Kjeld – Ôfstân

Daar is dan eindelijk het tweede album van Kjeld, blackmetalband uit Friesland. De voorganger kwam bijna op de kop af zes jaar geleden uit, scoorde 90 punten en sindsdien begon Het Lange Wachten op meer. De honger werd nog enigszins gestild met wat toegeworpen kruimeltjes in de vorm van splits met die andere kwaliteitsband Cirith Gorgor en Wederganger, waar in het laatste geval later nog een EP van werd gemaakt. Maar hoe je het ook wendt of keert: sinds 2016 kwam het kwintet met NIETS.

Zat men dan met de duimen te draaien, oude vrouwtjes lastig te vallen of katten te offeren aan de Duistere Heer? Neen, naar nu blijkt. De voorbereidingen op Ôfstân (Afstand in het Nederlands, voor de Vlamingen onder ons: het Fries is een officieel erkende taal in zowel het Koninkrijk der Nederlanden als Duitsland) begonnen namelijk al in 2017. Zo’n lange voorbereidingstijd schept natuurlijk de nodige verwachtingen en… Kjeld schiet met Ôfstân raak zoals Abe Lenstra, de beste Friese voetballer ooit, 763 doelpunten in 760 wedstrijden maakte.

Kjeld maakt direct een hattrick want de eerste drie nummers zijn heerlijke blackmetalbommen die gelijk al het bloed uit je lichaam doen wegtrekken. Zanger Skier klinkt alsof hij de laatste jaren in een donkere cel heeft gezeten en eindelijk los mag, want hij vreet je bijna op met huid en haar. Maar het is niet alleen beuken wat het gezelschap doet. Sferische elementen hebben ook hun plek in de muziek van Kjeld en dat komt vooral tot uitdrukking in het heerlijk meeslepende titelnummer. Bij Asbran gaat het tempo er weer lekker op, om met Wite Fokel een fabelachtig duistere sfeer op te roepen, zoals Taake dat ook zo goed kan.

Het is smullen geblazen met dit Ôfstân. Wát een kwaliteitsplaat. Falske Doop is een 8:26 minuten durend oorgasme waarvan je zou wensen dat het nog even 36 uur doorgaat en Skaad is een zwartgallige klaagzang die je alle levenslust ontneemt: een werkelijk subliem nummer waarvan ik nu al weet dat het de komende maanden op repeat komt te staan. Konfrontaasje maakt het vanzelfsprekend fenomenaal af.

Het duurde even, maar het was het waard. Kjeld laat met Ôfstân horen aan de top van de toch al bepaald niet kinderachtige Nederlandse blackmetal te staan en levert een album af waar niets op af te dingen valt. Ja, de drums van Fjildslach hadden wat voller gekund, maar godverdomme zeg hee, dit een release van Heidens Hart: een label dat zo ondergronds is dat de metro er niet eens een halte heeft. Stiekem gun je Kjeld een label met een iets dikkere portemonnee, maar koop dan wel eerst even massaal deze plaat bij Heidens Hart, want dat is een label dat de nek durft uit te steken. Dus, Ôfstân. Zal ik het zeggen? Natuurlijk ga ik het zeggen: Jaarlijstmateriaal.

Score:

95/100

Label:

Heidens Hart, 2021

Tracklisting:

 1. Betsjoend
 2. De iensume widner
 3. Wylde rixt
 4. Ôfstân
 5. Asbran
 6. Wite fokel
 7. Falske doop
 8. Skaad
 9. Konfrontaasje

Line-up:

 • Skier – Vocalen
 • Bile – Gitaar
 • Tsjuster – Gitaar
 • Swerc – Bas
 • Fjildslach – Drums

Links: