Interview met Faal en Verbum Verus over hun meest recente split

Eerder deze maand bespraken we de recent verschenen Faal /// Verbum Verus-split, een bijzondere release met een verhaal. Dat verhaal verdient alle aandacht die het kan krijgen. Redacteur Tim X ging het gesprek graag aan. Hieronder lees je zijn verslag en de woorden van William Nijhof en Kevin Kentie.

Op 6 augustus 2024 vond er een samenkomst plaats tussen een tweetal Tilburgse metaalveteranen en een van uw trouwe recensenten. Het ging hierin om niemand minder dan William, bekend van onder andere Asklepeion, 666 Shades of Shit en het hier aan de orde zijnde Faal en Kevin (ook bekend als Herraids), bekend van onder andere Verbum Verus, Ibex Angel Order en Zwart. Op deze duistere dinsdagavond bespraken Kevin en William hun meest recente (en laatste) split Faal /// Verbum Verus. Een split die voor beide bands de laatste nummers bevat die zij ooit zullen uitbrengen. Labels Headbangers Records en Big Bad Wolf Records brengen dit muziekstuk in een zeer beperkte oplage van driehonderd stuks uit. Voor de liefhebbers is het dus aan te raden om er zo snel mogelijk bij te zijn.

De split is de nieuwste telg aan de stronk van het in nevelen gehulde Tilburgse bandcollectief Kwaadeind. Dit is een uiteenlopende verzameling Tilburgse metalbands die muziek maken die, in de woorden van het welbespraakte Verbum Verus-lid Kevin, “moet wringen”. Ook moet het voortkomen uit diepgewortelde emoties als pijn en woede. In haast poëtische bewoordingen noemt hij het “muziek uit noodzaak”. Een uitspraak die zo op een tegeltje kan. Voor de nieuwsgierigen onder ons: de Kwaadeindsekte bestaat onder meer uit Ggu:ll, Ibex Angel Order, Antropomorphia, Faal, Verbum Verus, Autarkh, Nihil, Zwart en Dodecahedron. Niet de minste namen dus. Het is dan ook geen verrassing dat het Kwaadeindlogo trots op de achterzijde van de LP prijkt. De illustratie op de voorzijde is overigens ook niet om over te slaan. Het is namelijk een fraai kunstwerk van Jennifer Clarke. Een dame die zelfs haar eigen bloed in haar composities verwerkt.

De split is toegewijd aan de in 2022 overleden Faal-gitarist Pascal Vervest. Een getalenteerd muzikant en ook een onvergetelijk vriendelijk persoon om gekend te hebben. In de nummers van Faal zijn de laatste stukken te horen die hij heeft ingespeeld. Dit geeft de split een extra bijzonder karakter. Aangezien de split uit twee totaal verschillende delen bestaat die zijn verzorgd door twee totaal verschillende bands, volgt hieronder een verdieping op iedere kant van de plaat.

Faal

Na het overlijden van Pascal Vervest besloten de bandleden om niet meer in die hoedanigheid verder te gaan. Er waren echter wel al twee nummers (deels) opgenomen voor een toekomstig album. Deze nummers droegen de bittertoepasselijke titels The Randomness of Death en Silence to Fall. De zanglijnen van William waren echter nog niet opgenomen. Hoewel het inzingen van de teksten van William naar eigen zeggen vrij vlot in hun beloop gingen, is de droefenis in zijn stem op beide nummers voelbaar. Ook de toevoeging van de tegenzang van Cátia Uiterwijk Winkel-André Almeida geven de nummers een extra emotioneel karakter. De nummers zitten vol met zwaarmoedige passages en sfeervolle muzikale samenstellingen. Het feit dat de teksten nergens zijn terug te lezen, geven het geheel een mystiek karakter.  De wijze woorden van William: “muziek moet ademen” komen volledig tot hun recht. Deze split is hiermee een waarlijk en memorabel slotstuk voor deze legendarische Tilburgse band.

Verbum Verus

Waar Faal de gevoelige snaren van de diepere sentimenten aanslaat, is het blackmetalgeweld van Verbum Verus van een heel ander hout gesneden. Beide nummers, Your Word is One en Nine Nails hebben acht jaar op een eikenhouten plank liggen rijpen. Zo zou Your Word is One al enkele jaren geleden verschijnen op een verzamelaar van het label Demon Worship Productions. De eigenaar hiervan verdween echter op mysterieuze wijze van het toneel. Het nummer Nine Nails zou op een op tarotkaarten geïnspireerde verzamelaar van I, Voidhanger uitkomen. Ook die kwam er niet. De thema’s die in beide nummers worden aangesneden zijn in lijn van het in 2012 verschenen Melkiresha: occultisme en een devotie aan Lucifer. Deze moet in deze context overigens niet zozeer begrepen worden als een concrete godheid, maar meer als een symbool voor het menselijk dualisme. Dit dualisme zien we, in een heel ander opzicht, ook terug in de nummers van Verbum Verus, die tegelijk zowel kneiterhard als zeer sfeervol zijn.

Aan al het moois komt een eind. Deze split is een prachtig slotakkoord van twee bands die hun strepen dik hebben verdiend. Zowel William als Kevin zijn onderdeel van genoeg andere bands. Dit is dus gelukkig niet het laatste dat we van hen horen. Bestellen van de plaat kan via deze site. Wees er snel bij, want op is op.

Links: