. Fans van (melodieuze) death metal en death- en metalcore doen er goed aan om kennis te maken met Venom Prison, mocht dat om onverklaarbare redenen nog niet zijn gebeurd!

Score:

83/100

Label:

Century Media Records, 2022

Tracklisting:

 1. Born From Chaos
 2. Judges Of The Underworld
 3. Nemesis
 4. Comfort Of Complicity
 5. Pain Of Oizys
 6. Golden Apples Of The Hesperides
 7. Castigated In Steel And Concrete
 8. Gorgon Sisters
 9. Veil Of Night
 10. Technologies Of Death

Line-up:

 • Larissa Stupar – Vocalen
 • Ash Gray – Gitaar
 • Ben Thomas – Gitaar
 • Mike Jefferies – Basgitaar
 • Joe Bills – Drums

Links: