Het zijn nog steeds mooie en spannende tijden voor ASYLUM. De Surinaamse metalformatie won enige tijd geleden de Wacken Metal Battle van het Caribische gebied en mag als hoofdprijs nu datzelfde gebied vertegenwoordigen op Wacken Open Air. Eerder nam Zware Metalen de hongerig klinkende EP Domination al onder de loep en met het oog op het naderende optreden op Wacken Open Air is er genoeg aanleiding om via de mail de Surinamers even te spreken over alles wat er in het verschiet ligt.
Dag heren! Zoals gesteld zitten jullie in een fascinerende flow, waarbij jullie het Surinaamse landschap binnenkort heel even gaan inruilen voor een Duitse weide. We zijn benieuwd naar de weg die jullie hebben afgelegd. Hoe kijken jullie terug op de Wacken Metal Battle en diens invulling?
Dit is een hele grote mijlpaal in onze muziekcarrière. Het is nog nooit voorgekomen dat een metalband uit Suriname dit heeft kunnen doen of een dergelijke kans heeft gekregen. De Wacken Metal Battle Caribbean was een geweldige ervaring en wij hebben heel hard gewerkt om zover te komen.
Jullie hebben een Road To Wacken fundraiser gehouden onlangs. Hoe was de respons erop?
De ondersteuning die wij hebben gekregen van de fans was geweldig! Wij waren echt verrast met de opbrengsten uit alle donaties. De bands Project 21 (Suriname), Aeons of Disorder (Frans-Guyana) en Lynchpin (Trinidad) gaven ons ook hun support met deze fundraiser. Onze dank is groot aan eenieder!
En Wacken komt nu toch wel heel dichtbij. Kunnen jullie de spanning nog een beetje onder controle houden? Hoe verloopt de voorbereiding?
Wij zijn super enthousiast en zelfverzekerd met betrekking tot Wacken! De voorbereidingen lopen redelijk goed. We hebben als kleine Caribische metalband te maken met gelimiteerde funds, maar wij gaan ervoor.
We kunnen jullie op zaterdag 28 juli voor het eerst zien op Nederlandse bodem, in Rock Club The Cave in Amsterdam. Jullie eerste optreden op Europese grond. Hoe is dit optreden tot stand gekomen?
Ja, dat klopt! 28 juli spelen wij in Rock Club The Cave. Het is een hele eer voor ons om als eerste Surinaamse metalband in Europa te kunnen spelen. Dit optreden is tot stand gekomen door onze promoter voor deze tour, Unkie’s Events & Bookings, die vroeg of wij ook een show wilden doen in Nederland. Natuurlijk zeiden we gelijk ja!
Laten we wat dieper ingaan op de band. Berichtgeving vanuit Nederlandse en Surinaamse bronnen doet het beeld scheppen dat het leven in Suriname alleen maar ruwer lijkt te worden. In hoeverre heeft het dagelijkse leven en het politieke klimaat een rol van invloed gespeeld op ASYLUM?
Het dagelijkse leven in Suriname is inderdaad harder geworden. Een groot deel van het land heeft het heel moeilijk. Wij vinden dat deze harde tijden ook invloed hebben op de manier hoe wij muziek schrijven en spelen. Die ruwheid vind je gemakkelijk terug in onze teksten en de wilde live shows. Wij vinden comfort in onze agressieve muziek. Ondanks de moeilijke tijden willen wij wel anderen blijven inspireren om muziek te maken.
Hoe is de vorming van ASYLUM, met jullie als gelijkgestemde metalheads, tot stand gekomen? Was er bijvoorbeeld al sprake van bepaalde undergroundclubs?
ASYLUM werd in 2012 gevormd door onze drummer Jose Terhoeven en onze voormalige gitarist Owen Junker. Zij waren toen jong en wilden wat zwaardere muziek hebben dan dat wat de lokale bands toen speelden. Later kwamen zij in contact met Romeo Nanhekhan, die ze al kenden via de vriendenkring. Andre Jantz werd vervolgens ook gevraagd of hij wilde toetreden tot de band. Dat werd uiteindelijk dan de originele bezetting. Later, in 2016, is Owen Junker naar Nederland vertrokken voor studie en moest de band op zoek gaan naar een vervanger. Chesron Yard werd toen benaderd door de band en werd gevraagd of hij geïnteresseerd was om voor ASYLUM te spelen. En zo hebben wij de huidige bandbezetting vorm gegeven. Alle rock- en metalshows in Suriname zijn zo’n beetje underground. Het is de laatste jaren wel aan het veranderen en het wordt nu meer geaccepteerd.
Wanneer we aan Suriname denken, dan denk ik onder andere aan het land van de kaseko, de vele verschillende culturen en al hetgeen dat tropisch aandoet. Metal is wel zo’n beetje de laatste associatie, maar met onder andere ook de hardcoreband Luguber lijkt de hardere muziek toch wat meer voet aan de grond te krijgen in het land. Kunnen we inmiddels al spreken van een metal-/rockscene in Suriname? Hoe ziet deze er momenteel uit?
Deze scene is momenteel aan het groeien. Er zijn een aantal bands en iedereen is actief. Denk aan het opnemen van materiaal en videoclips, en het geven van shows. De meeste bands in Suriname zijn overwegend metal. En Surinamers houden van agressieve muziek, dat hebben wij gemerkt. Niet alleen metal dan, maar drukke, wilde muziek vindt wel grond in Suriname.
Wij hebben grote plannen voor de band na Wacken. Wij willen een langspeler opnemen en meer shows in het buitenland opvoeren om zo onze stempel door te blijven drukken in de wereld. Ook om te bewijzen dat ook Suriname en het hele Caribische gebied over bands van hoge kwaliteit beschikken. Natuurlijk hopen we dat Wacken mooie deuren hiervoor zal openen (wat het nu al zeker voor ons aan het doen is).
Een tour met Luguber wellicht? En zijn er nog andere bands uit de regio waar je graag mee op tour zou gaan?
Een tour met Luguber zou leuk zijn! Er zijn ook een aantal bands uit de regio met wie wij op tour zouden willen gaan, namelijk: Rafen uit Suriname, Aeons of Disorder uit Frans-Guyana en Lynchpin uit Trinidad.
Jullie zijn niet vies van een goede breakdown en gezien de titel Domination en het recente verlies van Vinnie Paul, zal deze Pantera-klassieker niet misstaan in jullie setlist. Maar wat kan de lezer die nog niet bekend is met jullie werk verwachten van ASYLUM op 28 juli in Amsterdam?
De vieze breakdown in Pantera’s Domination is een meesterlijk stuk muziek in onze oren. Pantera had zeker ook zijn invloed op de band en wij hebben in onze beginjaren een aantal keren Pantera gecoverd. Maar voor de komende show op 28 juli kunnen de lezers alle songs van onze EP verwachten en nog een aantal non-stop hard hitting tracks. ASYLUM staat in Suriname bekend om zijn shows, dus kom maar langs en zie wat deze Surinaamse band te bieden heeft.
Mannen, ik ga jullie danken voor jullie tijd en wens jullie veel plezier met alles wat komen gaat! Maak er iets moois van!
Thank you, graag gedaan en hopelijk zien we je in The Cave!
Links: