De duisternis keert terug in het noorden van Nederland

Covid kreeg veel gedaan, maar wist de geest der duisternis niet te verslaan. De komende maanden staan er de nodige donkere concerten op de agenda van poppodium Iduna in Drachten. De organisatie is in handen van een nieuw initatief: Northern Darkness. 

Northern Darkness is gelijk de naam van het festival dat zowel in Iduna als popodium Het Bolwerk in Sneek geprogammeerd wordt. De eerste namen voor de eerste editie zijn al bekend, maar er is meer!

Zo heeft Friesland’s blackmetaltrots Kjeld 16 oktober eindelijk de releaseshow van het tweede album: Ôfstân in Iduna. ‘Jaarlijstmateriaal’ concludeerde Zware Metalen eerder dit jaar, dus dat wordt een avond om reikhalzend naar uit te kijken. Helemaal omdat uit Utrecht Grafjammer overkomt: ook al zo’n fijn zwartgeblakderd orkestje, dat onlangs nog een albumrelease heeft gevierd. En dan sluit ook Friisk nog aan: een band uit Duitsland, of beter gezegd: Oost-Friesland. Met een debuut-EP getiteld De Doden van ‘t Waterkant verwacht je Nederlandstalige teksten, maar niets is minder waar. De band schrijft hun nummers in het Duits, het ‘Plattdeutsch’ en het ‘Sater Fries’, een oeroude vertakking van de Friese taal.

4 december is dan alweer het volgende feestje. Een heuse covid-editie van Northern Darkness, met louter Nederlandse negatievelingen op het podium. Hoofdact is Molassess. Verrezen uit de as van The Devil’s Blood hebben de heren en dame nieuw elan en frisse inspiratie gevonden vanwege een uitnodiging op het Roadburn festival in 2019. Inmiddels is een nieuwe volwaardige band ontstaan en zijn er een magistrale EP en een volledig album op de wereld losgelaten. Duistere psychedelische, occulte rock van een uniek soort en zeker passend bij de muzikale duisternis die Northern Darkness voor ogen heeft.

Uit Utrecht komt Verwoed, dat een verpletterende indruk achterliet op de laatste editie  van het Into Darkness festival in 2018 en ondertussen al het nodige materiaal op zak heeft. De dames van Doodswens zijn zo’n beetje klaar met het opnemen van hun debuut, maar maken alweer een tijdje naam op verschillende podia, waaronder tijdens Zware Metalen’s jubileumfeestje. Ook al uit Utrecht: de drie gemaskerde heren van Laster. Ze noemen hun muziek zelf ‘obscure dance music’, maar of het per sé dansbaar is, daar zullen de meningen over verdeeld zijn. Avantgardistische post-black metal zou de meest algemene term zijn, al dekt ook dit zeker niet de volledige lading.

Met leden van onder andere Urfaust, Cirith Gorgor, Zwartketterij en Grimm in de gelederen weet je dat we bij The Spirit Cabinet met een ervaren stel muzikanten te maken hebben die samen een behoorlijke stempel hebben gedrukt op de vaderlandse blackmetalscene. Alleen gooit The Spirit Cabinet het nèt over een andere boeg. Verwacht catchy doomy heavy metal geserveerd met af en toe een black metal uitspatting. Mortifero ten slotte is bekend van onder andere live bijdrages bij Asagraum en Standvast, maar inmiddels heeft deze Groningse ook een eigen muzikale uitlaatklep gevonden. Verwacht niet de zoveelste nieuwe blackmetalband, Mortifero zoekt het vooral in occulte, akoestische, duistere folk muziek. Denk King Dude en Death in June, maar dan in haar eigen hypnotiserende Mortifero-stijl.

13 maart 2022 is dan dé dag waarop Northern Darkness in alle zwartgallige glorie probeert de poorten naar de hel te openen. Het programma is nog niet compleet, maar verwacht in ieder geval Revenge, Misþyrming, Regarde Les Hommes Tomber, Embrace of Thorns en Ultra Silvam.

Link: