Vulkan – Technatura

Het Zweedse, progressieve Vulkan levert met zijn derde album een conceptalbum af in de vorm van Technatura. Zo complex als de muziek is, zo complex is ook de beschrijving van het concept die bij het album wordt gegeven.  Zelf beschrijven de heren het album in een krankzinnige zin die je een paar keer tot je moet nemen om het te begrijpen, eigenlijk een beetje zoals het album ook.  ‘Het is een concept gebaseerd op de constante strijd tussen technologie en natuur, die burgers slaven maakt onder een nieuw onderdrukkend kapitalistisch regime van surveillance en ‘big data’ en dat met zakelijke leugens het leven uit de mensheid en Moeder Natuur knijpt.’ Bent u nog mee? Mooi.

Het eerste wat opvalt is dat het album merkwaardig genoeg tweetalig is: Engels en Zweeds. Normaal gezien is dat geen probleem. Een andere taal dan het eeuwige Engels kan zeer verfrissend werken. Zie bijvoorbeeld het laatste album van Opeth dat zowel een Zweedse als Engelse versie heeft. Bij een conceptabum is het natuurlijk wat vreemd aangezien de luisteraar die het Zweeds niet machtig is het dystopische verhaal niet meer kan volgen na het vierde nummer. In muzikaal opzicht is het daarentegen geen belemmering en geeft het inderdaad een verfrissend geluid.

Opener This Visual Hex is een negen minuten durend episch nummer dat meteen een indicatie geeft voor de rest van het album. Lang uitgesponnen, dromerige instrumentale stukken, vreemde maatsoorten en complexe ritmes, maar toch ook nog vrij pakkende refreinen. Prog op het hoogste niveau. Hier moet ook zeker de bijbehorende clip worden vermeld. Als relatief onbekende band heeft men een video afgeleverd die niet zou misstaan bij de grote bands uit het genre.

De nummers worden met name aan het begin van het album gekenmerkt door een overkoepelend ‘jungle’-thema. Dit komt naar voor op het drie minuten durende Klagan’s snara waarop je door percussie en keelzang rechtstreeks naar het regenwoud verplaatst wordt. De band neemt rustig de tijd om concepten uit te werken, wat met name te horen is in een nummer als Rekviem, dat langzaam opbouwt naar een stevige climax, of in The Royal Fallacy. Deze laatste vormt het groteske hoogtepunt van het album met meer dan tien minuten aan prog waarin we zelfs even wat grunts voorbij horen komen.

Elk nummer op het album heeft wel iets onderscheidends. Of het nu het mooie strijkwerk is in Bewildering Conception of Truth, de dominant aanwezige proggy riff in Spökskepp of het dromerige Blinding Ornaments. Het geeft elk nummer wat eigens zonder de consistentie van het album te verliezen.  Het album sluit af met The Madness Sees No End waarin het thema uit het begin van het album nog eens wordt herhaald en verder wordt uitgebreid inclusief trompetten uit een doosje.

Concluderend kan gezegd worden dat Vulkan een uitstekend album heeft afgeleverd. Het past perfect in het straatje van bands als Soen, Leprous en Haken. Een zelfde stijl, maar toch met een eigen identiteit. Geen muziek om per se keihard op los te gaan, maar om steeds nieuwe dingen in te ontdekken en langzaam bij weg bij te dromen.

Score:

85/100

Label:

Eigen Beheer, 2020

Tracklisting:

  1. This Visual Hex
  2. Hunter-Prey
  3. Redemption Simulations
  4. Bewildering Conception Of Truth
  5. Klagans Snara
  6. Rekviem
  7. Spökskepp
  8. Technatura
  9. Marans Ritt
  10. Blinding Ornaments
  11. The Royal Fallacy
  12. The Madness Sees No End

Line-up:

  • Jimmy Lindblad – Vocalen
  • Christian Fredriksson – Gitaar
  • Oscar Pettersson – Basgitaar
  • Olle Edberg – Keyboard
  • Johan Norbäck – Drums

Links: