Fortið – Narkissos

De Ijslandse band Fortið is vaste kost bij Zware Metalen. En aangezien ik dit jaar het schitterende land bezocht en er een leven voor en na dit bezoek bestaat, pik ik dit Narkissos er dus met veel plezier tussenuit. Er verschenen maar liefst een vijftal recensies die ik hier achtereenvolgens met u zal delen Völuspá Part III: Fall of the Ages, Pagan Prophecies, 9, The Demo Sessions, World Serpent

Thematisch heeft de band zijn inspiratie ditmaal uit de oude Griekse mythologie gehaald. Narcissus, een jager die verliefd werd op zijn eigen weerspiegeling, werd Narkissos in een verhaal wat als een rode draad doorheen het album loopt. Een narcistisch persoon die met mensen speelt als stukken op een schaakbord. Maar uiteindelijk in zijn nadagen alleen en verstoten achterblijft…

Wat deze band in essentie doet is black met pagan vermengen in de beste Windir traditie zoals u al eerder heeft kunnen lezen in de voorgaande recensies. Over het algemeen is de aanpak en de songwriting ook wat luchtiger in vergelijking met andere blackmetalbands. Hierdoor komt een aanduiding als “contemporary music” nogal eens voorbij. De rock-achtige benadering maakt, dat deze band zo af en toe wat gemakkelijker in het gehoor ligt. Al moet u zich niet vergissen, want een nummer als Vefurinn sem ég spinn op de hier te bespreken plaat kent een felle opstart. En na de zuivere samenzang vliegt de vlam ook nog eens in de pan door snedige black metal te laten horen met snelle drums en krijsende zang. Toch zijn er ook lekker veel adempauzes met atmosferische passages die moeiteloos zijn geïntegreerd binnen de diverse songstructuren. Epiek en grandeur zijn de vaste waarden die hoorbaar zijn. Zo is een band als het Noorse Enslaved nooit ver weg. Volgens de bijgevoegde promo is dit album zekerste weten het beste wat de band in zijn twintigjarig bestaan heeft uitgebracht.

 
In drieënvijftig minuten luisteren we door een negental nummers heen. Flarden van black, death, thrash, maar zeker ook heavy metal maken onderdeel uit van de luisterervaring. Een muzikale reis bij uitstek, die niet over de gehele linie altijd even goed de aandacht weet vast te houden. Sommige stukken voelen daarvoor net wat te langdradig aan. Maar aan het vakmanschap hoeven we geen moment te twijfelen, het is echt wel overduidelijk dat het drietal een potje kan musiceren. Een heerlijke gitaarsolo tijdens Rotinn arfur met heavy metal benadering is één van de vele bewijzen hiervoor. Maar het is me verdomme “een zit” dit Narkissos. Komt het wellicht omdat we meer het gevoel hebben dat de nummers apart wat minder goed vallen dan in zijn geheel? Zou kunnen, maar feit blijft dat het geheel wat cinematografisch aandoet. Een nummer als Illt skal með illu gjalda valt wel heel erg in de smaak, met name op het gebied van sfeer en compositie. Er lijkt hier wat gezang achter geplakt, waardoor het nummer wat spookachtig klinkt. Zou de hoofdpersoon in het verhaal geplaagd worden? De titel laat zich vertalen als “Kwaad zal met kwaad boeten”, dus het zou mij niets verbazen. Ook de wat woestere escapade door vocalen en drums geven te denken. Bijzonder en mooi tegelijk! De prachtige zuivere vocalen geven nog eens een extra tint aan dit toch al goed ingekleurde nummer.

Tot slot wil ik nog het laatste nummer met lang akoestisch intro uitlichten. Na een kleine drie minuten aan opbouwtijd horen we wederom een hoog episch gehalte terug. Stevig werk op de gitaren en drums gecombineerd met de blackmetalvocaal en etherische gezangen. Tegen het eind worden de melodieën prachtig tot één melancholisch geheel samengesmolten, waarbij klassiek natuurgeweld plotsklaps de plaat eindigt. Misschien is dit Við dauðans dyr nog wel het meest indrukwekkende nummer van Narkissos. De heren laten een mooie, maar vooral ook epische blackmetalplaat horen die voor de ene fan veel te “verhalend” en complex zal zijn, terwijl de ander er intens van zal genieten. Zelf neig ik een beetje meer naar het midden, want met zoveel ideeën en invloeden is het wel even schakelen, maar tegelijkertijd valt er ook reuze veel te beleven.

Score:

82/100

Label:

Lupus Lounge, 2023

Tracklisting:

  1. Narkissos
  2. Drottnari
  3. Vefurinn sem ég spinn
  4. Uppskera
  5. Þúsund þjáninga smiður
  6. Rotinn arfur
  7. Illt skal með illu gjalda
  8. Tímans ör
  9. Við dauðans dyr

Line-up:

  • Einar Thorberg Guðmundsson – Vocalen, gitaren, synthesizer
  • Kári Pálsson – Bas
  • Kristján Einar Guðmundsson – Drums

Links: