Graceless: via Amstelveen op weg naar wereldheerschappij

‘Een band die nog nooit een slecht nummer heeft gemaakt’. Zo omschreef Zware Metalen doom/deathmetalmachine Graceless toen we de band de laatste keer zagen: nog geen week geleden in coronaproof Musicon in Den Haag. Morgen mag de band die woorden waarmaken in een eveneens coronaproof P60 in Amstelveen. 

Eind 2017 was daar plots Graceless: band vol ervaren rotten die zich met debuutplaat Shadowlands naar de top van de Nederlandse deathmetalberg katapulteerden. Gewoon, door het maken van ‘onvervalste, doorbeukende, brute, van overbodige franje ontdaan zijnde mid-tempo old school deathmetal’. Ondanks de late release in het jaar (6 december), haalde het album toch nog plek 190 in de Zware Metalen Jaarlijst, nog voor namen als Deep Purple, Channel Zero, Municipal Waste, Dragonforce, Annihilator, Alice Cooper en Ensiferum.

We volgden de zegetocht van Graceless door metalland vervolgens via Den Haag, Rotterdam, Steenwijk en Eindhoven, terwijl de mannen ondertussen ook nog zo vriendelijk waren een heerlijke split met het Russische Grond de wereld in te slingeren.

De altijd scherpe undergroundplatenmaatschappij Raw Skull Recordz stookte het vuurtje rondom de tweede Graceless-plaat flink op, door drie maanden voor de release de voorverkoop te laten starten op de enige nacht van het jaar dat iedereen wakker is en Zware Metalen de primeur te geven voor de volledige stream van het album. En dat album, Where Vultures Know Your Name, overtrof de debuutplaat en zorgde voor een volgende stap op weg naar wereldheerschappij voor een band uit Leiden.

Dat Graceless gaat heersen op Zware Metalen’s verjaardagsfeestje in P60 in Amstelveen, samen met Disquiet en Mouflon, is wel zeker. Het concert is uitverkocht.

Links: