Interview met The Shiva Hypothesis

Naar aanleiding van een optreden van The Shiva Hypothesis hield ik af en toe contact met de band en toen het nieuwe album Ouroboros Stirs uitkwam, ontstond haast als vanzelf het idee de band aan een interview te onderwerpen. Via de mail staat bassist en vocalist M. Zware Metalen te woord.

Hey, M. Hoe gaat het? Blij zeker dat jullie debuut uit is?

Het gaat lekker hier, erg druk op het moment, maar inderdaad blij dat ons debuut uit is. Het heeft even geduurd en het was op sommige momenten een zware bevalling maar we zijn erg blij met het eindresultaat en de reacties tot nu toe zijn erg goed.

Om te beginnen mag je de ingewikkeld en mysterieus klinkende bandnaam even uitleggen.

Die vraag krijgen we vaker. De naam verwijst naar een (pseudo-) wetenschappelijke theorie/hypothese binnen de astronomie omtrent patronen in inslagen van kometen vanuit de oortwolk. Gemiddeld eens in ongeveer dertig miljoen jaar zou er volgens deze theorie een grote komeetinslag plaatsvinden op onze planeet. Als gevolg hiervan trekt er periodiek een golf van destructie over de aarde, welke aan de andere kant een periode van versnelde evolutie en nieuw leven inleidt. De naam van de theorie verwijst op haar beurt naar de hindoeïstische god Shiva die zowel de rol speelt van vernietiger, als die van schepper en omvormer van het universum.

En wat zijn Ouroboros Stirs?

Ouroboros is het oud-Griekse symbool van de slang die zijn eigen staart verzwelgt, zoals ook afgebeeld op de voorkant van het album. De belichaming van destructie versus creatie, een overkoepelend thema in onze muziek en teksten. Ouroboros roert zich, komt in beweging, om daarmee de cyclus van destructie en creatie, dood en nieuw leven, in gang te zetten.

Hoe is The Shiva Hypothesis ontstaan? Waren jullie al vrienden of zijn jullie toevallig bij elkaar gekomen?

JB (gitaar, vocalen –red.) en ik waren al jaren bevriend en speelden ook al regelmatig samen zonder al te serieuze bandplannen. BN (drums, vocalen –red.) kwam enige jaren later in beeld. Met z’n drieën en enkele bandleden die uiteindelijk weer uit beeld verdwenen hebben we een paar jaar verschillende ideeën uitgeprobeerd. We waren echter nooit honderd procent tevreden met onze eerdere bandnamen en de richting van de muziek. Rond 2012 stuitte ik op een artikel over The Shiva Hypothesis en we waren eigenlijk allemaal van mening dat deze naam goed paste bij de ideeën die we op dat moment hadden voor de muziek en thematiek. Van daaruit zijn we één en ander verder gaan uitwerken.

In 2014 speelden we een instrumentale set op een feest waar we MvS (vocalen –red.) tegen het lijf liepen en hij bleek erg geïnteresseerd om zich bij ons aan te sluiten. We kenden hem op dat moment al wel oppervlakkig uit de scene in Enschede en wisten dat hij een veelzijdige vocalist en relaxte persoon was.

Klopt het dat jullie enkele van de nummers op Orouboros Stirs al enige tijd live spelen? Zo ja, in hoeverre is de reactie op de nieuwe nummers belangrijk en wordt er daarna nog geschaafd aan de muziek?

Dat klopt, bijna alle nummers hebben we de afgelopen drie jaar wel in enigerlei vorm live gespeeld. Het live spelen van de nummers heeft wel enig effect gehad: omdat we met één gitarist spelen en liever geen extra bandleden in de band wilden opnemen liepen we er bij onze eerste optredens tegen aan dat sommige delen live te kaal aanvoelden en daardoor niet altijd zo overkwamen als gepland. Naast wat specifieke live oplossingen, ik speel bijvoorbeeld tegenwoordig met een extra signaal vanuit mijn bas naar een gitaarversterker wat ik inschakel tijdens solo’s, heeft dit hier en daar de invulling van de drum- en baspartijen ook beïnvloed en de samples en toetsenpartijen die af en toe in onze muziek opduiken. Over het algemeen geldt dat we uiteindelijk enkel doen wat we zelf gaaf vinden, maar als we op basis van feedback iets ook voor onszelf beter kunnen maken, dan zijn we niet te trots om zaken aan te passen.

Jullie zitten bij WormHoleDeath. Een Italiaans label. Hoe kan dat?

Dat is eigenlijk vrij eenvoudig. Naar aanleiding van enkele nummers die we voor de afronding van het album beschikbaar hadden gesteld waren we al in contact gekomen met iemand die met hen samenwerkte. Toen het album klaar was hebben we een aantal labels benaderd en van de geïnteresseerde labels kwam WormHoleDeath met één van de beste aanbiedingen en de communicatie met hen liep erg makkelijk en professioneel, daarbij beschikken ze over een goed distributienetwerk wat voor ons ook een pre was.

Jullie album kwam op 18 mei uit. De cd-release party is op 26 oktober in Metropool als voorprogramma van Necrophobic. Op zich mooi dat jullie met zo’n grote band mogen spelen maar waarom zit er een gat van bijna een half jaar tussen?

Dat heeft verschillende oorzaken: ten eerste is de release wat uitgelopen ten opzichte van de initiële planning door technische zaken in combinatie met drukke agenda’s. Ten tweede waren de maanden juni tot en met augustus door andere verplichtingen en prioriteiten en afwezigheid van een deel van de band niet mogelijk. Ten derde wilden we een eventuele album presentatie eigenlijk alleen doen, als het in een wat grotere zaal kon. Bij voorkeur in Overijssel. Er bleek hiervoor wel een mogelijkheid in een andere zaal in mei, maar die viel helaas gelijk met een al geboekte show van ons in Duitsland.

Metropool kwam vervolgens met dit voorstel, waar we natuurlijk erg blij mee zijn. Dat het album dan al een tijdje uit is geeft de mensen mooi de gelegenheid alvast wat verder bekend te raken met de nummers en teksten zullen we maar denken. We gaan er in elk geval een speciale avond van maken in het teken van het album met wat extra zaken ten aanzien van de show. Daarbij is het natuurlijk ook een bijzonder mooie gelegenheid om Necrophobic en Anarchos aan het werk te zien. Twee bands die wij ook zeer waarderen.

Zijn er al meer optredens geboekt?

Jazeker. De komende maanden zijn we, zoals gezegd, helaas niet in staat optredens te doen, maar we zijn doorgaans behoorlijk actief live. De eerstvolgende optredens zijn: 7 september in Koel310 in Alkmaar, 22 september in de Matrix in Bochum (Duitsland) en 29 september op Anti Cover Fest in Geesteren. En uiteraard: 26 oktober in Metropool Hengelo de albumpresentatie

In Japan komt een speciale versie uit. Waarin verschilt deze van de uitgave van die in de rest van de wereld?

We hebben deze zelf nog niet, maar zover ik nu weet zit er een extra sleeve in het Japans omheen met aanvullende info en layout. Qua muziek is deze versie echter niet anders dan de versie die in Europa en Amerika uit is; er staan bijvoorbeeld geen bonus tracks op zoals je vroeger vaak zag met Japanse edities.

Jullie zanger (MvS) gebruikt erg veel variatie in zijn stem. In het intro van Praedormitum doet hij iets met Mongoolse keelklanken ofzo en in het afsluitende With Spririts Adrift zingt hij doodleuk met een cleane stem. En dat op een (neo)blackmetal album, het moet niet gekker worden….

MvS is inderdaad een fanatiek baasje als het aankomt op vocale strapatsen in allerhande richtingen. Tijdens onze eerste demo opname sessies zat hij al vol met ideeën voor variaties en extra zanglijnen en wist ons ook regelmatig te verbazen met hoe schijnbaar eenvoudig de uitvoer hiervan hem afging. Daarbij was hij er op gebrand dat de rest van de band ook vocalen zou bijdragen voor nog meer variatie, waardoor er uiteindelijk een heel aantal lagere grunt partijen en achtergrondvocalen van mij en in Praedormitium door JB op de plaat zijn beland en in Maze of Delusion heeft BN zelfs nog enkele pigsqueels toegevoegd. Ik verwacht dat dit in de toekomst nog wel eens verder uit de hand kan lopen…

With Spririts Adrift wijkt sowieso erg af van de rest van de nummers. Kun je wat meer over (de totstandkoming) van dit nummer vertellen?

Voor ons was het opnemen van dit nummer een vrij natuurlijke keuze. JB en ik delen een voorliefde voor het soort klassiek georiënteerde gitaarinterludes die je veel op Zweedse albums uit de jaren negentig hoorde. BN had daarbij al lang interesse in allerlei percussie uit verschillende muzikale tradities en MvS luistert volgens mij meer neo-folk, folk en muziek met keelzang dan dat hij metal luistert.

De eerste concrete ideeën om deze fascinaties in ons geluid te verwerken kwamen in 2015 toen we gevraagd werden om wat akoestische nummers te spelen op een feest van vrienden. Hier is destijds onder andere de basis van With Spirits Adrift uitgekomen. Vervolgens heb ik deze basis verder uitgewerkt met een wat uitgebreider arrangement voor twee gitaren en er de basis voor de percussie en de baspartijen bij geschreven en hier hebben we vervolgens allemaal onze ideeën op losgelaten, totdat we op het resultaat wat we uiteindelijk voor het album hebben opgenomen zijn gekomen . Bij de volgende release zal de samenhang met de rest van onze muziek zich voor de oplettende luisteraar overigens nog verder uitwijzen.

Jullie muziek klinkt erg gelaagd en goed doordacht. Deze nummers schrijf je niet even op een regenachtige dinsdagmiddag, of wel?

Dat klopt wel, we hebben erg veel aan de nummers gesleuteld om tot iets te komen waar we allemaal tevreden mee zijn en waarin hopelijk voor de luisteraar ook bij meerdere luisterbeurten wat te ontdekken valt.

Bij de meeste nummers hebben JB en ik eerst samen uitgebreid aan de gitaarpartijen gewerkt totdat we hiermee een basis hadden staan waar we beide blij mee waren. Vervolgens hebben BN en ik hetzelfde gedaan met betrekking tot de drums, waarbij BN ook nog regelmatig nieuwe dingen aan zijn partijen heeft toegevoegd naarmate hij bekender raakte met de nuances in de nummers. Vervolgens heb ik mij op de baspartijen gestort met het idee deze niet enkel te beperken tot een lagere variant van de gitaarpartij, maar hier ook extra melodieën en hopelijk harmonisch wat interessantere dingen mee toe te voegen. Als laatste heeft MvS zanglijnen en vocale ideeën bij alle nummers uitgewerkt en hebben we met z’n allen gekeken naar welke plekken in de nummers we vonden dat mogelijk nog meer diepte zouden kunnen krijgen, of waar we de tekstuele thema’s meer kracht bij konden zetten, door het toevoegen van toetsen, effecten en extra zangpartijen. Gedurende dit proces hebben we ook telkens verder geëxperimenteerd met het soort geluid dat we voor het uiteindelijke album voor ogen hadden.

Zoals je zult begrijpen was dit een tamelijk tijdsintensief traject, het voordeel hiervan is echter wel geweest dat we alles precies naar onze eigen wensen hebben kunnen doen en we hebben een hoop geleerd over wat voor ons werkt en hoe we dit kunnen bereiken.

Heb je nog laatste woorden voor ons?

Ten eerste bedankt voor dit interview en aan eenieder die niet vies is van blackened death metal: check ons album Ouroboros Stirs (verkrijgbaar via onze website en WormHoleDeath/Aural Music).

Links: