Asylum – Domination

Het zijn mooie tijden voor het Surinaamse Asylum. Onlangs kreeg het de eer het thuisland te vertegenwoordigen bij de Caribische editie van de Wacken Metal Battle en wist het ook nog overtuigend de finale te winnen. Dankzij deze overwinning mag nu dan ook het gehele Caribische gebied vertegenwoordigd gaan worden door Asylum, op de aankomende editie van Wacken Open Air in Duitsland. De band werd in 2012 opgericht door drummer Jose Terhoeven en toenmalig gitarist Owen Junker, die de band verliet wegens buitenlandse studeeraspiraties. Deze EP, getiteld Domination, is dan ook een ode aan de afgelopen jaren van Asylum, waar enkele singles van de afgelopen jaren op worden gepresenteerd. Redenen genoeg dan ook om deze onder de loep te nemen.

Domination gaat van start met Feti (gevecht), dat een intro kent die neigt naar de stijl van Slayer, maar al snel overslaat naar moderne death metal met een fijne groove. De diepe grommende stem van Romeo Nanhekhan baant zich een weg, zoals een machete zich door het oerwoud van het binnenland van Suriname kapt. Dit bijgestaan met nog wat aanvullende gangvocalen. Ook Ascension gaat van start met een intro dat herinneringen op doet roepen naar een thrashgrootheid, maar dit keer is het Troops Of Doom van Sepultura dat als invloed naar voren komt. Al zijn het vooral de invloeden van een band als Lamb Of God die we goed kunnen terughoren in het geluid van deze band, met de nadruk op de dikke grooves die heerlijk doorbeuken. Ook Enslaved is een nummer waarvan je zeker weet dat deze het live goed doet, dankzij de bak energie die ervan af spat. En uiteraard kan ook een sappige breakdown hier niet ontbreken. Met Dis Na Mi Kondre is inmiddels alweer aangekomen bij het laatste nummer. Meer midtempo dan de voorgaande nummers, maar nog altijd met een stevige groove. En ik kan me voorstellen dat er in de lokale scene flink mee geschreeuwd wordt met deze track.

Ik kan dan ook niet anders dan concluderen dat de overwinning van Asylum bij de Wacken Metal Battle Caribbean terecht is. Moderne metal met een dikke knipoog naar de gevestigde namen uit het genre. Op basis van deze EP ben ook ik zeer benieuwd naar de toekomst van deze mannen! Hulde mannen! Hulde!

Label:

Eigen beheer, 2018

Tracklisting:

  1. Feti
  2. Ascension
  3. Enslaved
  4. Dis Na Mi Kondre

Line-up:

  • Andre Jantz – Bas
  • Jose Terhoeven – Drums
  • Chesron Yard – Gitaar
  • Romeo Nanhekhan – Vocalen

Links: