The Shiva Hypothesis – Ouroboros Stirs

Het Nederlandse The Shiva Hypothesis mocht ik al een paar keer live aanschouwen. Daarbij wist het gezelschap mij telkens te overtuigen. Nadat er in 2015 een promo uitkwam, volgt nu, drie jaar later, het debuut.

The Shiva Hypothesis maakt muziek die het beste als neo-black valt te omschrijven. Van elk nummer gaat een duistere sfeer uit en de muziek klinkt erg gelaagd. Wie een blik op de hieronder beschreven line-up werpt, zou kunnen denken dat dit komt door het feit dat drie muzikanten een vocale bijdrage leveren. Hoewel er een kern van waarheid in zit, komt de gelaagdheid voor een groot deel door de inbreng van de gitaren. De apart aandoende ‘hooks‘ die JB in zijn spel legt, komen op het eerste gehoor wat vreemd over. Bij nadere beluistering blijkt dit juist een van de redenen waardoor Ouroboros Stirs zo pakkend is geworden.

Over de vocalen valt verder te vermelden dat hier van alles gebeurt: diepe screams, hysterisch gekrijs, cleane zang en keelklanken komen voorbij, en ook dit tilt het album als geheel naar een hoger niveau. Daarmee is Ouroboros Stirs een album geworden waar The Shiva Hypothesis mee voor de dag kan komen. Liefhebbers van Franse (neo-)black, vooral fans van Arkhon Infaustus, gaan hier vanwege de sfeer die beide bands in hun muziek weten te leggen lekker hard op, denk ik. Zij gaan dit zeker eens checken.

Score:

80/100

Label:

WormHoleDeath Records, 2018

Tracklisting:

 1. Enkindling
 2. Ananda Tandava
 3. Caduceus
 4. Praedormitium
 5. Build Your Cities On The Slopes Of Mount Vesuvius
 6. Maze Of Delusion
 7. Carrying Of The Effigy
 8. With Spirits Adrift

Line-up:

 • MvS – Vocalen
 • JB – Gitaar, Vocalen
 • ML – Basgitar, Vocalen
 • BN – Drums, Vocalen

Links: