The Spirit Cabinet – Bloodlines

Vraagje van Heer Marchosias van Cirith Gorgor: of wij een review willen maken van zijn andere band, The Spirit Cabinet (waarin de Heer overigens schuilgaat achter de naam Erich Vilsmeier). Welja, als een prominent lid van één van de betere zwartgeblakerde metalbands op deze verdomde aardkloot een dergelijk verzoek doet, denk je niet na.

‘Had ik dat maar wel gedaan’, dacht ik na het aanhoren van de eerste klanken van Bloodlines. Want dit staat ver weg van het werk van ’s mans andere band. Candlemass is het eerste wat me te binnen schiet bij het horen van de eerste klanken. En het is vloeken in de kerk, maar ik heb niets met die band. Candlemass op een festival is altijd het moment voor een sanitaire stop/hapje/drankje/merch checken. En nu maakt belofte schuld. Even doorzetten. En ik ben blij dat ik dat heb gedaan, want Bloodlines ontpopt zich tot een alleraardigst ronkend schijfje vol doom, een goede dosis death en dat overgoten met een mix van rock ’n rollkruiden, die uit de achtertuin van Black Sabbath zijn gehaald.

Naast Cirith Gorgor hebben de bandleden een heden en verleden in onder andere Hooded Priest, Grimm en Urfaust en dat is te merken: het gemak waarmee er wordt gemusiceerd zorgt voor een dikke glimlach en het geluid is top. Verwacht veel jaren ’70 melancholisch gitaarwerk, met Snake McRuffkin die daar uitgerekt overheen ‘ahaaat’ en ‘oehoet’. Maar The Spirit Cabinet is ook een beetje een boefje, want het kan soms ongenadig uit de hoek komen. Dan gaat het tempo omhoog en gooit McRuffkin er blackmetalvocalen in. Dat begint al in In Antique Vortex, waarbij up-tempo doomy stukken worden afgewisseld met meer woeste delen. Satan the Healer begint bijna vrolijk maar zet na anderhalve minuut lekker rampetampend door. De speelsheid is halverwege wel weg als Johnny Hällström een riff uit zijn instrument tovert en verdwenen bij de bijtende afsluiting.

The Medium in the Mask doet me niet aanvankelijk zoveel met al McRuffkin’s uithalen, maar schiet halverwege ook in de blackmetalmodus… Nee, die-hard Candlemass en Black Sabbathfans gaan rode oortjes krijgen als ze Bloodlines opzetten, zoveel is duidelijk. Het zwarte deel van de band krijgt de overhand in de laatste twee nummers, waarbij McRuffkin zijn keel rood schreeuwt, al blijft het muzikaal warm en smaakvol, zeker wanneer de band af en toe even gas terugneemt. Dat concept wordt verder geperfectioneerd in het afsluitende The Celestial Intelligencer: met zijn heerlijke vocale afwisselingen en fraai gitaarwerk het beste nummer van deze plaat. Je moet er even inkomen, maar dan groeit het per luisterbeurt, dit Bloodlines. Doet u toch maar meer van dit, Heer Marchosias. Pardon, Erich Vilsmeier.

Score:

80/100

Label:

Ván Records, 2020

Tracklisting:

  1. Devils in the Details
  2. In Antique Vortex
  3. Satan the Healer
  4. The Medium in the Mask
  5. Subtle Art of Sleep Paralysis
  6. The Celestial Intelligencer

Line-up:

  • Snake McRuffkin – Vocalen
  • Johnny Hällström – Gitaar
  • Erich Vilsmeier – Bas
  • Cromwell Fleedwood – Drums

Links: