Een gesprek met Einar over zijn band Fortíð en het laatste album Narkissos

Nadat ik afgelopen mei IJsland bezocht en ik geïntrigeerd ben geraakt door alles wat te maken heeft met het land, van het natuurschoon tot aan de tradities, pikte ik met veel plezier het album Narkissos van Fortið ter recensie uit onze lijst met Zware Metalen promo´s. Na het verschijnen van het album zocht Zware Metalen contact met Einar, stichtend lid van de band, om hem een aantal vragen voor te leggen. Met het voornaamste doel om meer te weten te komen over het album en het ontstaan van deze band, die diverse genres met elkaar weet te combineren, waarbij de pagan er altijd wel doorheen blijft sijpelen.  

Goedendag Einar, allereerst gefeliciteerd met het uitstekende nieuwe album Narkissos. Kun je onze lezers iets vertellen over de oorsprong van Fortið?

Dank je wel! Fortíð is in 2002 ontstaan zonder eerdere plannen. Ik had (en heb technisch gezien nog steeds, hoewel het al jaren niet meer actief is) een project dat Curse heet. Ik had het debuutalbum van Curse uitgebracht in 2001 en maakte me klaar om aan het volgende te beginnen. Ik schreef en nam een nummer op dat vandaag de dag bekend staat als Ýmir’s Death. Ik ging op zoek naar een lyrisch thema en las de Völuspá gedichten. Als tiener had ik ze al gelezen. Gelukkig is dit een verplichte studie op IJslandse lagere scholen. Dus kreeg ik het idee om van Völuspá een trilogie te maken. De hoogste van alle goden, Óðinn, spreekt met een zieneres die hem vertelt over het begin van de tijd, de huidige tijd en de eindtijd (Ragnarök). Daarom vond ik dat het verhaal in een trilogie moest worden verteld, waarin het verleden, het heden en de toekomst aan bod komen. Curse is meer een persoonlijk thema en meer een klassiek Black Metal-thema project, dus besloot ik dat deze trilogie onder een andere naam gemaakt moest worden. Toen heb ik Fortíð gecreëerd. En het is ook heel symbolisch, want voor alles was er Ýmir en met de dood van Ýmir kwam onze wereld. Fortíð is ook een wereld op zichzelf.

Kun je de keuze van de bandnaam Fortið uitleggen?

Fortíð betekent “Verleden” en met mijn antwoord op de eerste vraag kun je het verband leggen.

Is Fortið je eerste band? Geef een korte introductie, wie zijn de muzikanten achter Fortið en wat doen de bandleden in het dagelijks leven?

Mijn eerste muzikale entiteit dateert uit 1995 en heette Thule. De Thule periode duurde tot 1998 toen ik de naam veranderde in Curse en verder ging als soloartiest. In 1997 vormde ik ook een andere band, Potentiam. Dus nee, Fortíð is mijn derde of vierde project, afhankelijk van hoe je het bekijkt. Ik ben de belangrijkste muzikant erachter. Het begon als een soloproject, zoals Curse dat was. Ik heb in de 21 jaar dat de band bestaat met verschillende muzikanten samengewerkt. Ik heb een decennium in Noorwegen gewoond waar de band een Noorse line-up kreeg. Nu ben ik terug in IJsland en de line-up is nog steeds in dezelde formatie. Ik heb vandaag de dag Kári Pálsson bij me die de bas en achtergrondzang voor zijn rekening neemt. Hij zal in de toekomst samen met mij liedjes gaan schrijven. Hij kwam in de band in 2021 toen al het Narkissos-materiaal al was gecomponeerd.

Ik maak en druk digitaal merchandise voor de kost, naast de muziek natuurlijk, waarvan ik zeg dat ik het ook voor de kost doe omdat ik niet zonder kan. Kári heeft de afgelopen jaren gestudeerd en heeft nu een master in Noorse religie.

Zoals ik in de bijgevoegde promo las en in mijn recensie van Narkissos beschreef, is het een conceptalbum. Kun je iets meer vertellen over dit conceptuele thema?

Zoals ik door de jaren heen al in verschillende interviews heb gezegd, is elk Fortíð album een conceptalbum. Ik maak niet zomaar een aantal willekeurige nummers en gooi ze dan weg als een soort compilatie. Er loopt altijd een concept, een rode draad door mijn albums. De titel Narkissos bracht veel mensen in verwarring en dat had ik ook voorspeld, omdat je automatisch zou denken dat het over Griekse mythologie gaat. Maar het is eigenlijk een album over narcisme. Dus Narkissos (Narcissus) is een Griekse halfgod die verliefd werd op zijn eigen spiegelbeeld. Daarom draagt narcistisch gedrag zijn naam. In dit geval hebben we het over het kwaadaardige narcisme dat vaak wordt geassocieerd met een sociopaat. Ik heb helaas met zulke mensen te maken gehad en in plaats van ze blindelings te bestrijden, ben ik gaan proberen te begrijpen hoe ze denken en hoe ze te werk gaan. Dit is de manier om je vijand te verslaan. Mijn vrouw en ik hebben samen juridische gevechten meegemaakt die nog steeds voortduren en dit alles vormde de inspiratie voor een verhaal over een narcistisch personage.

In mijn recensie schrijf ik over het nummer Illt skal með illu gjalda dat een bepaalde snaar bij me raakte. Het lijkt een lied te zijn met spookachtige gezangen. Kun je iets meer vertellen over dit nummer en het ontstaan ervan?

Interessant, want dit is eigenlijk waarom ik het over rode draden heb. Dit specifieke verhaal is een zijsprong van het hoofdverhaal, maar het gaat over de god Loki. Dit nummer is oorspronkelijk gedemoot in 2015 en staat op ons album getiteld ‘The Demo Sessions‘. Ik heb dit nummer opnieuw opgenomen omdat Loki heel goed past in de categorie van een narcist. Dit is het verhaal over wanneer de goden hem hebben gestraft voor het veroorzaken van de dood van Baldur. Baldur was de meest geliefde god door iedereen. Loki wordt gemarteld voor deze daad en dit zal er uiteindelijk toe leiden dat hij aan de zijde van de vijand zal vechten in Ragnarök.

Alle teksten op Narkissos zijn in het IJslands, is dit een bewuste keuze? Persoonlijk kan ik dit wel waarderen, maar voor het begrijpen van de verhaallijn en het concept leent de Engelse taal zich over het algemeen wat beter.

Ja, het is een heel bewuste keuze. De meeste albums van Fortíð zijn volledig in het IJslands. De enige uitzondering is het album Pagan Prophecies uit 2012 dat slechts 2 nummers in het IJslands heeft en de rest in het Engels. Het tweede album is ‘World Serpent‘ uit 2020 dat volledig in het Engels is.

Hoe ga je precies te werk tijdens het schrijfproces?

Ik ga meestal door mijn bestanden heen omdat ik tonnen opgenomen songideeën heb. Ik kies waar ik mee wil werken. Dan maak ik een demo met een drumcomputer en soms zang. Meestal doe ik geen moeite voor een demo met zang. Dan presenteer ik het aan de andere leden. Soms repeteren we een paar keer, maar meestal gaan we meteen aan de slag. Het is eigenlijk de Darkthrone-stijl maar met veel meer aandacht voor details.

Wat zijn volgens jou de belangrijkste verschillen en overeenkomsten tussen Narkissos en de vorige albums van de band?

Ik denk dat het belangrijkste verschil is dat de mix van Black, Heavy, Thrash en Death metal samen met filmische muziek nu veel duidelijker is geworden. Daarin schuilt ook de overeenkomst, want die stijlen zijn in feite altijd aanwezig geweest in de geschiedenis van de band. Dus zelfs met een frisse Fortíð sound, kun je nog steeds horen dat het dezelfde band is.

 
Kunnen we live optredens verwachten van Fortið?

Ja, zoals ik de afgelopen maanden al heb aangegeven, is de volgende stap voor de band om live optredens te gaan doen. Er zijn maar weinig concerten geweest in de lange geschiedenis van de band, maar nu heeft Fortíð zeven studioalbums uit en veel sterk materiaal om live te presenteren.

Naar welke bands luister je zelf het liefst? Welke bands dienen als inspiratie voor het werk van Fortið?

Ik heb niet zozeer de neiging om vast te zitten aan bands als wel aan individuele nummers of melodieën. Ze kunnen bijna uit elk muziekgenre komen. Ik luister veel naar filmmuziek en videogamemuziek (dat tegenwoordig op hetzelfde professionele niveau staat), samen met allerlei soorten metalmuziek. Maar geen core, ik heb echt een hekel aan die troep. Ik ben als kind begonnen met het luisteren naar Heavy Metal en Thrash metal, later Death Metal en uiteindelijk Black Metal. Dat zijn mijn wortels als muzikant. De hele 90’s scene was een enorme inspiratie en is dat nog steeds. Ik probeer muziek te maken zoals we toen deden, toen iedereen zijn eigen ding deed, zijn eigen geluid had. Het heeft geen zin om te proberen te klinken als die volgende band.

Wat kunnen we in de toekomst van Fortið verwachten?

Wat liveshows en livevideo’s. Als we dat hebben gedaan, kunnen we aan ons volgende album gaan werken.

Wil je nog iets anders tegen onze lezers zeggen?

Als je Fortíð merchandise wilt, kijk dan eens bij mijn eigen webwinkel EHP.IS. Je kunt de hele discografie van Fortíð beluisteren op fortid.bandcamp.com Voor alle updates zijn we behoorlijk actief op Facebook en Instagram.

Links: