Interview met Embers of Oblivion of: wanneer Göteborg gewoon in Nederland ligt

Eerder dit jaar besprak ik het tweede album van de Nederlandse band Embers of Oblivion. Het leverde negentig punten op en dit dankzij het vakkundig in elkaar steken van Widdershins Path. Een sterk staaltje Götenborg-geïnspireerde melodische death metal. Tijd om de gasten eens aan de tand te voelen en ze aan het woord te laten. Wat kunnen ze ons vertellen over deze ongelooflijk lekkere release?

Embers of  Oblivion, hoe komen jullie op deze bandnaam? Vaak vertelt de geschiedenis hierachter veel over de band.

Voordat wij Embers of Oblivion oprichtten, speelden wij (Lars, gitaar en Marco, drum en  zang –red.) in de old-school deathmetalband Rotten. Na verloop van tijd begonnen we meer nummers te schrijven in de stijl van het oude In Flames en At the Gates, waardoor de stijl meer richting melodische death metal schoof. Eén van de nummers die wij toen schreven was het nummer Embers of Oblivion, wat eigenlijk voor ons een nieuwe weg betekende. De rest van de band wilde of kon niet mee in deze stijl, waardoor wij gestopt zijn met Rotten en een nieuwe band begonnen. We zagen dit als een geboorte van iets nieuws, waarbij we het oude achter ons lieten. Rotten verdween in de vergetelheid en Embers of Oblivion was geboren.

Willen jullie misschien ook even de bezetting toelichten?

De huidige bezetting is inmiddels alweer anderhalf jaar bij elkaar. Zoals gezegd zijn wij de band gestart in 2015. Wij hebben in de tijd van ons debuutalbum een andere bezetting gehad en tussen de twee releases nieuwe muzikanten verzameld. De huidige bezetting lijkt als een bus te kloppen. Met Nomiis op bas, Maarten op gitaar en Haat op zang, hebben we een stabiele line-up voor de toekomst. Wij weten allemaal waar we naartoe willen met de band en we matchen als personen ook goed. Dat laatste is wel prettig als je veel tijd met elkaar doorbrengt op het podium en onderweg daar naartoe.

Het is duidelijk te horen op de laatste release dat jullie uit het Scandinavische vaatje tappen, van waar deze keuze? Zijn er bands die jullie in deze keuze gestuurd hebben?

Wij zijn zelf altijd al grote fans geweest van de Zweedse deathmetalscene. Bands als Dissection, In Flames en At The Gates zijn een belangrijke inspiratie geweest voor onze nummers. Natuurlijk hebben we vroeger ook veel naar thrash en death metal geluisterd, waardoor je naar onze mening ook die invloeden terug hoort in de songs van Embers of Oblivion. Wij houden ervan om snelle en agressieve riffs te combineren met melodie,  meerstemmigheid is bij ons alzo dus een belangrijk element in de nummers. Qua zanglijnen proberen we vaak wat anders te doen en combineren we meerdere soorten stemmen. Dat laatste is eigenlijk meer iets waar Carcass ons in het verleden toe heeft geïnspireerd.

Wat maakt voor jullie deze plaat net weer beter dan de vorige release? Hoe zijn de nummers ontstaan?

Ten tijde van ons debuut album Dark the Winter Frost waren we nog erg zoekende naar onze stijl en hebben die eigenlijk pas gevonden na de opnames van ons debuutalbum. Het schrijven van de nummers ontstaat eigenlijk altijd als wij samen de oefenruimte ingaan. Lars komt dan met een hoop ideeën en samen bedenken we dan het skelet van het nummer. Als de band daarna samen komt bedenken we de tweede lijnen, solo’s en andere onderdelen van het nummer. Als laatste schrijft Marco dan de tekst en zanglijn.
Of deze plaat beter is dan de vorige release laten we graag over aan de fans en critici. Gelukkig zeggen zij tot nu toe allemaal dat de nieuwe plaat erg goed is en dat is voor ons natuurlijk een groot compliment. Wij proberen ons als band te ontwikkelen en hopen dat dit zich in de nummers vertaald. Wij houden vast aan ons plan en denken met Widdershins Path een definitieve stijl te hebben gevonden. De ontwikkeling op dit album zit met name in arrangementen en structuur. Het album is naar onze mening meer een geheel, kent beter doordachte passages en heeft zich ontwikkeld op melodisch gebied.

Kan je iets vertellen over het opnameproces? Liep alles vlot of zat er, zoals zo vaak toch, ergens een haar in de boter?

Het opnameproces verliep in eerste instantie heel soepel en we haalden onze eigen opgestelde deadlines. Echter, daar kwam wel een breuk in omdat onze vorige bassist Tommy besloot te stoppen met de band, vanwege een pijnlijke blessure aan zijn schouder. Wij moesten toen op zoek gaan naar een nieuwe bassist, die we hebben gevonden in Nomiis. Toen hij de baspartijen ingespeeld had, vertrok onze zanger en zijn wij via Nomiis uitgekomen bij Haat. Haat heeft toen alle zanglijnen opnieuw ingezongen, samen met Marco. Daarna hebben wij het album gemixt en geproduceerd. Wij hebben in het opname proces dus nog wel de nodige uitdagingen gevonden, maar gelukkig is alles goed gekomen en hebben we een album afgeleverd waar we met zijn allen enorm trots op zijn!

Betreffende de productie moet ik wel vertellen dat ik in mijn review over de drum sprak alsof deze “te veel uit een doosje” kwam, te veel gesampled dus. De bas vond ik ook te weinig prominent aanwezig. Kunnen jullie daarmee leven met deze bemerkingen?

Wij weten niet precies wat je bedoelt met ‘te veel uit een doosje’, maar we zijn qua sound wel gegaan voor iets herkenbaars. Wij hebben de bands die onze inspiratie zijn ook gebruikt om het geluid te bepalen, dus wellicht bedoel je dat. Arch Enemy en Amon Amarth waren voor drums een belangrijke inspiratie. Samen met de engineer hebben we in de studio het geluid vorm gegeven en gezocht naar een goede balans. Hierdoor is de bas op sommige plaatsen misschien wat minder prominent aanwezig, maar dit kwam op dat moment het totaal geluid ten goede. Zoals eerder gezegd blijft Embers of Oblivion zich ontwikkelen, dus ook op het gebied van geluid hebben we weer voldoende geleerd tijdens deze opnames. Dat nemen we mee naar het volgende album en één van de dingen is om meer dynamiek in de drums en bas te krijgen.

Beschrijf even de scene in Nederland toegespitst net op bands die zich ook lieten inspireren door de Scandinavische broeders?

Als je de Metal Archives mag geloven zijn er enorm veel actieve bands die zich hebben laten inspireren door de Scandinavische scene. Wij weten niet hoeveel van deze bands werkelijk nog actief zijn, maar zijn regelmatig op zoek naar gelijksoortige bands om shows mee te doen. Dat is nog niet makkelijk. Wij zijn op dit moment nog druk bezig met het regelen van shows, dus we gaan vast nog een paar goede bands ontdekken. In de huidige metal scene is het wel lastig geworden om aan shows te komen, maar we houden vol. Met een paar hele goede recensies van Widdershins Path onder de arm en vijftal doorgewinterde muzikanten in de band, moet dat helemaal goed komen.

Meestal gaat een nieuwe release gepaard met een reeks van optredens, wat staat er op de agenda? Releaseshow?

Zoals net gezegd, we zijn op dit moment druk bezig met het regelen van optredens en hebben inmiddels twee festivals bevestigd staan. Daarnaast zijn wij in gesprek met bookingskantoren en kijken we waar we ons bij willen aansluiten. We verwachten de komende maanden onze agenda aardig te vullen, want we zijn een echte live band. We willen naast het album inmiddels ook alweer wat nieuwere songs live brengen en zien hoe het publiek reageert.

Misschien nog een aantal laatste woorden om onze lezers te overtuigen van jullie kunst en kunde?

Tja, ik denk dat we de lezers alleen maar hoeven te verwijzen naar de review op Zware Metalen! Verder gaan wij ons album promoten met shows die we nu aan het regelen zijn. Als mensen de oude In Flames, At the Gates en Dissection gave bands vinden, moeten ze ons album zeker luisteren! We proberen het oude gevoel van de Götenborgscene en zijn bands weer een opleving te geven in Nederland! Dus als je op zoek bent naar een enthousiaste band die zichzelf helemaal geeft op het podium, kom dan zeker naar een van onze toekomstige shows!

Links:

Embers of Oblivion
Embers of Oblivion Facebook
Embers of Oblivion Bandcamp